Un sfert din teritoriul Indiei s-a transformat in desert

Potrivit primului studiu comandat de guvernul indian, aproape un sfert din teritoriul Indiei s-a transformat in desert sau este in curs de desertificare, informeaza AFP. Despadurirea si supraexploatarea pasunilor explica in mare parte procesul de desertificare ce afecteaza in primul rand nordul si vestul Indiei, indica studiul intreprins de Centrul Aplicatiilor in Spatiu si revista Current Science.amenintarea cu desertificarea

Potrivit studiului, India reprezinta numai 2,4% din suprafata totala a planetei, dar tara asiatica are 16,7% din populatia mondiala si 18% din numarul mondial de cornute.

Suprafata totala supusa desertificarii, incluzand zonele deja considerate desertice si pe cele amenintate de acest fenomen, a fost estimata la 814.500 de Km2 (sau 81,45 milioane de hectare), adica aproape un sfert din teritoriul indian de 328 de milioane de hectare.

Exista o presiune enorma asupra resurselor naturale, a avertizat grupul de cercetare.

Schimbarile in frecventa si cantitatea precipitatiilor, asociate cu eroziunea naturala si daunele cauzate de agricultura, explica procesul de desertificare, se detaliaza in materialul pus la dispozitia autoritatilor de la New Delhi.

32,08% din teritoriul indian este supus “degradarii solului”, mai ales in provinciile Rajahstan, Kashmir, Gujarat si Maharashtra.

Alt studiu, publicat saptamana aceasta anticipeaza o dublare a nevoilor de apa in India pana in 2030, fenomen ce ar putea conduce la secarea raurilor. In acest studiu se afirma ca, din cauza cresterii cererii de orez, grau si zahar, numai sectorul agricol indian ar trebui sa consume peste doua decenii aproximativ 1.500 de miliarde de m3 de apa, aproape dublul necesarului Chinei.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente