Solutii ecologice la indemana oricui

Mare Nostrum
Mare Nostrum

ONG Mare Nostrum a realizat topul celor mai bune solutii eco identificate de elevi, in cadrul Targului de solutii eco, organizat cu ocazia Zilei Internationale a Marii Negre. Evenimentul s-a desfasurat in data de 26 octombrie 2010 la Delfinariul din Constanta si s-a adresat institutiilor de invatamant constantene.

Participantii au dat dovada de imaginatie si creativitate, astfel incat premiile au fost oferite pe doua categorii: categoria I in care au fost incadrate solutiile eco identificate si categoria II care a cuprins alternativele eco realizate de catre elevi. Printre cele mai ingenioase solutii eco identificate si create se numara:
Lampa eco – este confectionata dintr-o placuta pentru stocarea energiei solare, bec, fire si o piatra transparenta pentru raspandirea luminii. Principiul de functionare este simplu: pe timpul zilei placuta se incarca cu energie, iar pe timpul noptii lampa lumineaza. Principalul avantaj al acestui obiect este, in primul rand, economia de curent, reprezentand o buna modalitate de protejare a mediului inconjurator.
Orezul cu bob lung, ca alternativa a orezului cu bob rotund – denumit si orez bio, acesta este crescut intr-un mediu natural, fara pesticide, ingrasaminte chimice sau aditivi. Spre deosebire de orezul cu bob rotund, care fierbe in 20 de minute, cel cu bob lung fierbe in doar 13 minute, neexistand nicio diferenta de gust sau de utilitate fata de orezul cu bob rotund.
Baterii reincarcabile – principalul avantaj al utilizarii acestor acumulatori consta in faptul ca, existand posibilitatea reincarcarii, nu mai este nevoie de cumpararea unor baterii noi de fiecare data cand cele vechi se descarca. De asemenea, nu numai ca se economisesc bani, insa bateriile nu mai ajung la gunoi, evitandu-se astfel poluarea cu substantele toxice care intra in componenta bateriilor standard.
Ghiveciul ecologic – se poate confectiona rapid din materiale reciclabile (pet – uri, doze de aluminiu, cutii de plastic), se utilizeaza asemeni oricarui ghiveci si se poate decora in functie de imaginatie. Printre avantajele folosirii unui astfel de produs se numara: economiile bugetare, timpul redus dedicat confectionarii, posibilitatea usoara de realizare, utilizarea materialelor reciclabile, consum energetic minim, posibilitatea ajustarii dimensiunilor, formei, culorii in functie de spatiu, sporirea numarului plantelor ornamentale, reducerea poluarii prin evitarea aruncarii acestor deseuri in mediu.
Bijuterii reciclate – acestea pot fi realizate prin decuparea cutiilor de suc, hartii, bucati de metal, plastic in formele dorite. Unul dintre avantajele utilizarii acestui tip de bijuterii este reprezentat de faptul ca nu se folosesc materiale noi, ci materiale reciclate, evitandu-se astfel risipa de resurse.
Sapun natural realizat manual, pe baza de uleiuri vegetale – sapunul natural realizat manual in casa, prin metoda traditionala, are avantajul de a fi lipsit de compusii sintetici periculosi, atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru sanatate. Sapunul natural este biodegradabil si poate inlocui cu succes sapunurile obisnuite din comert. Acesta face o spuma bogata si curata in profunzime, astfel incat poate fi utilizat zi de zi pentru igienizarea pielii.
“Am fost foarte incantati de cata creativitate si ingeniozitate au dat dovada participantii la Targul de solutii eco. S-au implicat foarte mult nu numai in identificarea solutiilor eco, ci si in realizarea acestora. Alternativele eco identificate de elevi sunt mult mai multe, insa noi le-am ales doar pe cele care sunt la indemana oricui si a caror realizare nu necesita un efort deosebit. Ii invitam pe toti cetatenii sa foloseasca aceste metode eco – friendly. Ar fi cu atat mai bine daca ar identifica si alte solutii eco, pe care sa le prefere celor standard. Consider ca daca am incepe sa utilizam aceste alternative eco, am reusi, cu siguranta, sa evitam poluarea mediului inconjurator si risipa de resurse”, a declarat Mihaela Candea, director executiv Mare Nostrum.

* * *
Evenimentul a facut parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre si a fost realizat cu sustinerea financiara a OMV PETROM
Parteneri media: Observator de Constanta, Jurnalul de Constanta, Constanteanul.com, Radio Sky, Fotografa.ro, Fotonatura.ro, Telliso

MARCELA ROMAN
RESPONSABIL PR
ONG MARE NOSTRUM
office@marenostrum.ro
http://www.marenostrum.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,329FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente