Amber Gardens, primul proiect rezidential cu locuinte verzi de lux din Romania

Amber Gardens, primul proiect rezidential cu locuinte verzi de lux din Romania, a inregistrat vanzari record in primele luni ale acestui an. Vanzarile confirma o cerere din ce in ce mai mare pentru locuinte eficiente energetic, care au in acelasi timp o calitate deosebita, un design modern si raspund preocuparii sporite pentru confort si sanatate….

Citește mai departe
Strategia Energetic? a României va fi lansat? în dezbatere public? dup? alegeri

15-19 septembrie: “Saptamana energiei durabile in judetul Alba”.

In perioada 15-19 septembrie, Agentia Locala a Energiei Alba cu sprijinul Consiliului Judetean Alba, in calitate de Coordonator Teritorial al Conventiei Primarilor, organizeaza “Saptamana energiei durabile in judetul Alba” dedicata promovarii energiei durabile in judetul nostru. In cadrul acestui eveniment amplu vor avea loc o serie de activitati (unele dintre ele organizate in cadrul unor…

Citește mai departe
Schimb?ri structurale în industrie, cu consum redus de energie

Schimbari structurale in industrie, cu consum redus de energie

Cresterea productiei industriale, asigurata de ramuri cu consum energetic mic  * Industriile energointensive si-au diminuat productia Cresterea productiei industriale de circa 10% din primul trimestru in conditiile unei scaderi a consumului de electricitate de aproape 1% este explicat de analisti si oameni de afaceri prin schimbarea structurii industriei din tara noastra. Furnizorii de electricitate cu greu…

Citește mai departe

Pasunile semanate pentru biodiversitate, cea mai buna solutie pentru reducerea emisiilor si a eroziunii solului

Proiectul portughez intitulat Sown Biodiverse Pastures (pasuni semanate bogate in biodiversitate) a fost declarat castigator pentru solutia inovatoare propusa cu privire la reducerea emisiilor de CO2, eroziunea solului si riscul producerii de incendii ale vegetatiei, in acelasi timp propunand solutii pentru cresterea productivitatii pasunilor. Proiectul a fost declarat de catre Comisia Europeana drept castigator al…

Citește mai departe

Cel mai mare cartier eco din Europa, ridicat de doi constructori pietreni

La constructia celui mai mare cartier de case ecologice din Europa, ridicat in Franta, participa trei firme din Moldova. Societatea Doxar din Gura Humorului si doua firme din Piatra-Neamt: Bico Industries SRL si Ekko-logis Natural Concept SRL. Experienta, profesionalismul si seriozitarea celor doi parteneri pietreni au propulsat firmele peste hotare, iar acum isi aduc aportul…

Citește mai departe

Planurile Bistritei privind energia durabila: tramvai ecologic, panouri fotovoltaice, sensuri giratorii

Edilul Ovidiu Cretu si invitatii din strainatate au participat sambata, la Primaria Bistrita, la o conferinta despre eficienta energetica, organizata cu ocazia Zilelor Bistritei. In cadrul simpozionului a fost expusa strategia 2008-2020 legata de energia durabila in municipiu. A devenit deja o traditie in ultimii ani ca in programul Zilelor Bistritei sa fie inclus un…

Citește mai departe
Fondul de Mediu ar putea finan?a anveloparea cl?dirilor publice

Izolarea termica a cladirilor va reduce consumul energetic si va oferi un confort mult mai mare locatarilor

Izolarea termica a cladirilor va reduce consumul energetic si va oferi un confort mult mai mare locatarilor, in toate anotimpurile; – Solutiile moderne de izolare termica permit o protectie omogena si continua iarna (cu efect de economisire a costurilor cu caldura), cat si o diminuare considerabila a sarcinii termice (caldura exterioara versus temperatura in apartament) pe…

Citește mai departe

Garda de Mediu a sanctionat serviciul de apa si canal din Lugoj si a avertizat primaria

Garda de Mediu Timis a efectuat recent un control la Lugoj. Actiunea a vizat Statia de epurare de la Jabar, un obiectiv de investitii in valoare de 20.000.000 lei, pe care autoritatile locale intentioneaza sa il finalizeze in cursul acestei veri. Beneficiarul investitiei este Primaria Municipiului Lugoj. Conform celor constatate de oficialii Garzii de Mediu,…

Citește mai departe

Afla cum s-a transformat un oras-fantoma din California intr-unul care functioneaza pe baza energiei solare

Un om de afaceri american a reusit sa „reconditioneze” un oras abandonat din desertul Mojave, situat in sud-estul Californiei. Gerald Freeman, un investitor american, s-a gandit sa transforme Niptonul, un orasel in pragina, intr-unul care sa functioneze pe baza energiei solare. Devenit dupa plecarea locuitorilor un oras-fantoma, Niptonul reprezenta la 1900 un important centru de…

Citește mai departe

Certificatul energetic, obligatoriu pentru tranzactii imobiliare

Din 2010, toate cladirile vor avea nevoie si de „certificatul energetic” – document care atesta consumul de energie al imobilului. „Certificatul energetic” – un document care evidentiaza energia consumata pentru incalzirea locuintei, climatizare, iluminat artificial, va deveni obligatoriu pentru toate locuintele din 2010. In functie de consum, imobilul va primi un calificativ de la A…

Citește mai departe

Energia regenerabila va creste factura cu 15% pentru consumatorul final

Potentialul utilizarii de resurse regenerabile de 20% din total consum, pana in anul 2020, implica o crestere cu 15% a facturii pe care trebuie sa o plateasca consumatorul final, a declarat presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, la Energy Forum 2010, desfasurat la Londra. „Pentru atingerea potentialului de consum energetic…

Citește mai departe
Noua strategie energetica a UE: Investitii de 1.000 de miliarde de euro in infrastructura energetica, in urmatorii 10 ani

„Energie 2020”: noua strategie pentru o energie competitiva a UE

Comisia Europeana a prezentat, miercuri, noua strategie pentru o energie competitiva, durabila si sigura. Potrivit strategiei „Energie 2020”, in urmatorii zece ani, sunt necesare investitii in infrastructura energetica a Uniunii Europene de circa 1.000 miliarde de euro. Pentru a accelera proiectele strategice ale UE, Comisia propune o procedura simplificata si mai rapida pentru acordarea autorizatiilor…

Citește mai departe
Săpun natural realizat manual, pe bază de uleiuri vegetale

Bateriile reincarcabile si lampa eco, in topul solutiilor verzi propuse de elevi

Lampa ecologica, orezul cu bob lung, bateriile reincarcabile, ghiveciul ecologic, bijuteriile reciclate si sapunul natural sunt solutiile verzi pe care le-au propus elevii constanteni pentru economisirea resurselor. Acestea au fost de fapt si inovatiile prezentate de ei la un targ al solutiilor verzi, organizat la Constanta de organizatia nonguvernamentala Mare Nostrum, cu ocazia Zilei Internationale…

Citește mai departe
Mare Nostrum

Solutii ecologice la indemana oricui

ONG Mare Nostrum a realizat topul celor mai bune solutii eco identificate de elevi, in cadrul Targului de solutii eco, organizat cu ocazia Zilei Internationale a Marii Negre. Evenimentul s-a desfasurat in data de 26 octombrie 2010 la Delfinariul din Constanta si s-a adresat institutiilor de invatamant constantene. Participantii au dat dovada de imaginatie si…

Citește mai departe
CE stabileste prioritatile in domeniul energiei pentru 2020

CE stabileste prioritatile in domeniul energiei pentru 2020

Intr-o comunicare prezentata astazi intitulata „Energie 2020„, Comisia Europeana a stabilit prioritatile pentru urmatorii zece in ceea ce priveste asigurarea unei energii competitive, durabile si sigure la nivel european. Astfel, sunt avute in vedere cinci directii esentiale pentru care Comisia va avansa initiative si propuneri legislative concrete in urmatoarele 18 luni. Acestea vizeaza: 1. Reducerea consumului…

Citește mai departe

Turnul Taiwan, o constructie SF proiectata de un roman

Arhitectul Dorin Stefan rezolva, pentru cititorii Gandul, misterul „petalelor” plutitoare de pe turnul SF din Taiwan. Cladirea va revolutiona si arhitectura ecologica Tatal Turnului Taiwan: „Imaginati-va un copac urias, pe care vor glisa „frunzele” – opt zepeline de 60-100 de metri lungime” „Gogosi”, „aripioare”, „petale” sau „vezicule gonflabile”? Aparitia in gandul a imaginilor proiectului cu…

Citește mai departe

Pregatiti-va sa stingeti luminile pe 27 martie, cu ocazia Orei Pamantului

WWF lanseaza miercuri site-ul www.earth-hour.ro, unde oricine se poate inscrie in calitate de sustinator al campaniei pentru protectia mediului. Pe 27 martie, de la 20:30, WWF Romania, alaturi de partenerii si sustinatorii organizatiei, va da tonul stingerii luminilor din zeci de orase, cladiri proeminente si institutii, invitand oamenii din toata tara sa repete gestul, in…

Citește mai departe

Tuburile cu LED-uri reduc cu pana la 65% factura de energie

Proffice, liderul national in distributia de produse de birotica-papetarie, anunta lansarea pe piata romaneasca a unei noi linii de business: distributia de tuburi cu LED-uri, o alternativa ecologica pentru iluminat, care permite reducerea costurilor legate de consumul de energie cu pana la 65%. Produsele sunt distribuite de Oro Silver, companie membra a Grupului RTC, si…

Citește mai departe

Cele mai ecologice inventii

Imagineaza-ti cum ar fi sa mergi in fiecare dimineata cu bicicleta la serviciu. Sa te trezesti mai devreme ca de obicei, sa te imbraci in costumul tau business si sa pedalezi pana la serviciu si inapoi. Se pare ca cei mai multi vizitatori ai site-ului CNN nu ar avea nimic impotriva acestui fapt, de vreme…

Citește mai departe

Evaluarea si costurile cladirilor verzi

Evaluarea si costurile cladirilor verzi Cladirile ecologice costa putin mai mult, dar au o valoare mai mare decat cladirile standard. Aceasta a fost principala concluzie a atelierului informativ organizat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi, marti, 7 iulie. Beneficiile masurabile, dar si cele greu masurabile ale unei cladiri sustenabile fac o astfel de constructie mult…

Citește mai departe

    Bucurestiul a devenit o capitala a risipei de lumina

    Reclamele care raman aprinse pe toata durata noptii si sursele de iluminat public pozitionate incorect transforma cerul intr-un panou opac. Efectele poluarii luminoase se manifesta atat asupra sanatatii oamenilor, cat si asupra ecosistemelor, florei si faunei. Pentru locuitorii marilor orase, cerul instelat este o utopie. Repere ale lumii moderne si in plina dezvoltare, vitrinele magazinelor…

    Citește mai departe

    Case pasive – solutie de crestere a eficientei energetice a cladirilor

    Eficienta energetica este primul element al politicii energetice europene resimtit de cetateni. O eficienta energetica sporita poate aduce contributia decisiva pentru obtinerea durabilitatii, competitivitatii si securitatii aprovizionarii. Printre masurile cheie stabilite in documentul „O politica energetica pentru Europa”, propus de Comisia UE in ianuarie 2007, se inscrie si „imbunatatirea rapida a randamentului energetic al cladirilor…

    Citește mai departe

    Publicitatea la produse de uz casnic va trebui sa indice consumul energetic al acestora

    Parlamentul European a adoptat, marti, cu 566 voturi pentru, un raport care arata ca orice publicitate care promoveaza specificatiile tehnice ale aparatelor frigorifice, masinilor de spalat sau cuptoarelor pentru uz casnic trebuie sa indice consumul energetic al acestora. Etichetarea produselor va trebui sa fie bazata pe clasa de eficienta energetica de la A++ la G….

    Citește mai departe

    Mens sana in corpore sano

    Corpul nostru este un sistem energetic. Organele sunt ansambluri de celule cu tipare vibrationale identice. Celulele au atat o similitudine histologica, cat si aceeasi frecventa energetica. Homeostaza le mentine impreuna. Perturbarea energiei celulare este ceea ce numim boala. „Omul nu moare, ci se omoara.” Seneca Plamanii purifica sangele. In acest veritabil crematoriu sunt arse toate…

    Citește mai departe

    Jocurile video consuma energie cat un oras

    Cantitatea de energie pe care o cosuma anual jocurile video din Statele Unite ale Americii ar putea acoperi necesarul de electricitate al orasului San Diego, arata un studiu realizat de Consiliul de Aparare a Resurselor (NRDC) in colaborare cu Ecos Consulting, citat de Environmental Leader. Factura la energie platita in fiecare an pentru cei 16…

    Citește mai departe

    Calitatea mediului interior si eficienta energetica a cladirilor

    Consideram util sa amintim ca principalul rol al unei cladiri este de a asigura ocupantilor un mediu sanatos, placut si confortabil, cat mai putin dependent de conditiile exterioare, in special meteorologice si acustice. Exigentele actuale referitoare la acest aspect, sunt mult mai restrictive decat cele acceptate in perioade istorice anterioare datorita modificarilor survenite in natura…

    Citește mai departe