Alternative „verzi” la incalzirea traditionala

Alternative "verzi" la încălzirea tradiţională
Alternative "verzi" la incalzirea traditionala
Alternative "verzi" la incalzirea traditionala

Cu investitii de cel putin 10.000 de euro, va puteti produce singuri o parte din necesarul de apa calda si caldura in sezonul rece.

Daca vreti sa va incalziti ecologic in lunile de iarna, trebuie sa va pregatiti pentru costuri care vor depasi 10.000 de euro, in functie de solutiile alese. Panourile solare pot contribui intr-o masura limitata la productia de agent termic, dar pot fi completate cu pompe de caldura. In acest caz insa si efortul financiar va fi mult mai mare.

„Alternativele la incalzire care au un aport de cel putin 30% sunt cele care pleaca de la 7.000-8.000 de euro. In sus, nu exista limita de pret”, spune Liviu Olteanu, consultant in domeniul energiilor regenerabile. Potrivit acestuia, conteaza foarte mult pe ce sistem e distribuita caldura in casa. „Daca incalzirea se realizeaza prin pardoseala, din start economiile sunt de cel putin 30%. In plus, temperatura agentului termic nu are nevoie de mai mult de 30 de grade Celsius, ceea ce se poate obtine usor si in miezul iernii”, a explicat el. 


Solutiile trebuie alese in faza de proiect a casei

Daca se aleg caloriferele, atunci e nevoie de o temperatura a agentului termic de 50-75 grade C, iar eficienta sistemului de incalzire e mult mai scazuta. In plus, cu cat boilerul e mai mare, cu atat sistemul e mai eficient, pentru ca apa care circula prin calorifere se va raci mai greu, sustine Olteanu.

Asadar, ca panourile solare sa poata asigura si incalzirea locuintei este nevoie de boilere de 800 pana la chiar 2.000 de litri, in functie de dimensiunea casei. Daca vorbim de 250 de metri patrati, atunci suprafata panourilor ar trebui sa fie de cel putin 16 metri patrati, care vor costa circa 8.000 de euro. Daca vorbim doar de panouri pentru apa calda, investitia se ridica la numai 2.000 de euro.

De asemenea, extrem de importanta este izolatia casei – in cazul unei izolatii foarte bune, aportul caldurii generate de panourile solare poate urca si la 90%. La o casa cu izolatie obisnuita, aportul maxim este de 30-50%.

Un alt aspect care cantareste mult in costuri, explica Liviu Olteanu, este daca locuinta pe care se amplaseaza sistemele de incalzire regenerabila este deja construita sau nu. „O casa care se va incalzi in proportie de 70% din surse regenerabile, daca din start, inainte de constructie, te gandesti sa foloseasca sisteme regenerabile, va fi cu doar 10- 15% mai scumpa fata de una obisnuita, desi duce la o diminuare cu 70% a facturilor”, spune consultantul in domeniu.

El a explicat ca una e sa integrezi de la inceput panourile solare in acoperis, alta e sa le montezi dupa, in caz ca se mai poate. La fel, tevile pot fi montate de la inceput in pereti, ceea ce duce la economii de costuri. 

Pompele de caldura, costisitoare

Daca vreti sa va asigurati incalzirea complet din surse regenerabile, atunci puteti completa panourile cu o pompa de caldura. Ce tip de pompa sa alegeti? Olteanu recomanda varianta apasol, care, spune, nu prezinta niciun risc si poate avea o durata foarte mare de viata.

In opinia altor specialisti, cea mai buna solutie este cea care utilizeaza caldura din panza freatica, intrucat da cel mai bun randament: la 1 kWh electric consumat genereaza pana la 5,5 kWh termici. De putini ani au aparut pe piata si pompe de caldura de apartament, aer-apa, similare oarecum aparatelor de aer conditionat. Pretul lor pleaca de la 3.000 de euro si poate ajunge la 6.000 de euro.

Pentru o casa, preturile pompelor de caldura variaza intre 6.000 si 12.000 euro, solutia variind in functie de necesarul termic al cladirii. De exemplu, o casa pasiva consuma 12 kWh/mp/an, in timp ce una obisnuita are un consum energetic de 120-180 kWh/mp/an. Costurile finale, cu instalatiile aferente, pot depasi insa 20.000 de euro. 

Centrala cu peleti, solutie riscanta

O alta varianta care poate fi luata in calcul pentru incalzire este centrala pe baza de peleti. Investitia initiala este destul de ridicata, poate ajunge, in cazul centralelor foarte performante, si la peste 15.000 euro.

Intr-o iarna se consuma circa patru tone de peleti, in medie, iar pretul unei tone de peleti e de 150-200 euro. Un punct slab al acestei variante este ca, in multe cazuri, peletii au o calitate slaba si blocheaza centrala. 

„Casa verde” vinde panourile solare

Unele dintre aceste echipamente pot fi achizitionate prin intermediul programului guvernamental „Casa verde”, derulat de Ministerul Mediului.

Potrivit datelor institutiei, peste 14.000 de persoane fizice au depus pana acum cerere de finantare pentru 84 milioane de lei. Numai 5.600 de dosare au fost aprobate pana acum. Peste 90% din acestea vizeaza instalarea de panouri solare. Fondurile alocate celor 5.600 de solicitari avizate se ridica la 33,5 milioane de lei, din care au fost achitate doar 3,26 milioane de lei. Valoarea totala a programului este de 110 milioane lei. 

„Sunt multe case care arata bine, dar sunt catastrofe din punct de vedere energetic, nefiind deloc prietenoase cu locatarul.”,
LIVIU OLTEANU, consultant in domeniul energiilor regenerabile

AUTONOMIE

Casa independenta energetic, un vis scump

In Romania, data fiind si izolatia precara a locuintelor, circa 70% din factura la energie a unei familii este data de consumul de caldura. De aceea si cele mai multe solutii alternative ori de economisire a energiei sunt indreptate in aceasta zona, a energiei termice. Cei care doresc insa si independenta in aprovizionarea cu electricitate mai trebuie sa plateasca pentru un sistem fotovoltaic cel putin 10.000 de euro.

Investitia este marita de costurile cu acumulatorii necesari stocarii energiei in exces. Asadar, pentru a spune „adio!” facturilor mari la energie trebuie sa va permiteti investitii initiale de cel putin 30.000 de euro in echipamente, greu de amortizat. Un ultim sfat: daca va incumetati la astfel de cheltuieli, alegeti o companie care poate sa va prezinte un portofoliu de lucrari si duceti-va chiar sa vorbiti cu unii dintre clienti, ca sa evitati neplacerile ulterioare.

Un punct nevralgic la aceste sisteme este ca, in multe cazuri, ansamblul este prost optimizat, chiar daca individual echipamentele functioneaza bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *