Cel mai mare producător de deșeuri din Europa promite să reducă incinerarea. Germania dezbate taxarea CO2 emis de fabricile de cancer

Arderea gunoaielor pentru a produce căldură își trăiește ultimele zile: Parlamentul danez a decis să reducă capacitatea incineratoarelor de deșeuri cu 30% până în 2030

Autor: Oriana Irimia

Bloomberg anunța, într-un articol recent, o răsturnare neașteptată de situație din partea Danemarcei. Statul nordic cu cea mai mare producție de deșeuri pe cap de locuitor din Europa a decis, ca parte a angajamentului pentru combaterea schimbării climatice, să își reducă amprenta de carbon cu 70% până în 2030, potrivit expertului organizației Zero Waste Europe, Janek Vahk. Astfel, la mijlocul lunii iunie, Parlamentul danez a decis să reducă capacitatea incineratoarelor de deșeuri cu 30%, ceea ce înseamnă că și importul de deșeuri din alte țări precum Marea Britanie sau Italia va scădea treptat. Numai în 2016, Danemarca importase 364.000 tone de deșeuri din UE, pentru instalațiile sale de valorificare energetică.

În condițiile în care micul regat este excelent plasat pentru a produce energie electrică din resurse perfect regenerabile, precum curenții marini și energia eoliană, Danemarca inversează un trend păgubos pentru bugetul său și pentru sănătatea locuitorilor săi, onorându-și, în sfârșit, angajamentul pentru reducerea emisiilor de carbon.

De cealaltă parte a Mării Nordului, Germania mai face un pas spre economia verde, introducând un regim de taxare care reflectă principiul „poluatorul plătește” și pentru instalațiile de valorificare energetică a deșeurilor, până acum scutite de impozite. Specialiștii estimează un aport la bugetul federal de circa 2 miliarde de euro din impozite aplicate acestei ramuri. Sumele strânse vor fi o adevărată gură de oxigen pentru țara aflată în dificultate în urma pandemiei de SARS-CoV-2.

Desigur, părerile sunt împărțite în sânul guvernului federal. Astfel, regiunea Northrhein Westfalia și Ministerul federal al Industriei și Comerțului susțin continuarea scutirii de taxe pentru instalațiile de ardere a gunoaielor cu aceeași încăpățânare cu care a susținut, până nu demult, continuarea mineritului. La polul opus este regiunea Baden-Württemberg împreună cu Ministerul Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii și Securitate Nucleară care susțin introducerea unei taxe pe CO2 pentru instalațiile de valorificare energetică sau ardere a deșeurilor, care să mărească costurile de operare ale acestora cu 40 EUR pe tonă de emisii.  

Rămâne de văzut în ce măsură aceste fabrici de cancer, mult blamate de specialiști și descurajate tot mai fervent de regulamentele și directivele europene, vor mai putea subzista în condiții echitabile de piață, când există soluții mai sigure pentru sănătate și mediu și mai ieftine pentru contribuabil și bugetele locale și naționale.

După ce China a sistat importul de deșeuri anul trecut, după interzicerea pungilor de plastic în Kenya, după ce Europa stabilește măsuri de tranziție spre o cât mai mare rată de reciclare până în 2030, care vor face incinerarea și depunerea la groapă a plasticului un non-sens economic, arderea gunoaielor pentru a produce căldură își trăiește ultimele zile, în ciuda împotrivirii promotorilor fabricilor de cancer. Ultima tresărire a acestui sistem demodat de tratare a gunoaielor a fost campania de publicitate pentru incineratorul din Copenhaga de la începutul anului acestuia, campanie de milioane de euro care, pentru profesioniști, miroase a disperare.

Noua metodă spre care se orientează tot mai mulți este stația de valorificare mecanică și tratare biologică a deșeurilor, care va genera biogaz pentru producerea de agent termic către industrie și populație, materie primă reciclată pentru producătorii de sticlă, aluminiu, oțel, mase plastice și va reduce volumul de deșeuri la maximum, exploatând și deșeurile care ar fi ajuns la groapă sau la incinerare. Sperăm ca și România să perceapă la timp schimbarea de trend și să nu mai investească păgubos în gunoaiele altora, fie ele baloți de plastic nereciclabil sau instalații de ardere a deșeurilor. Ar fi cazul să sărim o treaptă pe scara dezvoltării economice, adoptând direct soluțiile cele mai curate pentru sănătate și pentru mediu, acestea fiind, în același timp, și cele mai avantajoase economic.

Referințe:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-06-16/europe-s-biggest-waste-producer-strikes-deal-to-burn-less-trash

https://www.endswasteandbioenergy.com/article/1686983/german-efw-plants-hit-€2bn-tax-bill

https://www.euwid-recycling.de/news/politik/einzelansicht/Artikel/co2-preis-nrw-will-ausnahmen-fuer-muellverbrenner.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *