„Dilema diabolică” a deșeurilor din Danemarca

Danemarca este dependentă de deșeuri. Este statul european care incinerează cel mai mari cantități de deșeuri, pentru a genera energie termică și electrică. O cincime din energia termică și aproximativ 5% din energia electrică din această țară este asigurată de către incineratoare. Potrivit unei analize realizate de Politico, problema este că nu generează suficient gunoi pentru a-și alimenta incineratoarele. Astfel încât, ceea ce părea o idee salvatoare cu puțin timp în urmă a început să devină o problemă din ce în ce mai mare. 

Unul dintre aspectele problemei este capacitatea incineratoarelor – mult prea mare pentru cantitatea de deșeuri pe care o generează danezii. În Danemarca există 23 de incineratoare, cu o capacitate de 3,8 milioane de tone pe an, de aceea trebuie să își procure tot mai multe deșeuri de peste graniță, în principal din Marea Britanie și Germania, ajungând să importe aproape un milion de tone în 2018. 

Azi importăm deșeuri cu un mare conținut de plastic, pentru a folosi la capacitate instalațiile de incinerare, cu o creștere a emisiilor de CO2 ca rezultat – astfel descrie situația curentă Dan Jørgensen, ministrul pentru climă din Danemarca, citat de Politico. 

Acest lucru nu corespunde obiectivelor climatice ale autorităților de la Copenhaga. Danemarca și-a propus să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră la 70% sub nivelurile din 1990 în următorul deceniu, în conformitate cu o lege adoptată anul trecut. Claus Bøgeskov Mogensen, directorul tehnic al centrului energetic Maabjerg din Holstebro, a numit această situație „dilemă diabolică”. 

În consecință, autoritățile daneze intenționează să diminueze cu 30% capacitatea de incinerare în următorii 10 ani. Pentru a reduce din capacitate, este necesară închiderea a șapte incineratoare. Un acord pentru restructurarea sistemului de gestionare a deșeurilor din țară, adoptat în iunie, include reducerea cantității de gunoi pe care o importă Danemarca și introducerea unui sistem de reciclare pentru 10 fracții diferite – sticlă, hârtie, textile etc.

„Dacă nu aveți astăzi instalații de incinerare, ar trebui să începeți cu reciclarea”

 Procesul de ardere a gunoaielor este inerent poluant; puteți pune sisteme de control al poluării de ultimă generație pe un incinerator, dar acest lucru nu face instalația curată – Jens Peter Mortensen, expert în domeniul deșeurilor din cadrul Societății Daneze pentru Conservarea Naturii.

Dilema daneză furnizează o lecție altor state care privesc incinerarea drept soluție pentru gestionarea deșeurilor, în special atunci când este utilizată pentru a produce energie electrică și termică. Incinerarea este considerată preferabilă depozitării la groapa de gunoi – unde se emană metan și levigat toxic, sau exportului de deșeuri în țări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, unde lipsește supravegherea și li se pierde urma. Dar atunci când există alternative pentru o mare parte din fluxurile de deșeuri care, altfel, ar fi arse și atunci când țările se concentrează pe reducerea emisiilor cu efect de seră, incinerarea nu este o opțiune justificată. 

Nu există niciun motiv să optați pentru o asemenea tehnologie (waste-to-energy, n.r.), atunci când ceea ce aveți este deja mai bun, a declarat Jens Hjul-Nielsen, directorul companiei de gestionare a deșeurilor din Bornholm, referindu-se la reciclare. Deci, dacă nu aveți astăzi instalații de incinerare, ar trebui să începeți cu reciclarea.

În acest context, insula daneză Bornholm, din Marea Baltică, este prima care atacă această „dilemă diabolică”. Pe această insulă se găsește cel mai mic incinerator din Danemarca; din dorința de a deveni prima regiune din Europa în care nu se incinerează deșeuri, autoritățile au fixat termenul de închidere a incineratorului în 2032. În același an, insula își propune să devină comunitate fără deșeuri, reutilizând sau reciclând toate deșeurile. 

Pe termen scurt, energia termică va fi acoperită prin arderea biomasei, însă planul pe termen lung are în vedere obținerea electricității și a agentului termic din energia eoliană din largul coastelor insulei.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *