Cresterea productiei industriale, asigurata de ramuri cu consum energetic mic
* Industriile energointensive si-au diminuat productia
Cresterea productiei industriale de circa 10% din primul trimestru in conditiile unei scaderi a consumului de electricitate de aproape 1% este explicat de analisti si oameni de afaceri prin schimbarea structurii industriei din tara noastra.
Furnizorii de electricitate cu greu isi explica o crestere a productiei industriale in conditiile in care nu au inregistrat o majorare a cererii de energie din partea companiilor. Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), ne-a declarat: „Este adevarat ca mai multe companii industriale au aplicat masuri de eficienta energetica, pentru reducerea consumului si optimizarea costurilor de productie. Dar acest lucru nu explica intru totul, din punctul nostru de vedere, fenomenul cresterii productiei industriale. In bilantul primului trimestru, la nivelul total al consumului intern, atarna si reducerea cererii populatiei si a iluminatului public. Este posibil ca aceasta decuplare a consumului de energie de la evolutia industriei sa aiba alte cauze”.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), ne-a spus ca factorii care au condus la aceasta decuplare a consumului energetic sunt adoptarea de masuri de eficienta energetica (n.r. economisire a energiei) si schimbarea structurii exporturilor si a productiei industriale.
Domnia sa ne-a explicat: „Pe fondul liberalizarii pietei energiei si gazelor, companiile sunt tot mai preocupate sa-si reduca din consumul energetic. De asemenea, productia de aluminiu, siderurgia si metalurgia si-au scazut considerabil ponderea in ultimii ani din totalul productiei noastre industriale. Industria chimica si cea a ingrasamintelor chimice au ajuns, de asemenea, la un nivel foarte redus. Au crescut la export ramuri cu consum energetic redus precum industria de automobile si componente auto”.
Secretarul general al AOAR ne-a mentionat, comentand consumul de energie din primul trimestru, ca un factor important in reducerea cererii l-au avut populatia si iluminatul public: „Am avut o iarna blanda, dar este clar ca toata lumea este preocupata de economisirea energiei, pentru reducerea facturilor. Si mai avem mult loc de economii in toate domeniile. Romania consuma, in urma cu cativa ani, de patru ori mai multa energie decat media europeana pe unitatea de PIB.
Acum consumam de trei ori mai multa energie. Deci masuri de eficientizare in industrie s-au luat, iar trendul va continua si in urmatorii ani pentru ca este mult loc de imbunatatire. Asa ca este posibil sa producem mai mult cu un consum mai mic de energie”.
Cristian Parvan apreciaza ca polarizarea economiei noastre este „aiuritoare” intrucat un numar restrans de companii, in special multinationale, asigura 40% din PIB, in timp ce restul societatilor o duc mult mai greu.
Analistul Aurelian Dochia apreciaza ca trendul productiei industriale este pozitiv in conditiile unei reduceri a consumului energetic: „Situatia reflecta schimbarea structurala a productiei industriale. Industriile energointensive si-au diminuat simtitor ponderea si au crescut sectoarele cu consum redus de energie”. Si domnul Dochia a mentionat faptul ca produsele pe care tara noastra le exporta sunt fabricate cu un consum redus de energie.
Analistul considera ca trendul reducerii cererii de electricitate si gaze din industrie va continua intrucat economia noastra mai are mult loc de eficientizare.