Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercetatorii aici pentru a salva omenirea

0
465
Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercet?torii aici pentru a salva omenirea
Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercetătorii aici pentru a salva omenirea
Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercetatorii aici pentru a salva omenirea
Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercetatorii aici pentru a salva omenirea

Cercetatorii au infiintat seiful apocalipsei, o banca de seminte situata pe insula Spitsbergen, arhipelagul Svalbard, in scopul de a conserva in conditii de siguranta biodiversitatea agricola si sa salveze speciile de plante aflate pe cale de disparitie.

Svalbard Global Seed Vault, Banca Mondiala de Seminte Svalbard, poate trece drept un decor dintr-un film futurist al lui Stanley Kubrick, relateaza BBC. Cladirea, care pare ca tasneste dintr-un versant de pe insula Spitsbergen, Norvegia, si care straluceste intr-o nuanta de albastru in timpul lungilor nopti polare, are un rol mult mai important.

Numita si “Seiful Apocalipsei”, constructia a fost amenajata pentru a pastra biodiversitatea agricola si pentru a salva speciile de plante aflate pe cale de disparitie, fie din cauze naturale, fie ca urmare a unei catastrofe. Teoretic, varietatile de seminte stocate in nordul Norvegiei ar putea sa repuna pe picioare agricultura chiar si dupa un cataclism care ar distruge toate culturile din lume.

Insula Spitsbergen, din arhipelagul Svalbard, a fost aleasa datorita conditiilor ideale pentru pastrarea semintelor pe termen lung. Insula nu prezinta activitate tectonica, este acoperita de permafrost si se afla la 130 de metri deasupra nivelului marii, fiind ferita de inundatii chiar si in situatia in care calota glaciara s-ar topi. Chiar si in situatia in care instalatiile electrice, care mentin temperatura constanta la -18 grade Celsius, ar ceda, izolatia naturala si artificiala a constructiei ar face sa treaca mai multe saptamani pana cand temperatura ar ajunge la nivelul de la suprafata, de -3 grade Celsius. Banca de seminte se afla la 120 de metri in interiorului unui munte de pe insula Spitsbergen, situata la 78 de grade latitudine nordica, la doar 1.300 de kilometri de Polul Nord.

Svalbard Global Seed Vault pastreaza mai mult de 700.000 de mostre distincte de seminte.

“Ar fi greu sa relatezi istoria omenirii fara sa faci referire la ce se afla in aceasta camera”, spune Cary Fowler, unul dintre initiatorii proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.