Patru cratere misterioase în Siberia, din cauza încălzirii globale

Patru cratere misterioase in Siberia, din cauza incalzirii globale

Patru noi cratere uriase misterioase au aparut in permafrostul siberian din nordul Rusiei, imprastiind temeri potrivit carora incalzirea globala ar putea cauza eruptii de gaz din subteran, potrivit Mediafax.ro. ​Craterele nou aparute, alaturi de alte sute mai mici, au fost depistate de oamenii de stiinta in aceeasi zona in care au fost descoperite alte trei cratere enorme…

Citește mai departe
Studiu: Permafrostul, o veritabilă "bombă climatică" prea puţin cunoscută

Studiu: Permafrostul, o veritabila „bomba climatica” prea putin cunoscuta

Subsolul inghetat din Antarctica si din Siberia, cunoscut sub numele de „permafrost”, reprezinta 25% din suprafata uscatului din emisfera nordica, iar incalzirea sa reprezinta, dupa parerea oamenilor de stiinta, o veritabila „bomba climatica” prea putin cunoscuta. In cel mai recent raport al lor, expertii din IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change / Grupul interguvernamental de…

Citește mai departe
Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercet?torii aici pentru a salva omenirea

Ai auzit de Seiful Apocalipsei? Ce au conservat cercetatorii aici pentru a salva omenirea

Cercetatorii au infiintat seiful apocalipsei, o banca de seminte situata pe insula Spitsbergen, arhipelagul Svalbard, in scopul de a conserva in conditii de siguranta biodiversitatea agricola si sa salveze speciile de plante aflate pe cale de disparitie. Svalbard Global Seed Vault, Banca Mondiala de Seminte Svalbard, poate trece drept un decor dintr-un film futurist al…

Citește mai departe
Studiu: Permafrostul, o veritabilă "bombă climatică" prea puţin cunoscută

Banca Mondiala, ingrijorata de emisiile de negru de fum si dezghetarea permafrostului

Banca Mondiala a lansat un nou raport – „Pe gheata subtire: Cum poate reducerea poluarii sa incetineasca inncalzirea globala si sa salveze vieti”. Raportul, care vorbeste despre modalitati de prevenire si micsorare a efectelor schimbarilor climatice, spune ca o actiune rapida de reducere a poluantilor comuni cum ar fi negru de fum si metanul, nu…

Citește mai departe

Arctica, ultima frontiera pentru afaceri?

Topirea calotei glaciare din extremul nord ingrijoreaza ecologistii, inspaimanta cercetatorii viitorului si deschide un apetit nesperat in cercurile bussines. Resursele acestui teritoriu congelat incep sa-si arate dimensiunile de necrezut, iar subtierea stratului inghetat inseamna mari sperante privind posibilitatile de exploatare. Tarile riverane au si inceput sa-i dea tarcoale acestui El Dorado inghetat. Socotindu-se castigatori din…

Citește mai departe

Bule de gaz metan in apele arctice

Cantitati mari de combustibil ies la suprafata in nordul Siberiei, ridicand problema unor scurgeri mari care ar putea duce la accelerarea incalzirii globale, informeaza Reuters. Totusi, nu se stie daca emisiile arctice de gaz metan sunt noi sau pur si simplu nu au fost observate pana acum. Conform studiului publicat in Science, opt milioane de…

Citește mai departe

Topirea permafrostului ameninta industria gazo-petroliera rusa, avertizeaza Greenpeace

Topirea permafrostului (strat de sol inghetat mereu) ameninta industriile gazo-petroliere ruse si dimineaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, a afirmat vineri organizatia ecologista Greenpeace, informeaza AFP. Companiile ruse trebuie sa cheltuiasca pana la 55 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro sau 1,9 miliarde de dolari) pe an pentru a repara…

Citește mai departe

Incalzirea globala ameninta industria gazo-petroliera rusa

Rusia ar putea pierde din teritoriu si si-ar putea vedea profitabila industrie amenintata din cauza ca incaszirea globala determina topirea permafrostului (strat de sol si de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii – n.r.), avertizeaza Greenpeace. Potrivit unui raport prezentat de organizatia ecologista, companiile ruse din domeniul gazo-petrolier trebuie sa cheltuiasca pana…

Citește mai departe

Permafrostul, o amenintare pentru clima

Cantitatea de carbon depozitata de solul inghetat din emisfera nordica este dubla fata de estimarile precedente, iar topirea accelerata creste si ritmul schimbarilor climatice, dupa cum arata un nou studiu, publicat in revista Global Biogeochemical Cycle, citata de Reuters. Zone mari din Rusia, Canada, tarile nordice si Alaska sunt acoperite cu un strat gros de…

Citește mai departe

Efectele incalzirii globale

Cum sunt schimbarile climatice raspunzatoare de cresterea nivelului marii? Principala cauza a ridicarii nivelului marii este extinderea apelor, in urma cresterii temperaturii apei- un simplu fenomen fizic. Factorii suplimentari care contribuie la aceasta crestere sunt topirea ghetarilor si a calotelor de gheata, cauzate de cresterea temperaturii atmosferei. Diferentele regionale Nivelul marii nu creste la fel…

Citește mai departe

Marea Siberiei emana metan

Gazul de sub permafrostul marin a inceput sa urce la suprafata pe fondul schimbarilor climatice. Incalzirea globala a facut ca solurile inghetate de sub Marea Est-Siberiana sa se dezghete. Gazele cu efect de sera sunt eliberate in atmosfera. In Marea Siberiei, metanul stocat mii de ani sub permafrostul marin este eliberat in atmosfera, potrivit revistei…

Citește mai departe