Patru cratere misterioase in Siberia, din cauza incalzirii globale

Patru cratere misterioase în Siberia, din cauza încălzirii globale
Patru cratere misterioase in Siberia, din cauza incalzirii globale
Patru cratere misterioase in Siberia, din cauza incalzirii globale

Patru noi cratere uriase misterioase au aparut in permafrostul siberian din nordul Rusiei, imprastiind temeri potrivit carora incalzirea globala ar putea cauza eruptii de gaz din subteran, potrivit Mediafax.roCraterele nou aparute, alaturi de alte sute mai mici, au fost depistate de oamenii de stiinta in aceeasi zona in care au fost descoperite alte trei cratere enorme anul trecut, in Peninsula Iamal. Numele peninsulei se traduce prin sintagma „Capatul lumii”.

Desi inca derutati privind procesele exacte de aparitie a craterelor, oamenii de stiinta presupun ca acestea sunt cauzate de eruptii de gaz metan din permafrost (n.r. strat de sol si de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii), odata cu topirea solului inghetat, provocata de cresterea temperaturilor.

Noua descoperire a nascut deja ingrijorarea ca astfel de cratere s-ar putea inmulti, din moment ce climatul continua sa se incalzeasca. Au fost emise chiar avertismente potrivit carora zona se confrunta cu iminenta unui dezastru natural. Unul dintre cratere, inconjurat de cel putin 20 de gauri mai mici, este la doar 9,6 kilometri de o fabrica importanta de productie de gaz, iar expertii au prezis ca ar putea fi pana la 30 de alte cratere care „asteapta sa fie descoperite”.

In contextul temerilor de siguranta, profesorul Vasile Bogoiavlenschi, director adjunct al Institutului de cercetare a Petrolului si Gazului, cu sediul in Moscova si parte a Academiei Ruse de Stiinte, a cerut investigarea „urgenta” a noului fenomen.

Doua dintre craterele nou gasite – cunoscute oamenilor de stiinta si ca palnii – s-au transformat in lacuri, dupa cum a dezvaluit profesorul.

In iulie 2014, un crater urias cu un diametru de 80 de metri se formase brusc in Siberia, intr-o provincie al carei nume se traduce prin sintagma „Capatul lumii”, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa se deplaseze de urgenta in regiune pentru a cerceta acest fenomen misterios. Cauzele nu au fost nici atunci stabilite cu exactitate, insa un expert rus considera ca explicatia cea mai probabila are legatura cu fenomenul de incalzire globala, care elibereaza in aer gazele naturale de suprafata, care explodeaza in atmosfera ca „dopul unei sticle de sampanie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *