VIDEO Salinele, la mare cautare in Iasi

Salinele din Iasi au devenit adaposturi impotriva caniculei. Sunt putinele oaze de racoare intr-un oras in care temperaturile ating la umbra aproape 40 de grade celsius. Iar clientii le considera refugiul ideal pentru ca pot participa si la activitati recreative. In aceasta salina, clientii au fost atrasi nu doar de beneficiile pe care le aduce…

Citește mai departe
Patru cratere misterioase în Siberia, din cauza încălzirii globale

Patru cratere misterioase in Siberia, din cauza incalzirii globale

Patru noi cratere uriase misterioase au aparut in permafrostul siberian din nordul Rusiei, imprastiind temeri potrivit carora incalzirea globala ar putea cauza eruptii de gaz din subteran, potrivit Mediafax.ro. ​Craterele nou aparute, alaturi de alte sute mai mici, au fost depistate de oamenii de stiinta in aceeasi zona in care au fost descoperite alte trei cratere enorme…

Citește mai departe
Securitatea alimentară, în pericol din cauza încălzirii climatice

Securitatea alimentara, in pericol din cauza incalzirii climatice

Accelerarea incalzirii climatice ridica numeroase semne de intrebare in privinta productiei agricole mondiale in deceniile urmatoare, au avertizat duminica oameni de stiinta, in opinia carora sunt necesare profunde schimbari in societate pentru a putea face fata acestei situatii, relateaza luni France Presse. ‘Lumea poate fi hranita in 2050, insa, pentru ca acest lucru sa fie…

Citește mai departe
Negocierile pentru Climat: Seful IPCC, acuzat de hartuire sexuala intr-un moment cheie al negocierilor

Matematica si rezistenta plantelor la schimbari climatice

Cercetatorii cauta modele matematice pentru a identifica mai repede si mai usor materialul genetic necesar cresterii rezistentei plantelor la schimbarile climatice, care pot afecta recoltele si, implicit securitatea alimentara a plantei, informeaza BBC, citat de Agerpres (17 august). Aceste studii sunt extrem de importante in contextul in care zonele uscate reprezinta 40 % din suprafata…

Citește mai departe
România are un rol important în reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser?

Nivel record de CO2 in atmosfera

Nivelul de dioxid de carbon in atmosfera a atins cel mai inalt nivel inregistrat in ultimii 800.000 de ani. Concentratia de CO2 a ajuns la peste 400 de parti pe milion in luna aprilie, iar de atunci continua sa creasca. Datele au fost facute publice de catre Institutul de Oceanografie din San Diego. Cerectatorii spun…

Citește mai departe

ONU: Planeta va fi mai calda, mai „uscata” si cu mai putine resurse de hrana. Ce solutii propun cercetatorii

Cel mai recent document al Organizatiei Natiunilor Unite scoate la iveala efectele ingrijoratoare pe care incalzirea globala le are asupra omenirii. Oficiali ONU si oameni de stiinta au dezbatut mai bine de o saptamana cel mai recent document care contine informatii cu privire la viitorul planetei, scrie CNN. Intruniti in cadrul unei vizite de lucru…

Citește mai departe
Negocieri-maraton la Lima privind incalzirea globala pentru un acord la Paris în 2015

Strategia Romaniei privind schimbarile climatice: adaptarea

Ultimele date stiintifice arata ca globul pamantesc se incalzeste, clima se modifica, iar fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente: inundatiile, seceta, cresterea temperaturilor medii la nivel global, cresterea nivelului marii si micsorarea calotei glaciare – toate sunt semne ale schimbarilor climatice. Cauza principala a schimbarilor climatice o reprezinta cresterea emisiilor de gaze cu efect…

Citește mai departe
Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate

Secretarul general al ONU le cere bancilor sa finanteze energia durabila

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, le-a cerut bancilor si altor societati financiare sa creasca finantarea pentru dezvoltarea resurselor de energie durabila si a intreprinderilor cu amprenta de carbon redusa (n.r. – amprenta de carbon este un mod de masurare a impactului pe care il au activitatile noastre asupra mediului inconjurator si…

Citește mai departe
Scoar?a planetei se ridica din cauza secetei

Studiu: Perioadele de seceta din Europa vor creste cu 80% pana in anul 2100

Incalzirea globala si cresterea populatiei vor cauza in Europa o marire cu 80% a perioadelor de seceta pana in anul 2100, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana. Europa este continentul care va suferi cele mai severe secete in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale si a cresterii consumului de apa, avertizeaza oamenii de stiinta,…

Citește mai departe
Protec?ia Mediului nu consider? c? trebuie s? ?tim c? radia?iile solare au dep??it limitele

Activitatea solara joaca un rol minim in procesul de incalzire globala, spun cercetatorii

Schimbarile in activitatea solara nu au contribuit cu mai mult de 10% la incalzirea globala in secolul 20, potrivit unui studiu recent. Descoperirile profesorului Terry Sloan de la Universitatea din Lancaster si ale profesorulului Sir Arnold Wolfendale de la Universitatea din Durham, arata ca nici schimbarile in activitatea solara, nici impactul Soarelui in blocarea radiatiilor…

Citește mai departe

IPCC: Schimbarile climatice in Europa: secete, scaderea productiei agricole si disparitia a peste 60% din specii

Reducerea cantitatilor de precipitatii, frecventa crescuta a evenimentelor meteo extreme si reducerea biodiversitatii sunt principalele efecte ale schimbarilor climatice in zona Europei, potrivit raportului publicat de Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC) din cadrul ONU. Rezultatele cercetarii pentru continentul european au condus la urmatoarele estimari: Scaderea rezervelor de apa Precipitatiile anuale se vor reduce cantitativ,…

Citește mai departe

Organizatia Meteorologica Mondiala arata ca incalzirea globala s-a accentuat in deceniul 2001 – 2010, comparativ cu deceniul anterior

Noua din anii cuprinsi intre 2001 si 2010 s-au numarat printre cei mai caldurosi din istorie. Iar aceasta incalzire s-a accentuat in deceniul 2001 – 2010, comparativ cu deceniul anterior. Este putin probabil ca aceasta tendinta sa sufere vreo modificare in viitor, tinand cont de cresterea concentratiilor de gaze cu efect de sera din atmosfera,…

Citește mai departe

Banca Mondiala preconizeaza o criza alimentara din cauza schimbarilor climatice

Banca Mondiala (BM) se teme ca s-ar putea inregistra o crestere a temperaturii globale cu doua grade Celsius pana in 2040, provocand ‘grave penurii alimentare’ si inundatii, se arata intr-un raport publicat miercuri, relateaza AFP. ‘Temperaturi extreme ar putea afecta culturile de orez, de porumb, de grau si alte culturi importante, amenintand siguranta alimentara’ in…

Citește mai departe

Temperatura ar putea creste cu 5 grade Celsius pana in 2100

Incalzirea climatica este deja o realitate in Statele Unite, iar cresterea temperaturii medii ar putea depasi 5 grade Celsius pana in 2100, potrivit celui mai pesimist scenariu avansat in raportul preliminar al unui comitet federal de experti publicat vineri. Amploarea incalzirii climatice la sfarsitul secolului ar urma sa corespunda, potrivit previziunilor, unei acumulari de emisii…

Citește mai departe

Schimbarile climatice si interesele speciale

Schimbarile climatice reprezinta adesea unul dintre cele mai controversat subiect din arena internationala, antrenand in discutii atat ramurile stiintifice, cat si politice si sociale. Organismele internationale emit ori de cate ori au ocazia scenarii apocaliptice, granturile de cercetare pe seama acestui subiect se inmultesc pe zi ce trece, iar mass-media hiperbolizeaza fenomenul pe fondul rating-ului. Ciudat…

Citește mai departe

„Climatoscepticii” se conving de existenta incalzirii globale

Zece oameni de stiinta de la unul dintre cele mai mai importante proiecte de masurarea temperaturii de la suprafata Pamantului au ajuns la concluzia ca temperatura de la suprafata Pamantului a crescut aproape in intregime din cauza actiunii oamenilor. Datele gasite in proiectul „Berkeley pentru Pamant” sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat, initial, studiul isi propusese…

Citește mai departe

Efectul de insula termica urbana poate duce la cresterea temperaturilor in oras cu aproape 10 grade

Intr-un raport publicat in revista The Lancet, mentionat de 7sur7.be, University College din Londra arata ca ‘efectul de insula termica urbana’ poate duce la cresterea temperaturilor in oras cu aproape 10 grade. In orase se consuma mai multa energie atunci cand temperaturile cresc, din cauza recurgerii la aerul conditionat: sistemele de racire a aerului din…

Citește mai departe
Romania este printre cele mai putin dependente state din Uniunea Europeana de importurile de energie

Functionarea parcurilor eoliene duce la cresterea temperaturilor din apropierea solului

Functionarea parcurilor eoliene duce la cresterea temperaturilor din apropierea solului deoarece prin rotirea lor palele „morilor de vant” aduc mai aproape de pamant mase de aer cald, cred cercetatorii care au analizat timp de noua ani datele preluate prin satelit de la cele mai mari proiecte eoliene din lume. Un articol publicat de Wall Street…

Citește mai departe

Platforma europeana pentru adaptarea la schimbarile climatice (CLIMATE-ADAPT), un instrument web interactiv

Platforma europeana pentru adaptarea la schimbarile climatice (CLIMATE-ADAPT), un instrument web interactiv, va fi lansata online astazi, in prezenta comisarului european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, la sediul Agentiei Europene de Mediu (AEM) din Copenhaga. Platforma europeana pentru adaptarea la schimbarile climatice este accesibila publicului, disponibila pe internet (http://climate-adapt.eea.europa.eu), conceputa pentru a sprijini factorii de…

Citește mai departe

Iarna siberiana din ultimele saptamani este rezultat al fenomenului de incalzire globala, tot mai accelerat in ultimii ani.

Iarna siberiana din ultimele saptamani este rezultat al fenomenului de incalzire globala, tot mai accelerat in ultimii ani. Specialistii sustin ca in viitor temperaturile vor creste in fiecare anotimp, cu predilectie iarna si vara, iar primavara va veni cu doua saptamani mai devreme. Defrisarile masive accelereaza schimbarile climatice In ultimele saptamani de iarna s-a vorbit…

Citește mai departe

Greenpeace aduce incalzirea globala in atentia bucurestenilor, in Parcul Cismigiu

Cei care vor vizita Parcul Cismigiu in intervalul 21 – 29 iunie, vor putea vedea cele doua evantaie amplasate de Greenpeace Romania pentru a atrage atentia asupra incalzirii globale, materiale realizate cu sprijinul agentiei Saatchi & Saatchi. Citind cele doua panouri asociate evantaielor, trecatorii vor afla ca 38% din populatia globului sufera din cauza lipsei…

Citește mai departe

World Wildlife Fund (WWF): Romania nu are o politica adecvata in ce priveste combatarea schimbarilor climatice

Agerpres informeaza: Romania nu are o politica adecvata in ce priveste combatarea schimbarilor climatice, reiese dintr-un raport al organizatiei neguvernamentale pentru conservarea naturii World Wildlife Fund (WWF), referitor la politicile in materie ale statelor comunitare, scrie cotidianul londonez The Telegraph, in editia electronica de marti. Raportul, primul de acest fel, noteaza politicile aplicate de tarile…

Citește mai departe

Fenomene extreme la orizont

Precipitatii excesive, inundatii spontane si furtuni devin un fenomen destul de comun in UK. Desi cei sceptici in privinta schimbarilor climatice neaga orice legatura intre aceste fenomene naturale extreme si schimbarile climatice provocate de oameni, argumentele in sprijinul acestei afirmatii sunt din ce in ce mai puternice. Cresterea temperaturilor declansate de cresterea emisiilor de gaze…

Citește mai departe

Vanatorii de mamuti, primii care au poluat

Conform unui studiu privind schimbarile climatice preistorice, oamenii care au vanat ultimii mamuti lanosi au fost cei care au contribuit la incalzirea Pamantului, inainte ca oamenii sa inceapa sa arda combustibili fosili. Uciderea mamutilor lanosi a contribuit la aparitia copacilor mari in regiunea arctica, lucru ce a dus la intunecarea unor zone neroditoare si la…

Citește mai departe

2010, cel mai cald an de pana acum

Conform unei analize efectuate de institutul National Climatic Data Center, din America, acest an va fi cel mai cald din istorie, ceea ce inseamna seceta. In primele sase luni ale acestui an s-au inregistrat temperaturi mai ridicate cu 0,3 grade Celsius decat in prima jumatate a anului 1998, detinatorul recordului. „La inceputul acestui an am…

Citește mai departe

„Stop” schimbarilor climatice!

Orice schimbare de clima influenteaza starea de sanatate a organismului uman, cei mai afectati fiind copiii, batranii, bolnavii de astm, diabet si inima. Sunt insa afectate si fauna si flora. Furtunile si inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente, iar extinderea si intensitatea fenomenelor meteorologice extreme diminueaza anual productia agricola cu cel putin 30-50%….

Citește mai departe

Pasarile migratoare, amenintate de incalzirea globala

Pasarile migratoare sunt cele mai amenintate specii de schimbarile climatice si in special speciile marine, cum sunt pasarile din Hawaii, au avertizat autoritatile americane intr-un raport consacrat pasarilor din America de Nord. „Pasarile migratoare se confrunta cu o noua amenintare, schimbarile climatice, care le-ar putea modifica serios habitatul si accesul la hrana si care ar…

Citește mai departe

Justitia din SUA, sesizata in legatura cu rolul gazelor cu efect de sera in cazul uraganului Katrina

Cetatenii americani vor sa dea in judecata companii petroliere si chimice pe care le acuza ca au accelerat procesul de incalzire planetara si au provocat intensificarea uraganului Katrina in august 2005 prin gazele cu efect de sera pe care le-au emis, potrivit surselor judiciare. Depusa la cateva saptamani de la producerea uraganului, plangerea colectiva a…

Citește mai departe