Studiu: Perioadele de seceta din Europa vor creste cu 80% pana in anul 2100

Studiu: Perioadele de seceta din Europa vor creste cu 80% pana in anul 2100
Studiu: Perioadele de seceta din Europa vor creste cu 80% pana in anul 2100

Incalzirea globala si cresterea populatiei vor cauza in Europa o marire cu 80% a perioadelor de seceta pana in anul 2100, potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana. Europa este continentul care va suferi cele mai severe secete in urmatoarele decenii din cauza incalzirii globale si a cresterii consumului de apa, avertizeaza oamenii de stiinta, potrivit dailymail.co.uk.

Pana la sfarsitul acestui secol, sudul Europei, in special, se va confrunta cu o crestere cu 80% a perioadelor de seceta fata de perioada actuala. Un studiu realizat recent de Comisia Europeana prevede ca diminuarea rezervelor de apa va fi agravata de cresterea populatiei si de cresterea consumului de apa.

Seceta poate avea un impact economic si social foarte sever si, potrivit estimarilor, acest fenomen a cauzat doar in ultimele trei decenii pierderi de 100 miliarde de euro la nivelul tarilor din Uniunea Europeana. Oamenii de stiinta au folosit modelarea computerizata pentru a previziona zonele din Europa care vor fi cel mai grav afectate de cresterea temperaturilor si a consumului de apa.

Cercetatorii au utilizat aceste proiectii meteorologice pentru a alcatui un model hidrologic al tuturor bazinelor riverane din Europa, ce copiaza distributia actualelor lacuri si cursuri de apa. Ei au descoperit astfel ca anumite zone din sudul Europei vor fi cele mai afectate. Izvoarele si cotele minime ale raurilor europene ar putea sa scada cu pana la 40%, iar durata perioadelor de seceta ar putea sa creasca cu 80% in Peninsula Iberica, in sudul Frantei, in Italia si in Balcani.

Studiul, publicat in revista Hydrology and Earth System Sciences, a evidentiat totodata faptul ca temperatura medie globala va creste cu pana la 3,4 grade Celsius pana in anul 2100.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente