Prefectura Vaslui da in judecata CL Puiesti, care a interzis a doua oara explorarea gazelor de sist

Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist
Prefectura Vaslui da in judecata CL Puiesti, care a interzis a doua oara explorarea gazelor de sist
Prefectura Vaslui da in judecata CL Puiesti, care a interzis a doua oara explorarea gazelor de sist

Prefectura Vaslui a dat in judecata, vineri, Consiliul Local Puiesti, unitate administrativa care a interzis, pentru a doua oara, explorarea gazelor de sist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron a avut deja o dezbatere publica pentru obtinerea acordului de mediu.

Consiliul Local (CL) Puiesti a fost dat in judecata, pentru a doua oara in ultima jumatate de an, pe aceeasi speta, de catre Prefectura, institutie care a atacat in instanta doua hotarari luate de CL la sfarsitul anului trecut, respectiv de interzicere a explorarii gazelor de sist si de organizare a unui referendum local pe aceeasi tema, transmite corespondentul Mediafax.

Reprezentantii Prefecturii Vaslui sustin ca magistratii Tribunalului Vaslui, unde va avea loc procesul, s-au mai pronuntat o data, printr-o hotarare definitiva, intr-o cauza similara, privind interzicerea explorarii gazelor de sist de catre CL Puiesti.

„Printr-o sentinta din 16 septembrie 2013, ramasa definitiva prin nerecurare, Tribunalul Vaslui a dispus anularea hotararii CL Puiesti din 26 iulie 2013 prin care se interzice explorarea, dezvoltarea, exploatarea gazelor de sist prin metoda neconventionala pe teritoriul comunei Puiesti. In motivare, instanta arata ca CL Puiesti, in calitate de autoritate publica locala, si-a depasit competenta si a dispus interzicerea explorarii gazelor de sist, care reprezinta domeniu public al statului. In pofida acestei solutii, Consiliul Local Puiesti a adoptat o noua hotarare in 29 noiembrie 2013, cu acelasi continut ca cel al hotararii anulate de instanta, care ne-a fost comunicata in urma cu doua zile”, a declarat, vineri, pentru corespondentul Mediafax purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

In ceea ce priveste cea de-a doua hotarare adoptata in plen de CL Puiesti in data 30 decembrie 2013 prin care se doreste organizarea unui referendum prin care locuitorii comunei sa fie consultati cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist, reprezentantii Prefecturii Vaslui sustin ca aceasta nu-si are obiectul, in conditiile in care consilierii locali s-au pronuntat deja asupra acestui subiect.

„Consiliul local Puiesti a hotarat deja asupra acestei probleme fara consultarea cetatenilor, dispunand interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist, prin orice metoda, pe teritoriul comunei Puiesti, prin hotararile din iulie si noiembrie 2013. In aceste conditii, referendumul ramane fara obiect si, in consecinta, s-a decis atacarea hotararii in instanta de contencios-administrativ”, a mai precizat Maria Costea.

Pana in prezent, Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui noua procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective, doar CL Bacani atacand cu apel sentinta instantei vasluiene. In schimb, au existat si trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au avut castig de cauza in instanta pe aceeasi speta, insa Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iasi.

De asemenea, tot pe rolul instantei de judecata se afla doua procese intentate tot de Prefectura Vaslui Consiliului Local Pungesti, dupa ce consilierii au adoptat, tot la sfarsitul anului trecut, hotarari distincte privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist si organizarea unui referendum pe aceasta tema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *