Activitatea solara joaca un rol minim in procesul de incalzire globala, spun cercetatorii

Protec?ia Mediului nu consider? c? trebuie s? ?tim c? radia?iile solare au dep??it limitele
Activitatea solara joaca un rol minim in incalzirea globala, spun cercetatorii
Activitatea solara joaca un rol minim in incalzirea globala, spun cercetatorii

Schimbarile in activitatea solara nu au contribuit cu mai mult de 10% la incalzirea globala in secolul 20, potrivit unui studiu recent.

Descoperirile profesorului Terry Sloan de la Universitatea din Lancaster si ale profesorulului Sir Arnold Wolfendale de la Universitatea din Durham, arata ca nici schimbarile in activitatea solara, nici impactul Soarelui in blocarea radiatiilor cosmice nu au contribuit semnificativ la incalzirea globala.

Rezultatele au fost publicate vineri, 8 noiembrie, in revista Environmental Research Letters.

Schimbarile in cantitatea de energie pe care Pamantul o primeste de la Soare au fost anterior propuse ca un factor de crestere a temperaturilor la nivel global, la fel ca si capacitatea Soarelui pentru a bloca radiatiile cosmice.

S-a sugerat ca radiatiile cosmice ar putea avea un rol in racirea Pamantului prin incurajarea formarii norilor, care reflecta apoi razele soarelui inapoi in spatiu. Conforma acestei sugestii, in perioadele in care activitata solara este mai pronuntata, acesta blocheaza o parte din radiatiile cosmice sa intre in atmosfera Pamantului, astfel incat se formeaza mai putini nori, iar temperaturile de la suprafata Pamantului cresc.

Intr-o incercare de a cuantifica efectul pe care activitatea solara – fie direct, fie prin intermediul radiatiilor cosmice – l-ar fi putut avea asupra temperaturilor globale in secolul 20, Sloan si Wolfendale au comparat datele cu privire la rata la care radiatiile cosmice intra in atmosfera, care poate fi folosita ca o masura pentru activitatea solara, cu temperaturile inregistrate la nivel mondial incepand din 1955.

Ei au descoperit o corelatie mica intre radiatiile cosmice si temperaturilor globale, care are loc o data la 22 ani; cu toate acestea, rata de schimbare a radiatiei cosmice a fost defazata in urma schimbarii temperaturilor globale cu 1-2 ani, sugerand ca schimbarile de temperatura ar putea sa nu se intample din cauza radiatiilor cosmice si a formarii norilor, dar s-ar putea datora efectelor directe ale Soarelui.

Prin compararea micilor oscilatii in rata radiatiilor cosmice – din datele a doua monitoare de neutroni – si schimbarile de temperatura, cu tendintele generale ale celor doua incepand din 1955, Sloan si Wolfendale au constatat ca mai putin de 14% din incalziriea globale observatea in aceasta perioada ar putea fi atribuita activitatii solare.

Mai mult, cercetatorii au analizat studiile anterioare din literatura de specialitate pentru a gasi alte dovezi ale unei legaturi intre activitatea solara si cresterea temperaturilor globale. Descoperirile lor au indicat ca, in general, contributia activitatii solare la incalzirea globala, fie direct, fie prin intermediul radiatiilor cosmice, a fost chiar mai mica, sub 10%.

Ei au ajuns la concluzia ca dovezile paleontologice, provenite din carbon si izotopi de oxigen, au fost „slabe si confuze” si ca un studiu recent care face o legatura intre radiatiile cosmice si o acoperire mai redusa cu nori a atmosferei Pamantului a fost viciat, deoarece corelatia a fost facuta doar in anumite regiuni si nu pe intreg globul.

Sloan si Wolfendale au analizat, de asemenea, rezultatele experimentului CLOUD la CERN, unde cercetatorii studiaza modul in care radiatiile cosmice pot ioniza, sau incarca electric , aerosolii din atmosfera, ceea ce poate influenta apoi modul in care se formeaza nori. Ei au examinat evenimentele recente care s-au intamplat in lume si care ar fi putut produce o ionizare pe scara larga in atmosfera.

Ar fi fost de asteptat ca evenimente cum ar fi dezastrul nuclear de la Cernobil sau testarea armelor nucleare sa influenteze aerosolii din atmosfera, dar nu s-au putut vedea astfel de efecte.

Profesorul Sloan a spus: „Lucrarea descrie incercarea noastra de a gasi o legatura intre radiatiile cosmice si schimbarile de temperatura la nivel mondial.”

„Am tras concluzia ca nivelul contributiei activitatii solare la incalzirea globala observata in secolul 20 este mai mica de 10% . Ca urmare a acestui fapt si a altor lucrari, IPCC declara ca nicio asociere robusta intre schimbarile in radiatiile cosmice si acoperirea cu nori a atmosferei nu a fost gasita inca.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *