Cercetatorii indeamna spre dezvoltarea stiintelor in directia adaptarii la schimbarile climatice

Cercetatorii indeamna spre dezvoltarea stiintelor si politicilor in directia adaptarii la schimbarile climatice
Cercetatorii indeamna spre dezvoltarea stiintelor si politicilor in directia adaptarii la schimbarile climatice

Schimbarile climatice au deja loc ca urmare a arderii combustibililor fosili, a defrisarilor si a practicarii agriculturii pe scara larga. Pe masura ce efectele schimbarilor climatice devin tot mai pronuntate, oamenii de pretutindeni vor trebui sa se adapteze. In editia de saptamana aceasta a revistei Science, un grup international de cercetatori indemna spre dezvoltarea stiintei necesare pentru a gestiona riscurile climatice si de a profita de eventualele oportunitatile.

„Adaptarea la o clima schimbatoare va fi necesara in fiecare sector al societatii, in fiecare regiune a globului. Trebuie sa incepem sa oferim o stiinta de adaptare la aceste scimbari, daca vrem sa putem raspunde provocarilor care ne asteapta”, a declarat Richard Moss, om de stiinta in cadrul Departamentului Energetic al Pacific Northwest National Laboratory.

Stiinta necesara pregatirii omenirii pentru adaptarea la schimbarile climatice trebuie sa integreze stiintele sociale si climatice, inginerie si alte discipline. Aceasta va determina cine si ce este vulnerabil la schimbarile climatice, luand in considerare posibilitatile de adaptare.

„Stiinta pentru adaptarea la schimbarile climatice incepe cu intelegerea proceselor de luare a deciziilor si nevoile de informare, determinand care sunt vulnerabilitatile si apoi continua cu modelarea climei. Un pasul final care verifica daca adaptarea este eficienta”, a declarat Moss

„Nevoia de adaptare la schimbarile climatice si ajustare se va manifesta la nivel mondial”, a spus Moss. „Avem nevoie de o abordare flexibila, integrata, care combina stiintele in jurul a patru probleme generale.”

Cele patru provocari sunt:

  • Cunoasterea informatiilor de care este nevoie pentru a lua decizii privind adaptarea la schimbarile climatice.
  • Identificarea vulnerabilitatilor sociale, economice si ale mediului inconjurator.
  • Imbunatatirea prognozelor si modelelor climatice pentru a putea aborda probleme specifice.
  • Furnizarea unor optiuni tehnologice, de management si politici pentru adaptare.

Ca un exemplu al modului in care cercetaile practice si teoretice pot lucra impreuna, Moss a descris eforturile din Statele Unite care implica furnizorii de apa curenta, oamenii de stiinta, precum si firme private pentru crearea unei retele rezistente si durabile pentru alimentarea cu apa potabila.

„In mod traditional ne gandim societatea are nevoie de previziuni mai bune, dar la acest atelier, noi toti – climatologi si sociologi deopotriva – am recunoscut necesitatea de a lua in considerare modul in care deciziile vor fi puse in aplicare si, in plus, clima este doar unul din multi factori care vor determina modul in care oamenii se vor adapta”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *