Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Legatura dintre incalzirea globala cauzata de activitatile umane si cele cinci valuri de canicula din 2013 a fost evidentiata pentru prima data de oamenii de stiinta intr-un raport oficial care nu afirma insa ca oamenii sunt vinovati de producerea tuturor evenimentelor meteorologice extreme. Climatologii nu au putut sa stabileasca, de exemplu, influenta umana in declansarea…

Citește mai departe
COP20 la Lima: Schimbarea climatica - Evitand dezastrul

Apel fara precedent al savantilor pentru salvarea mediului: „Doar Dumnezeu ne mai poate ajuta acum”

Doi dintre cei mai cunoscuti climatologi din lume au cerut ajutorul liderilor religiosi pentru a mobiliza opinia publica in lupta cu distrugerea sistematica a mediului inconjurator. Partha Dasgupta si Veerabhadran Ramanathan, de la Universitatea Cambridge, respectiv Universitatea California, au scris in revista Science un apel fara precedent pentru a reduce efectele „potential catastrofale” ale modului…

Citește mai departe

Cercetatorii indeamna spre dezvoltarea stiintelor in directia adaptarii la schimbarile climatice

Schimbarile climatice au deja loc ca urmare a arderii combustibililor fosili, a defrisarilor si a practicarii agriculturii pe scara larga. Pe masura ce efectele schimbarilor climatice devin tot mai pronuntate, oamenii de pretutindeni vor trebui sa se adapteze. In editia de saptamana aceasta a revistei Science, un grup international de cercetatori indemna spre dezvoltarea stiintei…

Citește mai departe

Schimbarile climatice afecteaza Arctica in mod diferit de Antarctica

Calota glaciara marina ce inconjoara continentul Antarctica a atins un nivel record al intinderii, semnalat la 26 septembrie – 18,6 milioane de kilometri patrati – cea mai intinsa suprafata a calotei glaciare de sud observata din 1979 si pana in prezent, de la inceputul masuratorilor acestei suprafete, in conditiile iernii australe, conform LiveScience citat de…

Citește mai departe

Planeta a inregistrat cel mai cald deceniu de cand a inceput sa fie masurata temperatura, in 1880

Planeta a inregistrat cel mai cald deceniu de cand a inceput sa fie masurata temperatura, in 1880, arata climatologi americani, citati de 20minutes.ch. Cu exceptia lui 1988, cei mai caldurosi noua ani au fost inregistrati din 2000 in 2010, ultimul an detinand recordul, urmat de aproape de 2005. Temperatura medie mondiala a crescut cu circa…

Citește mai departe

Fundatia Terra Mileniul III: Acordul de mediu pentru Cernavoda 3 si 4 este nejustificat

Fundatia TERRA Mileniul III considera decizia Ministrului Mediului si Padurilor din Romania de a emite acordul de mediu pentru continuarea lucrarilor de construire si finalizare a Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda nu numai nejustificata din punct de vedere economic si financiar, cat mai ales nefondata din punct de vedere al raportului de evaluare…

Citește mai departe

Incalzirea globala, un mit cu picioare scurte

Climatologii britanici recunosc ca datele despre producerea schimbarilor climatice nu au fost niciodata demonstrate stiintific. Doctrina conform careia planeta se supraincalzeste din cauza activitatilor industriale practicate de om isi pierde din credibilitate pe zi ce trece. Miliarde de euro au fost cheltuite in numele unei planete mai „verzi” si in cadrul contestatelor tranzactii cu certificate…

Citește mai departe

Incalzirea globala: alt scandal. Mare si comic

Continua implozia a ceea ce a fost numita, de unii, „ipoteza incalzirii globale antropogenice”, de altii, „mega-escrocheria incalzirii globale”. Place sau nu, acestea sunt faptele: de o vreme, noi dezvaluiri, scuze si retractari apar regulat la suprafata cu privire la erori, manipulari si falsificari facute de cele mai multe ori cu buna stiinta de tabara…

Citește mai departe

2010 se anunta un an fierbinte

Datele meteorologilor britanici arata ca anul viitor s-ar putea depasi temperaturile maxime record din 1998. Specialistii spun ca cea mai ridicata valoare medie la nivel global va fi depasita cu 0,6 grade Celsius. Concluziile celor mai recente studii realizate de Institutul National de Meteorologie din Marea Britanie au fost prezentate in cadrul summitului pentru schimbari…

Citește mai departe

Schimbarile climatice, in curs de accelerare

Topirea ghetarilor, dezghetul permafrostului din nordul planetei si diminuarea capacitatii de absorbtie a dioxidului de carbon pe care o prezinta padurile si oceanele sunt adevarate „bombe cu ceas” care ar putea accelera schimbarile climatice, avertizeaza oamenii de stiinta. Concentratia atmosferica de CO2, care a trecut, de la 280 parti per milion (ppm) in urma cu…

Citește mai departe

Nemirschi sustine pozitia Suediei de initiere a unui cadru global de servicii climatologice

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, va participa la reuniunea la nivel inalt a conferintei mondiale privind clima de la Geneva, unde va sustine pozitia Suediei despre nevoia de a initia un cadru global pentru serviciile climatologice, potrivit unui comunicat transmis joi de ministerul de resort. Joi a inceput segmentul la nivel inalt al celei de-a 3-a…

Citește mai departe

Incalzirea globala determina cresterea precipitatiilor

Expertii climatologi din Marea Britanie si Statele Unite au confirmat asocierea intre incalzirea globala si cresterea semnificativa a precipitatiilor. Bazandu-se pe 20 de ani de observatii facute prin intermediul satelitilor, cercetatorii au descoperit o asociere clara intre intensitatea extrema a ploilor tropicale si temperatura apei, frecventa precipitatiilor intense crescand in perioadele calde si scazand in…

Citește mai departe

Studiu – Cresterea precipitatiilor are legatura cu incalzirea globala

Expertii climatologi americani si britanici au confirmat asocierea intre incalzirea globala si cresterea semnificativa a precipitatiilor, dupa ce au comparat modele informatice si observatiile prin satelit asupra acestui subiect, potrivit unui studiu publicat in revista Science. OBSERVATII. Cresterea precipitatiilor de o intensitate extrema este mai semnificativa decit preconizarile de pina in prezent, realizate pe baza…

Citește mai departe

De teama furtunilor si inundatiilor, Germania construieste noi diguri

Procesul accelerat de incalzire globala va avea efecte nebanuite asupra marilor si oceanelor, dar si a fluviilor deopotriva. Nordul Germaniei pare sa fie cel mai expus riscului de inundatii, fiind „asaltat” de apele fluviului Elba si ale Marii Nordului. Specialistii nemti sustin ca, in urmatoarele decenii, Germania se va confrunta cu cele mai teribile revarsari de ape.

Citește mai departe