Procesul accelerat de incalzire globala va avea efecte nebanuite asupra marilor si oceanelor, dar si a fluviilor deopotriva. Nordul Germaniei pare sa fie cel mai expus riscului de inundatii, fiind „asaltat” de apele fluviului Elba si ale Marii Nordului. Specialistii nemti sustin ca, in urmatoarele decenii, Germania se va confrunta cu cele mai teribile revarsari de ape.
Previziunile facute de expertii climatologi si meteorologi de la institutul german Max Planck sunt cat se poate de sumbre pentru aceasta tara. In viitorul nu prea indepartat, teritoriul Germaniei va avea de suferit din cauza apelor revarsate ale Marii Nordului, dar si ale unor fluvii importante.
Din acest motiv, a fost pus in practica un plan de urgenta, care prevede repararea digurilor vechi („total insuficiente si erodate de timp”, potrivit specialistilor) si construirea unora noi, mult mai rezistente si mai inalte. Punctul de plecare a acestor lucrari masive, care vor costa peste un miliard de euro, este coasta Schleswig-Holstein, in apropierea careia se afla bogatul oras Hamburg.
In 1962, o mare parte din acesta a fost rasa de pe fata pamantului de o furtuna puternica. Vanturile de peste 150 km/ora si cantitatea impresionanta de precipitatii au facut ca apele Elbei si ale Marii Nordului sa se „uneasca”, inghitind o sesime din oras si lasand in urma peste 300 de morti plus mii de sinistrati.
Pericol la granita cu Danemarca
„Vechile diguri sunt prea joase si erodate”, explica Ruediger Schirmacher, responsabil al Planungsstab Kuenstenschutz, „statul major” pentru concretizarea proiectului de urgenta de aparare a coastelor. Specialistul german sustine ca locuitorii din Schleswig-Holstein trebuie sa se astepte la ce-i mai rau din punct de vedere al inundatiilor si al furtunilor. Incalzirea globala va face ca nivelul Marii Nordului sa creasca fara intrerupere, astfel ca un sfert din landul Schleswig-Holstein, situat intre Hamburg si frontiera cu Danemarca, ar putea ajunge sub ape.
(Adina Suteu)
Sursa: Adevarul