Gigantul Shell, acuzat de greenwashing și jocuri murdare

Compania multinațională Shell a stârnit un val de furie pe internet, după ce a lansat pe Tweeter o întrebare referitoare la reducerea emisiilor. Potrivit publicației The Independent, gigantul industriei extractive de petrol și gaze a creat un „sondaj” public cu întrebarea Ce ești dispus să faci, pentru a contribui la reducerea emisiilor de carbon?, cu variantele de răspuns: compensez emisiile, nu voi mai zbura cu avionul, cumpăr un vehicul electric și optez pentru energie regenerabilă. Postarea s-a viralizat, iar publicul a reacționat cu acuzații de greenwashing, jocuri murdare și încercarea de a se eschiva de responsabilitatea asupra emisiilor.  

Peste 6.000 de persoane au răspuns la acest „sondaj”, printre aceștia numărându-se activistul de mediu Greta Thunberg, politicianul american Alexandria Ocasio-Cortez și numeroase cadre universitare și cercetători din domeniul schimbărilor climatice. 

Greta Thunberg a acuzat Shell că încearcă să „distragă atenția publicului și să împiedice o schimbare sistemică reală, prin campanii nesfârșite de greenwashing”. 

Democrata Alexandria Ocasio-Cortez a răspuns acestui tweet susținând că intenționează să „tragă compania la răspundere pentru că a mințit timp de 30 de ani cu privire la schimbările climatice, în tot acest timp fiind conștienți că emisiile generate de combustibilii fosili ne distrug planeta”. Ocasio-Cortez face referire la directorul Shell Ben van Beurden, care a recunoscut în cadrul unui interviu pentru revista Time că știau de câteva decenii că arderea combustibililor fosili provoacă încălzirea planetei.   

Tupeul Shell care vă întreabă ce sunteți dispuși să faceți pentru a reduce emisiile: vă sugerează chiar aici că alegerile individuale, și nu sistemele, sunt un motor principal al schimbărilor climatice, a adăugat politicianul democrat. 

Shell a ascuns un răspuns al Prof. Katharine Hayhoe, cercetător al schimbărilor climatice. La rândul său, Hayhoe a afirmat că e dispusă să îi facă răspunzători pentru 2% din emisiile globale cumulate de gaze cu efect de seră, echivalente cu cele din țara sa natală, Canada. 

Când veți avea un plan de a rezolva această problemă, voi fi fericită să conversăm despre cum voi reduce emisiile pe care le generez eu, a spus Prof. Katharine Hayhoe 

Un studiu din 2018 al Carbon Disclosure Project a dezvăluit că, în ultimele trei decenii, doar 100 de companii sunt responsabile de 70% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Cele mai poluante companii de pe această listă au fost ExxonMobil, Shell, BP și Chevron.

Și Mel Evans, campaigner al Greenpeace Marea Britanie, a afirmat pentru The Independent că este uluitoare îndrăzneala Shell, al șaptelea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, de a pune în sarcina indivizilor reducerea emisiilor. 

În urma reacției negative provocate de această postare, compania extractivă a revenit cu un nou tweet în care precizau că schimbarea sistemului necesită ca fiecare parte să se implice. Un purtător de cuvânt al Shell a declarat pentru The Independent că întrebarea face parte dintr-un sondaj mai amplu, inițiat de companie pe rețelele sociale în urma unei dezbateri asupra viitorului energiei.  

Autor: Harry Cockburn

Traducere și adaptare: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *