Tranzacțiile cu deșeuri, urmărite în timp real din ianuarie 2021

0
1589
Sursa foto: The Guardian

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat săptămâna trecută finalizarea Sistemului Informatic de Urmărire a Trasabilității Deșeurilor din Ambalaje (SIADT). Potrivit comunicatului de presă, începând cu 15 ianuarie 2021 toți operatorii din piața de ambalaje, de la organizațiile care implementează obligațiile privind responsabilitatea extinsă a producătorilor (OIREP-uri) la colectori și reciclatori, vor fi supravegheați îndeaproape de către SIADT.

Așa cum piața lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din
pădure până în depozite, așa și piața deșeurilor avea nevoie de digitalizarea și urmărirea 24 de ore din 24 a oricărei operațiuni care implică deșeurile de ambalaje, iar acest lucru va fi posibil datorită SIADT, a declarat Mircea Fechet, secretar de stat în MMAP.

Demnitarul a susținut în cadrul conferinței on-line „Circular Waste – SIATD, primii pași în asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje” că acest sistem va face trecerea de la „o piață care astăzi (în anumite cazuri) se închide doar pe cifre” la una care se va închide pe cantități reale de deșeuri. Ca urmare, implementarea sistemului ar duce la dispariția raportărilor fictive.

Probe fotografice pentru existența deșeurilor și încărcarea lor

Noul sistem de urmărire ar trebui să garanteze că totul se desfășoară transparent și în concordanță cu prevederile legale. În acest scop, actorii din piață vor fi obligați să probeze existența deșeurilor care fac obiectul tranzacției. Înainte de orice tranzacție, sistemul obligă la încărcarea în aplicație a două fotografii cu încărcătura de deșeuri și patru fotografii cu mijlocul de transport. În plus, punctul de încărcare a deșeurilor va fi monitorizat prin GPS.

Cu ajutorul sistemului, posibilele tranzacții ilegale vor putea fi blocate în timp real. Spre exemplu, dacă se constată că datele între doi sau mai mulți actori implicați în același contract diferă, tranzacția poate fi blocată pe loc, suspiciunile urmând a fi verificate în teren ulterior de către echipe de control.

Piața neagră a deșeurilor din țară trebuie să dispară. Și mai trebuie ceva: să încetăm să mimăm reciclarea și să o impulsionăm la maximum, chiar și în al 12-lea ceas. România are ținte asumate și drumul nu poate fi decât unul singur: să trecem de la țara depozitării la cea a reciclării, a explicat Mircea Fechet scopul creării SIADT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.