A doua extincție a dinozaurilor?

Doi giganți ai industriei extractive de petrol și gaze au anunțat, în cursul unei singure săptămâni, reducerea operațiunilor și închiderea unor rafinării. 

Potrivit agenției de presă Reuters, rafinăria Shell din Convent, Louisiana, Statele Unite ale Americii se va închide din cauza efectelor devastatoare ale pandemiei asupra cererii de petrol la nivel global. Aceasta avea o capacitate de 211.000 de barili de petrol pe zi și este cea mai mare rafinărie care își închide porțile din această cauză. De asemenea, Shell a anunțat înjumătățirea capacității de procesare a țițeiului și reducea locurilor de muncă la rafinăria de petrol Pulau Bukom din Singapore. Aceasta poate prelucra 500.000 de barili de petrol pe zi și este cea mai mare rafinărie deținută integral de Shell din lume. Această mișcare aduce reducerea capacității totale de rafinare a Shell în ultimele luni la 571.000 barili pe zi, puțin peste o cincime din capacitatea sa globală. 

Până în 2025 Shell urmează să reducă la 6 (din 14 – n.r.) instalațiile operate, ca parte din planurile sale declarate de „a se îndepărta de combustibilii fosili și de a produce energie alternativă”. Shell se clasează în top 10 din cele 100 de companii responsabile pentru 71% din totalul emisiilor globale.

Din cauza prăbușirii cererii de combustibili fosili, singura rafinărie deținută parțial de grupul Ineos în Grangemouth, Scoția își va reduce activitatea. Gigantul petrochimic Ineos este deținut de către magnatul miliardar Jim Racliffe. Un articol publicat de The Herald Scotland susține că șefii de la Petroineos (50% PetroChina, 50% Ineos – n.r.) au anunțat restructurarea operațiunilor de la această rafinărie veche de aproape un secol. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că schimbările au loc ca urmare a scăderii, după 30 de ani, a cererii de combustibil, mașinile și alte vehicule devenind mai eficiente și mai mulți oameni optând pentru motoare electrice sau hibride. 

Covid ne-a adus pe marginea prăpastiei, a adăugat reprezentantul Petroineos

În rafinăriile din Gragemouth și în Lavera, Franța, Ineos și PetroChina procesează 420.000 de barili de țiței pe zi și 19 milioane de tone de produse petroliere pe an. Două dintre instalații, care nu au mai funcționat din luna martie, vor fi „puse la naftalină” pentru a reduce costurile de operare. Închiderea Unității 1 de distilare brută și a Unitatății de cracare catalitică fluidizată (FCCU) va avea impactul reducerii emisiilor de CO2 cu 500.000 de tone pe an. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *