Pericolul manipulării studiilor de evaluare a ciclului de viață al produselor

Pe măsură ce consumatorii devin tot mai conștienți de problemele de mediu, companiile și guvernele încearcă să determine care sunt cele mai bune rezultate în materie de mediu. Un raport recent, elaborat de Eunomia Research &  Consulting la solicitarea coaliției Break Free From Plastic, atrage atenția asupra faptului că studiile de evaluare a ciclului de viață al produselor și proceselor (Life Cycle Assessment – LCA) sunt folosite pentru a influența politicile publice, în special cu privire la produsele din plastic de unică folosință. 

Pentru mulți ani, LCA a fost instrumentul de facto pentru evaluarea impactului de mediu al produselor și proceselor. Evaluarea ciclului de viață este o metodologie de evaluare a impactului asupra mediului asociat tuturor etapelor ciclului de viață al produselor, proceselor sau serviciilor. Metoda poate fi utilizată pentru a crea criterii de referință pentru a stabili obiective de reducere a impactului sau ca instrument pentru luarea unor decizii comparative. Cu toate acestea, este folosită din ce în ce mai mult pentru a furniza concluzii mai puțin decât solide sau contraintuitive, care ar putea favoriza industrializarea continuă, mai degrabă decât pentru a obține o relație mai armonioasă cu planeta.

În primul rând, evaluarea ciclului de viață al produselor, proceselor sau serviciilor este doar un instrument și, ca multe instrumente, poate fi folosit ineficient sau incorect. Analiza LCA este utilizată pentru a răspunde la o întrebare și, prin urmare, contextul și natura întrebării vor influența răspunsul. Este important ca întrebarea în sine să fie cea „corectă”. De exemplu, întrebarea nu ar trebui să fie ce material este „mai bun” sau dacă de un produs de unică folosință este mai bun decât unul reutilizabil. Mai degrabă, întrebarea corectă este cum putem proiecta sisteme reutilizabile cu cel mai mic impact asupra mediului. Proiectarea este un aspect cheie, perspectiva statică asupra sistemelor trebuie înlocuită de o înțelegere a parametrilor de proiectare care pot fi modificați, astfel încât să fie optimizată performanța de mediu a produsului sau a sistemului.

Companiile vor căuta aproape întotdeauna să răspundă la întrebările mai restrânse și mai limitative și, prin urmare, răspunsurile vor fi de aceeași natură. Cu toate acestea, vor fi folosite pentru a-și promova produsele și sistemul pe care l-au creat ca singurul „adevăr”. Luarea unor decizii mai mari la nivel național, regional sau global necesită o perspectivă mai largă, care poate lipsi adesea. Numai revenind asupra ipotezelor inițiale se poate ajunge la un adevăr obiectiv.

Există, de asemenea, problema modului în care se comunică în presă rezultatele unui studiu de evaluarea a ciclului de viață al produselor, proceselor și serviciilor. La fel ca în cazul studiilor științifice, care vizează adesea publicul specializat și, prin urmare, pot fi interpretate greșit de către non-specialiști. De asemenea, rezultatele nu sunt privite în context. Așa cum o lucrare științifică nu ne va schimba viziunea asupra lumii pe cont propriu, la fel rezultatele unei singure evaluări LCA nu ar trebui să prevaleze asupra tuturor lucrărilor existente, în goana după senzațional. Înțelegerea contextului în care este realizat studiul și a ipotezelor asociate este esențială pentru interpretarea acestuia. Aceste studii nu sunt, în general, destinate pentru „consumul” public sau pentru a influența comportamente individuale (ar trebui să cumpăr punga reutilizabilă sau nu?), ci pentru a lansa o discuție mai amplă. 

Problemele prezentate de raport, deloc noi pentru practicienii LCA, pot fi depășite. O modalitate propusă  în cadrul acestui raport este mai multă prudență în prezentarea rezultatelor studiilor de evaluare a ciclului de viață pentru produse, servicii sau procese. Acestea trebuie puse în context politic, iar clienții consiliați în consecință. La rândul lor, cei care comandă astfel de studii trebuie să fie cât mai transparenți și deschiși și să nu pretindă mai mult decât ceea ce validează evaluările LCA. Nu în ultimul rând, cei care citesc aceste studii – din ONG-uri, dintre cei care elaborează politici, jurnaliști etc. –  trebuie să înțeleagă că rezultatele sunt pe măsura întrebărilor, iar chestionarea premisei studiului poate oferi o nouă  perspectivă. Ca în cazul oricărei lucrări științifice, înainte de a fi luate în considerare rezultatele unei analize LCA ar trebui să fie evaluate de experți independenți din domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *