„Seceta: Franta a cunoscut primavara cea mai calda din ultima suta de ani” (Liberation).
Ziarele europene de azi scriu despre seceta din Vestul Europei dar si din China si despre efectul de sera. „Seceta: Franta a cunoscut primavara cea mai calda din ultima suta de ani”, scrie Liberation. „Primavara din 2011 a batut un record nu numai in ce priveste nivelul temperaturii dar si cantitatea redusa de precipitatii. Indemizatiile pentru agricultorii afectati de seceta vor costa mai multe sute de milioane de euro, a avertizat ieri ministrul Agriculturii, Bruno Le Maire”.
„Alimentatia si energia electrica vor suferi”, citim in Le Figaro. Masuri pentru economisirea apei au fost luate in 54 de departamente franceze. Cotidianul regional francez, Sud-Ouest, cotidian difuzat in partea de SV a Frantei, scrie si el despre „Seceta in alte parti ale lumii”: „Centrul Chinei cunoaste cea mai mare seceta din ultimii 50 de ani”. Cine sa fie responsabil?
„Poluare. Emisiile de CO2 au atins un nou record in 2010”, dupa cum scrie Le Parisien/Aujourd”hui en France. La Tribune noteaza in editorialul sau intitulat pur si simplu „Seceta” ca desi fenomenul incalzirii globale a atins proportii ingrijoratoare, paradoxal, subiectul niciodata nu a fost atat de absent din preocuparile internationale. Cei mai bogati de pe planeta, reuniti la Deauville pe 26 si 27 mai pentru a reinnoi G8, s-au fofilat deoarece refuza sa se angajeze intr-un acord care sa ii constranga sa isi reduca emisiile de CO2. Si totusi este nevoie ca incalzirea globala sa ramana in centrul preocuparilor internationale. Multiplicarea evenimentelor meteorologice extreme, dereglarile anuntate de climatologi care produc economiei mondiale pierderi considerabile. In acelasi timp trebuie sa ne gandim si la viitorul nostru energetic, mai ales dupa catastrofa de la Fukushima. O speranta vine din Germania care tocmai a decis sa iasa din clubul atomului si sa se transforme intr-un vast laborator”.
Riscurile cancerigene legate de folosirea telefoanelor mobile sunt comentate pe larg de presa europeana. „Telefoane mobile: OMS recunoaste riscurile cancerigene”, scrie Les Echos. „Alarma OMS in privinta telefoanelor mobile”, scrie si La Stampa. „Telefoanele mobile pot mari riscurile legate de cancer”, noteaza si 20 minutes/20 de minute: „Pentru prima data Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasat undele emise de celulare in categoria potential cancerigene chiar daca este nevoie si de alte studii pentru a se stabili o legatura directa. Producatorii au minimalizat imediat anuntul expertilor, categoria potential cancerigene referindu-se, potrivit acestora, la foarte multe lucruri, la multe substante(inclusiv la plumb si cloroform) si deci cercetatorii nu au anuntat nimic nou”.
Ziarele scriu si despre Libia. Le Monde scrie despre „Scenariile iesirii din criza libiana”: „In ciuda intensificarii loviturilor aeriene, strategia occidentala ramane confuza”. Le Figaro ne informeaza ca „Franta il acuza pe Gadafi ca a omorat 10 000 de libieni” iar The Guardian, „Veteranii fortelor speciale britanice vor fi prezenti pe teren, la Misrata, in vestul Libiei” – ei ii vor ajuta pe rebeli si vor da informatii fortelor NATO despre miscarile trupelor lui Gadafi.
Potrivit surselor cotidianului britanic, militarii britanici se vor afla la sol cu binecuvantarea Frantei si a altor membri ai Aliantei Nord-Atlantice si vor fi echipati de NATO cu echipament non-ofensiv. Minsiterul britanic al apararii a declarat ca veteranii nu vor fi platiti de guvernul Majestatii Sale dar acestia ar putea fi remunerati de tarile arabe. The Guardian nu comenteaza declaratiile occidetale potrivit carora nu exista trupe la sol, dar ne informeaza ca televiziunea Al Jazeera a difuzat imagini cu 6 occidentali inarmati care dadeau indicatii fortelor rebele.