Planeta a inregistrat cel mai cald deceniu de cand a inceput sa fie masurata temperatura, in 1880

Planeta a inregistrat cel mai cald deceniu de cand a inceput sa fie masurata temperatura, in 1880

Planeta a inregistrat cel mai cald deceniu de cand a inceput sa fie masurata temperatura, in 1880, arata climatologi americani, citati de 20minutes.ch.

Cu exceptia lui 1988, cei mai caldurosi noua ani au fost inregistrati din 2000 in 2010, ultimul an detinand recordul, urmat de aproape de 2005. Temperatura medie mondiala a crescut cu circa 0,8 grade din 1880. ‘Temperatura consemnata intr-un an nu este semnificativa in sine, insa conteaza faptul ca ultimul deceniu a fost mai cald decat precedentul’, spune Gavon Schmidt, climatolog NASA.

‘Planeta se incalzeste, iar motivul este ca noi continuam sa emitem tot mai mult bioxid de carbon (CO2) in atmosfera’, a adaugat el.

Anul 2012 a fost al noualea din cei mai caldurosi ani, cu o medie de 14,6 grade C, cu 0,6 grade mai mult decat la mijlocul secolului al XX-lea, potrivit celor mai recente cifre ale Institutului Goddard pentru studii spatiale (GISS) al NASA.

Conform unor date usor diferite publicate in paralel marti de Agentia americana oceanica si atmosferica (NOAA), 2012 ar fi al zecelea cel mai calduros an, cu o temperatura medie de 14,47 grade C, cu 0,57 grade mai mult decat media secolului trecut (13,9 grade C).

CO2, care afecteaza in mare masura clima terestra, este produs natural, dar si emis la arderea energiei fosile, care a crescut in permanenta de decenii intregi, precizeaza NASA. In 1880, concentratia de CO2 din atmosfera era de circa 285 parti la milion (ppm) ca volum. In 1960, ea atingea 315 ppm, potrivit masuratorilor NOAA, pentru ca astazi sa depaseasca 390 ppm.

Daca 2012 a fost un an destul de cald pe intreg globul, in Statele Unite (in afara de Alaska si Hawai) a fost cel mai fierbinte inregistrat din 1880, anuntase NOAA saptamana trecuta. ‘Temperaturile ridicate din Statele Unite din timpul verii 2012 sunt semnul unei noi tendinte de aparitie a valurilor de caldura sezoniere extreme, mai fierbinti decat in timpul celor mai calde veri de la mijlocul secolului al XX-lea’, a spus James Hansen, director al GISS. El a respins afirmatia unor climatologi sceptici, potrivit careia aproape ca nu s-a inregistrat vreo incalzire climatica de 16 ani. ‘Ei iau ca referinta anul 1988, cand intensitatea lui El Nino (curent cald din Pacific – n.r.) a fost cea mai mare din secolul trecut, determinand o crestere a temperaturii pe glob’, temperatura care a scazut apoi, a precizat Hansen la o conferinta de presa telefonica. ‘Este clar insa ca ultimele decenii au fost mai calde’ si aceasta tendinta va continua, a adaugat el.

‘Putem anticipa astfel ca viitorul deceniu va fi mai calduros decat cel precedent’, a incheiat directorul GISS.

Potrivit unui raport alcatuit de 240 de experti si publicat vineri de guvernul american, cresterea temperaturii medii ar putea depasi 5 grade C pana in 2100 daca nu se iau masuri de reducere a emisiilor de CO2 dupa 2050.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *