Incalzirea globala determina ierni foarte reci in Europa

0
513
Incalzirea globala determina ierni foarte reci in Europa
Incalzirea globala determina ierni foarte reci in Europa

Temperaturi foarte scazute si zapada din belsug. Vremea extrem de rece si ninsorile care au paralizat Europa, saptamana aceasta, facand peste 60 de victime, au legatura cu incalzirea globala, conform teoriei lansate de un grup de climatologi germani din cadrul Institutului de Cercetare Climatica din Potsdam. Incalzirea climatica poate cauza ierni foarte aspre in Europa, pentru ca topirea ghetarilor din estul zonei arctice antreneaza un efect de incalzire locala a straturilor inferioare de aer. Acest fenomen ar putea sta la originea unor interferente in curentii atmosferici, ce racesc semnificativ emisfera nordica. Aceste interferente ar putea sa tripleze riscul de a avea o iarna foarte rece in Europa si in nordul Asiei. Si iernile reci din anii trecuti au fost cauzate tot de incalzirea globala si sunt aduse ca argument rezultatele obtinute cu ajutorul softului ECHAM5. Acest soft permite efectuarea unor modele de circulatie atmosferica.

Cercetatorii au examinat Marea Barents, la nord de Norvegia si Rusia si au observat ca aici s-au topit suprafete masive de gheata in cursul iernii 2005-2006. Topirea ghetii a coincis cu o vreme deosebit de rece in toata Europa. Atmosfera se raceste atunci cand gheata se topeste la suprafata apei. Calota glaciara din estul zonei arctice se reduce in mod constant, iar scenariul cel mai posibil al viitorului consta in alternarea perioadelor foarte calde cu cele foarte reci. Pentru aceasta, o schimbare brutala intre diversele mecanisme de circulatie atmosferica ce se produc in zonele subpolare este foarte plauzibila, pentru ca incalzirea aerului in zona marilor Barents-Kara provoaca deja ierni foarte reci in Europa. Cand se va finaliza, studiul climatologilor germani va oferi o evaluare a schimbarilor climatice pe termen lung.

Vacanta fortata. Iranul a decretat doua zile de vacanta la Teheran, din cauza nivelului periculos atins de poluarea aerului. Toate scolile, institutiile publice, universitatile si bancile sunt inchise vineri si sambata. La Teheran, linia orizontului era abia vizibila marti. Autoritatile au cerut locuitorilor sa evite activitatile in aer liber, incurajand utilizarea transportului in comun. Au fost emise avertizari pentru bolnavii de plamani si inima sa stea acasa, dar si copiii si batranii. Persoanelor care sunt obligate sa munceasca in aer liber li s-a cerut sa poarte masti de protectie in timpul serviciului. Este pentru a doua oara in mai putin de o saptamana cand Iranul decreteaza zile libere din cauza poluarii extreme. Capitala iraniana a intrat in vacanta si miercurea trecuta, pentru a diminua poluarea si traficul rutier.

In pofida diminuarii cu 40% a traficului, de la ultima vacanta, poluarea a ajuns la niveluri critice. Conditiile de mediu s-ar putea inrautati din cauza combinatiei de aer uscat, rafalelor slabe de vant si lipsei ploii. Iranul lupta impotriva poluarii de zeci de ani, mai ales in zona capitalei, in plina expansiune, unde locuiesc circa 12 milioane de persoane. Au fost introduse planuri de circulatie rutiera, conform carora soferii au nevoie de permise speciale pentru a conduce in centru. Totodata, masinile sunt conduse alternativ, pe zile, in functie de numarul de inmatriculare. Peste 80% din poluare este produsa de cele aproximativ patru milioane de masini inmatriculate in capitala. Se estimeaza ca 2.500 de persoane mor anual la Teheran, din cauza problemelor cauzate de poluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.