WikiLeaks: In 2009 am fost aproape de un dezastru nuclear

  0
  409
  Muammar Gadhafi
  Muammar Gadhafi

  In 2009, circa 5.2 kilograme de uraniu imbogatit a fost abandonat, fara protectie, in apropierea centralei nucleare libiene Tajoura, informeaza cotidianul britanic The Guardian, citand o nota diplomatica americana dezvaluita de site-ul WikiLeaks.

  Potrivit prestigiosului ziar american The New York Times ambasada Statelor Unite la Tripoli a avertizat atunci ca „daca uraniul imbogatit nu este scos din recipiente in decurs de trei luni, cresterea temperaturii ar putea sa fisureze recipientele si sa duca la scurgeri de materiale nucleare radioactive” in atmosfera.

  Uraniul depozitat pe o pista a centralei nucleare Tajoura era pazit de un singur gardian inarmat.

  Uraniul a fost, in cele din urma, evacuat de un avion rusesc pe 21 decembrie 2009, dupa aproximativ o luna de tile, dupa ce atat SUA, cat si Rusia au exercitat seriose presiuni asupra Libiei pentru a permite curatarea zonei.

  Initial, liderul libian Muammar Gaddafi a refuzat interventia in zona, reactie survenita in urma unui refuz al ONU de a autoriza amplasarea cortului sau in fata sediului de la New York.

  O alta nota a diplomatiei americane prezinta si o critica a liderului libian, despre care se spune ca depinde aproape obsesiv de un nucleu dur de oameni de incredere si ca nu stie sa calatoreasca fara o infirmiera ucraineana bine dotata fizic.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.