Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, comoara naturii de la poalele Masivului Sureanu

Drumuri rustice, zone arabile intinse, paduri si situri arheologice unice deschid peisajul de poveste pe care il ofera calatorului Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Reper important pe lista patrimoniului natural al Romaniei, zona delimitata de varfuri montane cu goluri carstice si cursuri de apa de cand lumea atrage anual turisti de peste tot. Cine…

Citește mai departe
Prefectul Sorin Răducan, la simpozionul cu tema „Clima: De la cunoaştere la acţiune”, organizat de Centrul Meteorologic Regional Oltenia

Lupta impotriva schimbarilor climatice are incepand de astazi 5 noi tineri ambasadori

5 elevi provenind de la scoli din judetele Prahova, Bacau, Dambovita, Hunedoara si din Bucuresti sunt de astazi noii ambsadori ai luptei impotriva schimbarilor climatice, fiind premiati de catre ambasadoarul Norvegiei la Bucuresti, Excelenta Sa Doamna TOVE Bruvik Westberg, in cadrul galei de premiere a concursului Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice, desfasurata astazi,…

Citește mai departe
Conferinta "Energia in priza", editia a doua

Conferinta „Energia in priza”, editia a doua

Departamentul pentru Energie a publicat proiectul de hotarare prin care suspenda calendarul de liberalizare a pietei gazelor Departamentul pentru Energie a lansat astazi in dezbatere publica proiectul de hotarare de Guvern potrivit caruia pretul gazelor de productie interna nu va mai fi majorat in octombrie nici pentru consumatorii casnici, nici pentru cei industriali, actiune anuntata…

Citește mai departe
Imre Vass (cercet?tor): Energia prin fotosintez?, de 20 de ori mai mare decât nevoile noastre

Imre Vass (cercetator): Energia prin fotosinteza, de 20 de ori mai mare decat nevoile noastre

Imre Vass, reputat cercetator maghiar – unul din primii cinci in lume – in domeniul fotosintezei, a fost prezent saptamana trecuta in Romania, pentru a stabili detaliile unei colaborari cu Centrul de Cercetari Biologice Jibou. Alexandru Moldovan Imre Vass, unul din cei mai mari cercetatori mondiali in domeniul fotosintezei, sustine ca energia solara captata de…

Citește mai departe

In ”Saptamana de mediu” (7-11 aprilie), Asociatia Pro Somes va derula actiuni de ecologizare a Somesului si afluentilor

In ”Saptamana de mediu” (7-11 aprilie), Asociatia Pro Somes va derula actiuni de ecologizare a Somesului si afluentilor. In ultima zi a programului, in judet vor veni Mircea Geoana si 17 parlamentari din Comisia pentru mediu a Camerei Deputatilor, care vor participa la o dezbatere la Bistrita, vor planta puieti la Singeorz-Bai si vor vizita…

Citește mai departe
C?rbunele, resursa viitorului. Dezbatere la nivel înalt pe tema relans?rii industriei miniere

Carbunele, resursa viitorului. Dezbatere la nivel inalt pe tema relansarii industriei miniere

Ziarul PUTEREA organizeaza astazi, la Hotel Pullman din Capitala, Sala New York, cu incepere de la ora 10.00, un eveniment special dedicat industriei energetice. Conferinta, cu tema „Carbunele – trecut, prezent si viitor in industria energetica”, va dezbate subiecte de actualitate din sectorul minier, referitoare la o noua strategie de exploatare a acestei resurse naturale,…

Citește mai departe
Ce ne spune harta globala a utilizarii terenurilor?

Sistemele de agricultura intensiva au pus stapanire pe 5% din scoarta terestra a Pamantului

Pentru a putea evalua efectele globale pe care utilizarea terenului le are asupra mediului si pentru a ne ajuta in luarea unor masuri de prevenire, un grup de cercetatori sub conducerea Centrului Helmholtz de Cercetare a Mediului (UFZ ) a creat o harta a utilizarii terenurilor in lume. Bazata pe diversi indicatori de intensitate a…

Citește mai departe

Rovana Plumb, despre gazele de sist: Am solicitat evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, la Washington, dupa masa rotunda la care au participat premierul Victor Ponta si ministrii care-l insotesc in vizita din SUA, ca orice investitie se va face in Romania, indiferent de domeniu, va trebui sa respecte toate standardele la nivel european, iar in unele cazuri la nivel international. Rovana…

Citește mai departe
O treime din biodiversitatea marina polara este amenintata cu disparitia in contextul schimbarilor climatice

O treime din biodiversitatea marina polara este amenintata cu disparitia in contextul schimbarilor climatice

O treime din biodiversitatea marina polara este amenintata cu disparitia in contextul schimbarilor climatice, semnaleaza un studiu al unei universitati australiene publicat miercuri, potrivit EFE, citata de Agerpres (31 iulie). Pierderea progresiva a banchizelor polare ar putea avea rezultate nefaste pentru ecosistemul regiunilor respective, permitand o mai mare patrundere a razelor solare in mediul marin,…

Citește mai departe
Doi politicieni USL "se leaga cu lanturi" pentru Rosia Montana

Dan Sova: Decizia legata de proiectul minier de la Rosia Montana va fi economica sau asumata de politic

Decizia legata de proiectul minier de la Rosia Montana va fi economica sau asumata de intreaga clasa politica din Romania „cu da sau nu”, declara ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, potrivit caruia, daca proiectul va respecta anumite conditii, va fi promovat in Parlament Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a…

Citește mai departe
Cum a reusit un mamifer sa nasca fara sa se imperecheze

Cum a reusit un mamifer sa nasca fara sa se imperecheze

O femela frunicar dintr-o gradina zoologica din America a socat oamenii de stiinta dupa ce a nascut la un an si jumatate dupa ce a fost despartita de mascul, cu toate ca o perioada de gestatie atat de mare este imposibila. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca a fost un fenomen biologic iesit din comun, gasind o explicatie plauzibila pentru el. Zoologii au ramasi surprinsi cand…

Citește mai departe

Inteligenta oamenilor este in scadere

Dorinta oamenilor contemporani e a deveni mai inteligenti este mai putin intensa decat cea a stramosilor lor preistorici. O consecinta a acestui fapt o reprezinta o scadere continua a coeficientului mediu de inteligenta al fiintelor umane ce populeaza in prezent Terra. Solutie “tehnologica”. Biologul Gerard Crabtree, de la Universitatea Stanford, California, este de parere ca oamenii trebuie sa gaseasca o o…

Citește mai departe

Protectia Mediului Hunedoara, neinformatã de constructia deponeului ecologic

Proiectantul deponeului ecologic, responsabil pentru calitate. In urma mai multe negocieri, constructia deponeului ecologic din judetul Hunedoara va fi realizatã pe raza comunei Barcea Mare. Dupã ce acest lucru a fost stabilit, in campania electoralã pentru alegerile parlamentare, locuitorii comunei s-au arãtat nemultumiti de amplasamentul viitorului deponeu ecologic. Mai mult decat atat, ei au si…

Citește mai departe

Un studiu aduce noi argumente in sprijinul ipotezei ca dinozaurii aveau sange cald

Un nou studiu aduce noi argumente in sprijinul ipotezei ca dinozaurii nu erau niste reptile uriase, cu sangele rece si un metabolism lent, ci niste animale cu sangele cald, conform unui material publicat de site-ul LiveScience. Acest studiu este bazat pe analiza „liniilor de crestere” din oasele acestor animale, linii similare cu cercurile din trunchiurile…

Citește mai departe

CE a tirmis aviz Romaniei si Ungariei sa implementeze corect legislatia cu privire la protejarea habitatului pasarilor salbatice

Comisia Europeana a decis, joi, 31 mai, sa trimita Romaniei un aviz motivat aditional, iar Ungariei un aviz motivat in care le cere celor doua tari membre sa implementeze corect legislatia cu privire la protejarea habitatului pasarilor salbatice. Romania si Ungaria au permis activitati in zone sensibile in ceea ce priveste conditiile de mediu fara…

Citește mai departe

Cum a aparut viata pe Pamant

Existenta planetei noastre are aproximativ 4.5 miliarde de ani, iar in cea mai mare parte a existentei sale, Pamantul a fost locul vietii in cele mai diverse forme ale acesteia. Cea mai larg acceptata ipoteza e ca viata a aparut pe planeta noastra, atunci cand s-au format conditiile de mediu benefice pentru aparitia organismelor vii….

Citește mai departe
40 de fermieri vasluieni au adoptat agricultura ecologica

Proiectul Comisiei Europene cu privire la noua Politica Agricola Comuna (PAC) impune agricultorilor trei masuri de mediu obligatorii

Proiectul Comisiei Europene cu privire la noua PAC impune agricultorilor trei masuri de mediu obligatorii care depasesc prevederile legate de conditionalitate. Agricultorii sunt obligati sa cultive trei tipuri de culturi diferite, fiecare sa detina o pondere mai mare de 5% din suprafata arabila (pana la 70%), sa mentina pasunile permanente si sa lase 7% din…

Citește mai departe

Puteti accesa peste 176 de milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru impaduriri

In acest an, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) are de cheltuit peste 176 de milioane de euro pentru impadurirea terenurilor agricole. Banii provin din fondurile europene disponibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Nu exista obligativitatea cofinantarii proiectelor, iar sumele vor fi disponibile in cate patru sesiuni pentru depunerea proiectelor…

Citește mai departe

Puii de OM planteaza pui de POM

Zilele trecute, campania Pui de om Pui un POM s-a mutat la Bautar, judetul Caras-Severin, unde, pe santierul Slatina,unitatea de productie II Bucova, s-au plantat puieti de frasin in completarea regenerarilor naturale pentru crearea unei paduri valoroase in viitor. Instruiti de padurarul Savoni Daniel, cei 22 de elevi voluntari ai Scolii cu clasele I-VIII Bucova,…

Citește mai departe

Tarile riverane Dunarii au cazut de acord sa protejeze „Amazonul Europei”

Ministrii din 14 tari ale bazinului Dunarii au adoptat un plan prin care sa curete si sa protejeze fluviul istoric, care este privit de catre gruparile ecologiste ca „Amazonul Europei” si ca ancora de salvare a Europei. Ministrii si reprezentantii de nivel inalt din 14 tari, incluzand Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Moldova, Romania…

Citește mai departe

Ecologia ambinetala

Educatia ambientala este unul dintre principalele noastre mijloace de salvare. Fizica, daca nu si morala. Conul Leonida vedea salvarea in stat. Noi intelegem acum ca rolul statului este limitat, „revolutia romana” a avut chiar ca tel principal limitarea acestui rol, dar cine preia responsabilitatile, ori o parte dintre ele? In particular, cine preia responsabilitatile pentru…

Citește mai departe