Cum a aparut viata pe Pamant

http://www.ziuanews.ro

Existenta planetei noastre are aproximativ 4.5 miliarde de ani, iar in cea mai mare parte a existentei sale, Pamantul a fost locul vietii in cele mai diverse forme ale acesteia.
Cea mai larg acceptata ipoteza e ca viata a aparut pe planeta noastra, atunci cand s-au format conditiile de mediu benefice pentru aparitia organismelor vii.

Dovezile care arata existenta vietii in cele mai incepartate perioade lae pamantului, vin de la urmele fosile ale unor bacterii, numite „stromatolite”, care au fost gasite in Australia si care au existat in urma cu 3.5 miliarde de ani.

Aceste bacterii, care exista si astazi, erau complexe din punct de vedere biologic – aveau pereti celulari care le protejau proteinele necesare in aparitia ADN-ului, astfel ca oamenii de stiinta spun ca viata ar fi trebuit sa existe chiar mai devreme, in forme mai simple.

Desi se cunoaste cand a aparut viata, raspunsul la intrebarea cand a aparut, e departe de a fi gasit.
„Au fost propuse multe teorii cu privire la originea vietii dar, de vreme ce e greu ca vreuna sa fie demonstrata sau infirmata, momentan nu exista nici o teorie satisfacatoare cu privire la acest aspect”, spune Diana Northup, biolog la Universitatea New Mexico.

Raspunsul la aceasta intrebare, nu numai ca ar umple unul din cele mai mari goluri in intelegerea naturii, dar ar avea implicatii importante asupra probabilitatii ca viata sa existe si in alte locuri din Univers.

Astazi, exista cateva teorii despre cum a aparut viata pe Pamant. Unele dintre ele se intreaba daca viata a aparut pe Pamant sau a venit de pe o alta planeta, ori de pe o cometa sau un asteroid. Unele teorii spun chiar ca viata ar fi putut sa apara de mai multe ori pe planeta noastra.

„Ar putea exista mai multe origini pentru aparitia vietii”, spune David Deamer, biochimist la Universitatea California, SUA. Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca a existat un stadiu cand rolul principal in dezvoltarea vietii il detinea ARN-ul, care este asemanator ADN-ului, cu diferenta ca detine mai putine roluri. Conform acestei ipoteze, RNA a fost molecula cheie pentru viata primitiva, iar rolul acesteia a fost luat de ADN, pentru ca proteinele de ADN sunt mult mai eficiente.

Dar ipoteza ARN nu explica felul in care insusi ARN-ul a aparut prima data. Conform unor oameni de stiinta, ARN ar fi aparut spontan, in timp ce altii cred ca sansele sa fi aparut astfel ar fi fost foarte scazute.

Cu toate acestea, desi scazute, sansele acestea nu sunt imposibile. Exista ceva ce se numeste „principiu antropic”. Ideea acestui principiu consta in faptul ca Universul are proprietatile pe care si pe care omul le poate observa, pentru ca, daca ar fi avut alte proprietati, omul nu ar fi existat. Cu alte cuvinte, universul exista, pentru ca omul exista. Aceasta este o ipoteza care a fost combatuta de catre multi oameni de stiinta.

In cartea sa, „Himera Credintei in Dumnezeu”, aparuta si in romaneste, Richard Dawkins, cel mai important biolog contemporan, sustine ideea principiului antropic. El spune ca, daca avem in vedere faptul ca exista miliarde de universuri, atunci, sansele ca viata sa fi aparut pe unul din ele, vor fi destul de mari.

Cea mai sigura cale de a afla raspunsul la intrebarea cum a aparut viata pe planeta albastra, este de a recrea conditiile care au existat la inceput. Insa, a face asta e o incercare descurajatoare; unii oamei de stiinta cred insa ca acest lucru ar fi posibil, la fel ca si aparitia vieti pe Pamant.

Solutia la un asemenea mister este total imprevizibila, spune Freeman Dyson, fizician la Universitatea Princeton. Se poate intampla saptamana viitoare, sau poate peste mii de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *