PARCURILE NATURALE SUBVENTIONATE SUB PRAGUL CRITIC. Proiectul „Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a parcurilor naturale si nationale din Carpati”, facut de fundatii in colaborare cu Romsilva, arata ca aceste zone sunt subventionate cu 50% sub nivelul critic. Culmea, ariile protejate furnizeaza cel putin 2% din PIB, desi finantarea acordata lor, aflate in grija Romsilva, se rezuma la 2 milioane euro anual. „E prima oara cand s-a pus problema evaluarii financiare a serviciilor pe care ele le aduc economiei nationale”, a spus Mihai Zota, consultant national in cadrul proiectului. De unde aportul ariilor protejate la PIB?
Din cele 28 de parcuri nationale si naturale declarate pana in acest moment in Romania, Romsilva are in administrare 23 de parcuri care acopera o suprafata de peste 850.000 hectare. Peste 80% din sursele de apa potabila a tarii provin de acolo, iar marile orase, inclusiv capitala, depind de raurile care izvorasc din ariile protejate, observa green-report.ro Ariile respective protejeaza sursa de generare a energiei hidroelectrice existente si planificate in valoare de 80 de milioane de euro pe an din veniturile publice, ceea ce contribuie cu un potential in jurul valorii de 1.800 de GWh de energie electrica pe an pentru consumatorii casnici, industriali si institutionali. Din partea Ministerului Mediului exista o promisiune de finantare de 4 milioane de euro pentru ariile protejate din Carpati; in Maramures exista 34 de arii protejate de interes national, din care cele mai mari sunt Parcul National Muntii Maramuresului (cu 148.850 de hectare),si rezervatia Pietrosul Mare, (3300 de hectare), la care se adauga si arii naturale protejate de interes local.
In egala masura, Maramuresul participa la PIB atat cu sursele de apa, cat si cu mai multe instalatii de microhidrocentrale, unele active, altele in executie.