ROMSILVA A IDENTIFICAT ALTE APROAPE PATRU MII DE HECTARE DE PĂDURI VIRGINE SI CVASIVIRGINE

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a identificat in primul semestru al anului alte 3.840,46 de hectare de paduri virgine si cvasivirgine, solicitand deja introducerea acestor suprafete de padure, aflate in proprietatea publica a statului, in Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine, conform Ordinului de Ministru 2525/2016. Din acestea, 2.996,38 de hectare sunt paduri…

Citește mai departe

INFRACTIUNE SILVICA – Peste 280 mc material lemnos confiscat de politesti la Asuaju de Sus si Basesti

Pe 20 august, politistii care au actionat pentru protejarea fondului forestier pe raza comunelor Asuaju de Sus si Basesti au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 20 000 de lei si au confiscat 287,33 mc material lemnos. Politistii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice impreuna cu specialisti din cadrul Comisariatul de Regim Silvic si Cinegetic Cluj…

Citește mai departe

Guvernul a aprobat strategia nationala si planul national pentru gestionarea siturilor contaminate

Guvernul a aprobat miercuri, prin Hotarare, Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, a caror aplicare are in vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu, informeaza un comunicat remis de biroul de…

Citește mai departe

Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi…

Citește mai departe

CRIZA GUNOAIELOR. Cum calatoresc deseurile in toate directiile, sute de kilometri

In urma inchiderii gropii de gunoi de la Pata Rat si in conditiile nefinalizarii depozitului ecologic de deseuri din Feleacu, primariile oraselor si comunelor din judet s-au vazut nevoite sa transporte gunoiul la zeci de kilometri distanta, dupa modelul Clujului. Acest lucru implica costuri mai mari cu transportul deseurilor, iar fiecare dintre primari declara ca…

Citește mai departe

O sociologie a fanului / studiu.

O echipa mixta romano-suedeza cerceteaza istoria, etnologia, sociologia si ecologia fanului romanesc, cu rezultate folositoare. Cine nu a tinut niciodata o furca in mana si nu s-a bucurat de parfumul ierbii cosite si de linistea dintre dealurile de munte pline de capite? Peisajul cu clai este omniprezent in Romania, iar dintre produsele culturii noastre traditionale,…

Citește mai departe

CONTROALE – Actiuni comune in aria protejata Muntii Rodnei

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva prin Administratia Parcului National Muntii Rodnei impreuna cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures prin Postul Montan de Jandarmi Borsa si Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Maramures au efectuat o serie de controale si patrulari in Rezervatia Stiintifica Pietrosu Mare, in scopul prevenirii si combaterii actiunilor distructive din…

Citește mai departe

In saptamana Scoala altfel, WWF implementeaza metode de Educatie pentru Dezvoltare Durabila in scoli din 10 judete

6 aprilie 2015 – WWF-Romania sustine scolile si profesorii pentru conectarea elevilor cu natura, promovarea unui stil de viata durabil si a cetateniei active, in cadrul saptamanii „Scoala Altfel – Sa stii mai multe, sa fii mai bun”. WWF si partenerii sai le pun la dispozitie scolilor din intreaga tara materiale online gratuite, utile pentru organizarea…

Citește mai departe
Peste 1,7 milioane de puieti vor fi plantati in padurile din Maramures in cadrul actiunii “Luna plantarii arborilor”

Peste 1,7 milioane de puieti vor fi plantati in padurile din Maramures in cadrul actiunii “Luna plantarii arborilor”

Peste 280 de ha de padure vor fi impadurite integral si alte aproape 50 de ha vor fi completate cu puieti, in cadrul activitatilor prilejuite de “Luna plantarii arborilor”. Directia Silvica Maramures a inceput deja actiunile de plantare a puietilor in zonele mai joase ale judetului, urmand ca actiunea sa continue, atunci cand solul se…

Citește mai departe
Întîlnire interjudeţeană pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”

Intilnire interjudeteana pe teme de mediu: Proiectul “Sate curate”

In zilele noaste si la sate se pune un mare accent pe protejarea mediului inconjurator, iar dezvoltarea social-economica a comunelor impune masuri in acest domeniu. Despre toate aceste probleme s-a discutat la sfirsitul saptaminii, in localitatea Cordau (judetul Bihor), unde a avut loc intilnirea de inchidere a proiectului „Reteaua Promotorilor pentru Sate Curate – Cresterea…

Citește mai departe

Educatie eco, pe bani elvetieni

Cateva sute de localnici din 30 de comune si sate din Transilvania au invatat cum trebuie sa isi arunce si gestioneze gunoaiele sau apele uzate din gospodarie, dar si ce inseamna ariile protejate din satele si comunele lor, printr-un proiect cu fonduri elvetiene, realizat de Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO) Cluj. Proiectul este co-finantat de…

Citește mai departe

Depozitul ecologic de la Farcasa se poate finaliza in sapte luni, sustin autoritatile judetene

Consiliul Judetean Maramures mai are la dispozitie cateva luni pana cand trebuie sa finalizeze proiectul depozitului ecologic de la Farcasa. Conducerea administratiei judetene nu se arata ingrijorata de acest lucru, fiind optimisti ca proiectul se va finaliza la timp. In momentul de fata legat de acest proiect exista doua necunoscute si anume nu se cunoaste…

Citește mai departe
Maramures: Numărul infracţiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare în 2014 faţă de 2013

Maramures: Numarul infractiunilor silvice a fost cu 10 ,72% mai mare in 2014 fata de 2013

In judetul Maramures, suprafata fondului forestier este de 259.062 ha padure din care: 140.794 ha proprietate publica a statului; 58.518 ha proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale; 58.600 ha proprietate privata a unor persoane fizice si juridice si 1.150 ha pasuni impadurite (incluse in amenajamentele silvice) proprietate privata a unitatilor administrativ teritoriale. Din suprafata totala…

Citește mai departe

Preselectii pentru organizarea proiectului “Let’s do it in Maramures”

In data de 02 februarie 2015, de la ora 17:00, coordonatorii judeteni ai proiectului” Let’s do it in Maramures” organizeaza preselectii pentru organizatori in cadrul proiectului. Preselectiile vor avea loc in Centrul de Tineret al DJST Maramures, strada Culturii, nr 7A. Invitam la preselectii pe cei care doresc sa se implice activ in organizarea “Let’s…

Citește mai departe

Oprim poluarea cu nutrienti si pastram planeta albastra

Dezbaterea “Reducerea poluarii cu nutrienti a apelor si solului din regiunea Nord-Vest a Romaniei” a adus in vizor problema controlului poluarii si s-au purtat, la Cluj, discutii in prezenta reprezentantilor Prefecturii, Consiliului Judetean si Agentiei de Mediu. Conferinta face parte dintr-un proiect in cadrul caruia comuna Bontida a beneficiat de una dintre cele mai mari…

Citește mai departe

Invata despre cum te afecteaza poluarea cu nutrienti la Workshopul de la Cluj

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor organizeaza conferinta avand cu tema ”Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului. Aspecte privitoare la implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Evenimentul are loc miercuri 28 ianuarie 2015, la Hotel Napoca, sala Ambasador din municipiul Cluj-Napoca, incepand cu orele 10.00. La eveniment participa reprezentanti…

Citește mai departe
Hidroelectrica vrea să investească în acest an 300 milioane euro în retehnologizarea a trei hidrocentrale

Hidroelectrica va scoate in februarie la vanzare 33 de microhidrocentrale pentru 19 milioane euro

Producatorul de energie Hidroeletrica, aflat in insolventa, va organiza in luna februarie o licitatie pentru vanzarea a 33 microhidrocentrale din cele 128 de unitati pe care le mai are, la un pret de pornire de 84,7 milioane lei (18,8 milioane euro), potrivit administratorului judiciar al companiei. „In luna februarie vom scoate la vanzare un nou…

Citește mai departe
Autoritatile maramuresene dezaproba ideea construirii de microhidrocentrale pe cursurile de apa din judet si fac demersuri pentru oprirea acestor investitii

Autoritatile maramuresene dezaproba ideea construirii de microhidrocentrale pe cursurile de apa din judet si fac demersuri pentru oprirea acestor investitii

Constructia microhidrocentralelor pe cursurile de apa din Maramures trebuie oprita. Ideea a fost lansata de prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, care a aratat ca a facut demersuri in acest sens inclusiv la Guvernul Romaniei. Investitiile privind constructia de microhidrocentrale pe cursurile de apa din judet a fost deseori criticata de specialistii de mediu, dar si…

Citește mai departe
Maramuresul va avea 11 producatori traditionali la „Saptamana Verde” de la Berlin

Maramuresul va avea 11 producatori traditionali la „Saptamana Verde” de la Berlin

Editia din acest an a Targului de Produse Traditionale „Saptamana Verde” de la Berlin se va desfasura in perioada 16-25 ianuarie. Delegatia Maramuresului va reprezenta o treime din intreaga delegatie a Romaniei la targ, deoarece din 34 de participanti, 11 vor fi producatori traditionali din judetul nostru, scrie cjmaramures.ro. In acest an, Ministerul Agriculturii si…

Citește mai departe

Cercetatorii suedezi, cu ochii pe Muntii Rodnei. Aici vad cat de afectata e natura de incalzirea globala

In Muntii Rodnei, avem mii de specii de plante de munte, unele care nu se mai gasesc nicaieri in lume, lacuri glaciare, „adevarate ecosisteme naturale ce pot fi studiate si monitorizate in timp”, spune biologul Claudiu Iusan. Toate acestea ii atrag pe cercetatorii din intreaga lume care stau cu ochii pe masiv. Biologul Claudiu Iusan…

Citește mai departe
Poluare cu produse petroliere în Maramureş

    Poluare cu produse petroliere in Maramures

    Poluare cu produse petroliere semnalata in Maramures. Un barbat din comuna Giulesti, sat Feresti a sesizat ieri politia ca un torent care se scurge in santul DJ186/B a fost poluat cu produse petroliere provenite de la santierul unei societati comerciale situata in locul numit ,,Dumbrava” de pe raza comunei Giulesti. Autoritatile au confirmat reclamatia. Pentru…

    Citește mai departe
    Valorificarea patrimoniului cultural ?i natural prin WWF

    Valorificarea patrimoniului cultural si natural prin WWF

    A avut loc lansarea publica a procesului de planificare participativa dedicat imbunatatirii conservarii Patrimoniului Natural Protejat al judetului Maramures, prin care se vor identifica oportunitatile de valorificare durabila a acestuia pentru a fi integrate in strategia de dezvoltare a judetului pentru perioada 2014-2020. In acest mod s-au pus bazele Platformei Natura 2000 Maramures, cu ajutorul…

    Citește mai departe
    Maramure?enii, împreun? pentru o dezvoltare durabil? a regiunii

    Maramuresenii, impreuna pentru o dezvoltare durabila a regiunii

    WWF-Romania aduce impreuna maramureseni din toate domeniile care doresc sa isi uneasca fortele pentru a genera un impact social si economic pozitiv in comunitatile locale prin valorificarea patrimoniului cultural si natural. Saptamana aceasta a avut loc lansarea publica a procesului de planificare participativa dedicat imbunatatirii protectiei si conservarii Patrimoniului Natural Protejat al judetului Maramures; concret,…

    Citește mai departe
    Valorificarea patrimoniului cultural ?i natural prin WWF

    Mai multe institutii publice au fost implicate intr-un proiect care vizeaza punerea in valoare a Patrimoniului Natural Protejat al Maramuresului

    Un grup de lucru pentru imbunatatirea patrimoniului natural protejat a fost constituit la nivelul judetului Maramures in cadrul unui proiect care se va incheia in 2016. Autoritatile judetene spun ca e nevoie sa se treaca de la vorbe la punerea in practica a unei strategii care sa puna in valoare bogatia naturala a Maramuresului. O…

    Citește mai departe
    Se urgenteaza procedurile pentru ca depozitul ecologic sa fie finalizat la timp: a fost semnat contractul pentru executia a cinci centre de deseuri voluminoase

    Se urgenteaza procedurile pentru ca depozitul ecologic sa fie finalizat la timp: a fost semnat contractul pentru executia a cinci centre de deseuri voluminoase

    Dupa reluarea licitatiei pentru construirea centrelor de colectare a deseurilor voluminoase, oficialii Consiliului Judetean Maramures au anuntat astazi, 17 noiembrie, ca s-a reusit incheierea contractului pentru proiectarea si executia acestor platforme. Sefii administratiei maramuresene nu vor sa ia in calcul intarzierea aparuta in derularea proiectului privind Sistemul de Management Integrat al Deseurilor. In schimb, reprezentantii…

    Citește mai departe

    CJ Maramures a semnat contractul pentru centrele de colectare a deseurilor din judet

    Consiliul Judetean Maramures a semnat, luni, contractul pentru proiectarea si executia centrelor de colectare a deseurilor voluminoase ce urmeaza a fi construit la marginea comunei Farcasa. „In cursul zilei s-a semnat contractul pentru proiectarea si executia centrelor de colectare a deseurilor voluminoase din cadrul proiectului sistem de management integrat al deseurilor din judetul Maramures. Cred…

    Citește mai departe
    Poluare cu ape de min? pe râurile Botiza ?i L?pu?

      Poluare cu ape de mina pe raurile Botiza si Lapus

      In urma solicitarii, de catre cotidianul „Graiul Maramuresului”, a unor informatii privind poluarea semnalata zilele trecute pe raul Lapus, Comisariatul Judetean Maramures al Garzii Nationale de Mediu ne-a transmis urmatorul raspuns: „In 30 octombrie, ora 14,15, in localitatea Poiana Botizei, rau Botiza mal drept, galeria orizont XII Cisma, judetul Maramures, s-a semnalat o evacuare de…

      Citește mai departe
      Romsilva recupereaza padurile statului in instanta

      Fenomenul retrocedarilor ilegale. In ultimii ani, zeci de mii de hectare de padure au fost restituite pe baza unor documente false si ajutorul unor hotarari judecatoresti

      Inspectorii Curtii de Conturi au inventariat, in urma cu doi ani, cele mai mari suprafete de paduri retrocedate unor falsi mostenitori. Astfel, s-a ajuns in situatia absurda ca 9.000 de hectare de padure sa ajunga in posesia femeii care facea curat in odaia adevaratului mostenitor. Fata din casa a primit prin testament un pat si…

      Citește mai departe
      Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila

      Investitiile in energia regenarabila, incurajate la nivelul regiunilor printr-un proiect cu finantare europeana

      Companiile din mediul privat sunt interesate de investitiile in energia durabila. In ultima perioada se observa un interes crescut pentru derularea unor astfel de proiecte si la nivelul Consiliului Judetean si al primariilor. Reprezentantii Autoritatii de Management Energetic Maramures au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au derulat un proiect cu finantare europeana care si-a…

      Citește mai departe
      Hunedoara: Prefectul Vasilescu intervine la ministrul Mediului în problema deşeurilor de plumb

      Activitati industriale cu zero deseuri

      Un proiect romano-norvegian de 220.000 de euro vizeaza crearea, in comunitatile locale din 6 judete din nordul tarii, a unui ecosistem industrial in care se recomanda utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile Ieri, Agentia pentru Protectia Mediului Suceava a gazduit lansarea proiectului „Parteneriate pentru activitati industriale cu zero deseuri” (PAZEWAIA), finantat de Guvernul Norvegiei, prin…

      Citește mai departe