Salajul, locul sase in topul judetelor “verzi” din Transilvania

  0
  491
  S?lajul, locul ?ase în topul jude?elor “verzi” din Transilvania
  Zona rurală a Sălajului, promovată în Europa
  Salajul, locul sase in topul judetelor “verzi” din Transilvania
  Salajul, locul sase in topul judetelor “verzi” din Transilvania

  Salajeni vor semna, in aceasta perioada, contracte de finantare prin programul “Casa Verde”. Administratia Fondului de Mediu (AFM) a publicat zilele trecute listele beneficiarilor, dupa ce programul a primit din nou finantare. Cu 123 de dosare aprobate, Salajul se situeaza pe locul sase in clasamentul judetelor din Transilvania, in functie de numarul persoanelor care vor primi bani de la stat pentru sistemele de incalzire regenerabile. Primele trei pozitii ale topului sunt ocupate de judetele Brasov, Bihor si Arad, cu 255, 244, respectiv 222 de beneficiari. Printre codase se numara judetele Cluj si Maramures cu cate 67, respectiv 55 de dosare aprobate.

  Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice aproximativ 13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finantare prin “Casa Verde”, peste 1.500 dintre acestia fiind din Transilvania.

  “Casa Verde” – programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire pentru persoane fizice a fost sistat in 2012, cauza fiind lipsa fondurilor. Reluarea programului s-a facut abia doi ani mai tarziu, in iulie 2014, suma alocata la nivel national pentru continuarea acestuia este de 134.230.589,78 de lei.

  “Obiectivul nostru este ca un numar cat mai mare de beneficiari sa obtina finantarea. Suntem constienti ca, din cauza intervalului mare de timp in care programul a stagnat, vor exista si anumite discrepante. Vom intalni cu siguranta foare multe cazuri in care proiectul initial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu solutiile tehnologice ale pietei. Tuturor celor care doresc sa modifice sau sa redimensioneze proiectul le vom oferi aceasta posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel incat eficienta pentru fiecare sistem instalat sa fie maxima”, au precizat reprezentantii Ministerului Mediului.

  Inca doua saptamani pentru semnarea contractului

  Beneficiarii vor trebui sa semneze contracte cu AFM, semnarea acestora urmand sa aiba loc la sediile Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului, acolo unde s-au depus, initial, cererile de finantare. Termenul limita pentru semnarea contractului este pana in 20 septembrie 2014. “Persoanele fizice prezente in lista publicata au la dispozitie 60 de zile de la comunicarea aprobarii dosarului de finantare, respectiv de la publicarea pe site-ul Autoritatii sa semneze contractul, sa se prezinte la sediul Agentiei de Protectia Mediului (APM) din judetul de care apartin, in vederea semnarii contractelor”, se precizeaza in comunicatul de presa al AFM.

  Potrivit sursei citate, o serie de documente trebuie actualizate, printre acestea numarandu-se: extras de carte funciara pentru imobilul in care se implementeaza proiectul aprobat -in original; extras de cont bancar, valid la data semnarii contractului pana la finalizarea contractului (12 luni) – in original; copie CI a beneficiarului (titular contract); procura notariala (daca este cazul) – in original; autorizatie de construire valida la data semnarii contractului (daca este cazul) – in original sau in copie legalizata.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.