8 legume care devin mai sanatoase daca sunt preparate

8 legume care devin mai sanatoase daca sunt preparate
8 legume care devin mai sanatoase daca sunt preparate
8 legume care devin mai sanatoase daca sunt preparate

Daca socotesti dupa numarul de portii de legume crude pe zi si daca iei in calcul doar parerea celor care au o alimentatie raw vegan, vei spune fara sa clipesti ca legumele trebuie consumate crude. Da, prin gatire se pierd nutrienti, dar chiar exista unele legume care necesita fierberea sau coacerea pentru a fi inca si mai valoroase.

Rosiile
Sunt delicioase in salate, dar sunt mult mai benefice daca sunt prelucrate termic pentru ca astfel este mai bine absorbit licopenul, un antioxidant foarte puternic. Daca totusi preferi rosiile crude, mananca-le neaparat cu un praf de sare, caci aceasta va ajuta la absorbirea elementelor benefice de catre organism.
Spanacul
Nu patesti nimic daca mananci spanac crud, dar daca il fierbi sau il calesti putin, usurezi procesul de absorbtie a calciului care se gaseste din belsug in frunzele de spanac.
Ceapa
Nu te-ai fi asteptat sa gasesti ceapa in aceasta lista, nu? Ei bine, flavonoidele din ea cresc in momentul in care este sotata, fiarta sau prajita. Totusi, ai grija sa nu cazi in extrema cealalta. Daca lasi ceapa pe foc mai mult de 5 minute mai bine n-o mai mananci, caci si-a pierdut deja toate efectele benefice.
Morcovul
Morcovii cruzi contin betacaroten, dar daca sunt gatiti elibereaza o cantitate si mai mare din acest compus care are rolul de a mentine integritatea celulelor si tesuturilor. In plus, morcovul fiert contine de 3 ori mai multi antioxidanti.
Sfecla
Sfecla contine multe substante biologice valoroase, cum ar fi antociani si flavonoide, care sunt asimilate de organism mult mai usor daca este pregatita termic.
Usturoiul
Starea in care este consumat usturoiul depinde de ceea ce vrei sa obtii de la el. Crud, acesta stimuleaza productia de anticorpi si regleaza tensiunea arteriala, dar prepararea lui la foc creste continutul de alicina, adica substanta care are proprietati antibacteriene si care previne formarea de cheaguri de sange.
Varza
Varza murata isi mareste de 3 ori vitamina C fata de cea cruda, iar acidul lactic ce rezulta in urma murarii ajuta la asimilarea proteinelor de care organism.
Sparanghelul
Ca si alte legume consumate in cantitati potrivite, sparanghelul nu-ti face rau, dar daca este pregatit la aburi stimuleaza proprietatile anti-canceroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *