stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe

Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

10 surse vegane de probiotice

In ultima vreme s-a acordat o mare importanta sanatatii intestinale si pe buna dreptate. Prin popularea intestinelor  cu bacterii „bune”  ne putem imbunatati digestia, sistemul imunitar, putem reduce riscul imbolnavirilor si chiar putem pierde masa corporala. O modalitate eficienta de a realiza aceste deziderate este de a introduce in alimentatia noastra alimente bogate in hrana…

Citește mai departe

Raport: Pesticidele din hrana bebelusilor: morcovi, caise, patrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim

Nivelul de pesticide in legume, fructe si cereale produse la noi creste, fara a depasi, totusi, cotele maximum admise, arata un raport al Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide, realizat in baza unui regulament european. Cazul bebelusilor grav bolnavi din judetul Arges a ridicat, pentru putin timp, semne de intrebare asupra calitatii unor fructe consumate…

Citește mai departe

Recuperarea deseurilor din ambalaje: Propunerile producatorilor, in analiza autoritatii MMAP

Ieri, 21 ianuarie 2016, la sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) s-a desfasurat o intalnire intre conducerea MMAP, a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) si reprezentantii industriilor din Romania, pe tema recuperarii de pe piata a deseurilor rezultate din ambalaje. Intalnirea a vizat riscul la care tara noastra se supune in cazul neatingerii tintelor…

Citește mai departe

Fructe si legume cu gust de pesticide

Fructe si legume cu gust de… nitrati si pesticide! Asta risca sa cumpere locuitorii Capitalei in pietile agro-alimentare. Desi comerciatii jura, cu actele pe masa, ca produsele lor nu sunt nocive, expertii sunt de alta parere. Raziile efectuate de acestia arata ca unele loturi sunt doldora de nitrati si pesticide. CNSP deruleaza cu regularitate controale in toate pietile din…

Citește mai departe

Ghidul fermierului pentru finantarea agriculturii traditionale si pentru protectia mediului

WWF-Romania impreuna cu Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust lanseaza Ghidul pentru sprijinirea fermierilor in accesarea de fonduri pentru mentinerea practicilor durabile de management al terenurilor in siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului–Tarnava Mare. Intr-un studiu Gallup pentru WWF de anul acesta, a iesit la iveala nevoia localnicilor din Podisul Transilvaniei de a primi…

Citește mai departe

Reteta unui start-up de 100.000 de euro. O livada de 8 hectare, doua branduri de nectar si „faptul ca am crescut la sat“

Adina Popa, 26 de ani, admi­nis­trator al producatorului Sultana Eco Fruct din Calarasi, si-a propus sa vanda pana la finalul acestui an su­curi, gemuri si dul­ce­turi de 100.000 de euro, toate pro­duse din fruc­tele cres­cute in propria livada de 8 hectare. Eco Fruct Sultana, firma care ope­reaza bran­dul de produse na­turale, a incheiat anul trecut…

Citește mai departe

Dietele bogate in legume pot sa incetineasca declinul cognitiv la varsta a treia

Dietele bogate in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale au potentialul de a incetini procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Declinul cognitiv reprezinta o etapa normala a procesului de…

Citește mai departe

Fermierii din statele UE vor protesta la Bruxelles

In ultimele zile, zeci de mii de fermieri, in marea lor majoritate activand in sectorul cresterii animalelor, din statele Uniunii Europene, au participat la actiuni de protest la adresa guvernelor, pentru faptul ca nu sunt sprijiniti pentru a face fata situatiei extrem de dificile in care se afla, lipsa pietelor de desfacere, pe fondul embargoului…

Citește mai departe

Comoara din gradina legumicultorului roman. O rosie autohtona fara nume face furori prin dimensiune si gust

Gradina legumiculturii romanesti este deosebit de bogata, iar multe soiuri performante, autohtone raman necunoscute. Dedicat pasiunii sale pentru conservarea soiurilor vechi de legume, Vali Cucu (60 de ani ) este fermierul multumita caruia astazi mai avem rosii uriase romanesti. Acum 30 de ani, legumicultorul din comuna nemteana Baltatesti a primit de la un inginer agronom…

Citește mai departe

Valoarea alimentara si terapeutica a ROSIILOR

Valoarea alimentara si terapeutica a rosiilor este data de continutul bogat in vitamine, glucide, acizi organici, saruri minerale si elemente energetice. Rosiile contin in proportie de 94% apa, fiind bogate in licopen, zaharuri solubile (glucoza, fructoza, zaharoza), acizi organici (malic, pectic, citric), vitaminele A, B, C, E, K, PP si saruri minerale (potasiu, fier, fosfor,…

Citește mai departe

Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe

Lectia de agricultura ecologica de la Topa: Doi soti reusesc sa administreze cu succes o ferma bio gandita ”ca afara”

Ferma ecologica Topa este un model de afacere care respecta toate rigorile agriculturii bio si, pe deasupra, reuseste, an de an, sa se transforme intr-o adevarata scoala de ucenicie pentru agricultorii care vor sa renunte la chimicale. Sotii Cismas, Dan si Tincuta, administreaza o ferma ecologica in satul Topa, la opt kilometri de Sighisoara, in…

Citește mai departe

Sucurile naturale – cheia unui organism sanatos!

O dieta sanatoasa asigura un nivel optim de energie si vitalitate, un temperament echilibrat si, bineinteles, o stare excelenta de sanatate. In plus, exercitiile fizice, alaturi de o atitudine optimista, sunt esentiale pentru o viata armonioasa si sanatoasa. Ce inseamna o dieta sanatoasa? Consumul de fructe si legume proaspete este unul dintre elementele fundamentale –…

Citește mai departe

Autoritatile pregatesc o noua taxa in agricultura

Autoritatile pregatesc o noua taxa in agricultura. Fiecare produs folosit pentru a proteja culturile ar putea fi impozitat suplimentar cu 2%, potrivit unei ordonante a Ministerului Mediului. Taxa ar trebui platita de companiile producatoare de pesticide, insa si fermierii vor fi afectati pentru ca vor cumpara la randul lor produse mai scumpe. Iar acest lucru…

Citește mai departe

Afacerea de succes a taranului modern: agricultura eco pe bani europeni

Ion Joarza (38 de ani), din localiatea sibiana Presaca, a reusit sa transforme agricultura ecologica, direct pe teren, fara solarii, intr-o afacere de succes, in care si-a implicat intreaga familie. In familia lui Ion Joarza (38 de ani) din localitatea sibiana Presaca, agricultura se practica de generatii, din cultivarea pamantului si din cresterea animalelor au…

Citește mai departe

OPINIA NUTRITIONISTULUI: Alimentatia organica

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar in urma producerii lor mediul inconjurator nu a avut de suferit, sustin specialistii. Potrivit acestora, pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica…

Citește mai departe
Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice

Utilizarea Energiei Geotermale in Agricultura – potential semnificativ de dezvoltare prin reducerea majora a costurilor energetice

In Europa au fost implementate cu succes o serie de centrale electrice geotermale, cat si aplicatii in cascada pe baza energiei termice adiacente, precum incalzirea serelor, uscarea produselor agricole (cereale, fructe si legume), irigatii cu apa calda, piscicultura, etc. SIFEE NEW ENERGY SRL este o companie romaneasca de inginerie, cu capital integral privat, care este…

Citește mai departe

Pesticidele cresc riscul de afectiune cardiovasculara

Expunerea la pesticide este foarte periculoasa pentru sanatatea aparatului cardiovascular. Iata rezultatul unui studiu aparut in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism in cadrul caruia cercetatorii portughezi atrag atentia asupra efectelor nocive ale chimicalelor policlorinate dintre care face parte si DDT-ul. Desi acesta a fost interzis in mult tari inca din anii ’70, se foloseste…

Citește mai departe
Seminţele de chia, miraculoase pentru sănătate. Conţin de 5 ori mai mult calciu decât laptele

Semintele de chia, miraculoase pentru sanatate. Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele

Desi inca nu sunt foarte populare in dieta romanilor, semintele de chia au un continut bogat in fibre, acizi grasi omega-3 (scad colesterolul rau), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanti si minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan), care le recomanda a fi miraculoase pentru sanatate. Semintele de chia…

Citește mai departe

Slow Food Iasi porneste Melcul Verde

Incepand cu 26 martie Slow Food Iasi daruieste comunitatii iesenilor un nou proiect in care copiii sa invete despre hrana locala, naturala si sanatoasa. Este vorba despre proiectul Melcul Verde, un proiect pilot de creare a unor gradini scolare comestibile. Grupuri de copii din clasele primare si gimnaziale, coordonati de profesori si ajutati de partenerii…

Citește mai departe

Organizatia Mondiala a Sanatatii: Nu trebuie sa fim vegetarieni, dar trebuie sa fim aproape vegetarieni

Expertul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Joao Breda a declarat, miercuri, la conferinta Mediafax dedicata „Cosului National de Alimentatie Sanatoasa”, ca dieta zilnica trebuie sa contina in proportie de 70 – 80% alimente de origine vegetala si numai 60 de grame de carne. „Alimentele de origine vegetala trebuie sa aiba partea cea mai mare in…

Citește mai departe