Fructe si legume cu gust de pesticide

Fructe si legume cu gust de… nitrati si pesticide! Asta risca sa cumpere locuitorii Capitalei in pietile agro-alimentare. Desi comerciatii jura, cu actele pe masa, ca produsele lor nu sunt nocive, expertii sunt de alta parere. Raziile efectuate de acestia arata ca unele loturi sunt doldora de nitrati si pesticide.

CNSP deruleaza cu regularitate controale in toate pietile din tara. Mai multe loturi comercializate in Piata Centrala din Capitala au fost supuse testelor de laborator. Nivelul de nitrati din ele depaseste norma admisa.

„Sase probe au fost stabilite cu depasiri a rezidurilor de pesticide. Astea sunt in mere. Am investigat la continutul de nitrati: sfecla rosie, varza, rosiile, castravetii, si alte produse si dupa cum am zis, spre marea noastra mirare am depistat acele depasiri”, a informat seful Centrului Siguranta Chimica si Toxicologie CNSP, Iurie Panzaru.

Specialistii CNSP spun ca nivelul de nitrati in produse este masurat cu nitratomerul, aparat depasit, care nu indica rezultate veridice.

„Am luat ca punct de reper acele bonuri pentru expertiza veterinara a productiei vegetale. Nu este nici o concentratie, nimic, absolut. Rezultatele pe care le-am primit noi iata aici, nitrati in varza timpurie ce a fost. Concentratie majorata de unu si ceva, aproape doua ori. Nu putem sa ne autootravim, autointoxicam. Haideti sa fim mai responsabili pentru asta. Este vorba de sanatatea natiunii si nu e vorba de capricii”, a adaugat seful Centrului Siguranta Chimica si Toxicologie CNSP, Iurie Panzaru.

La randul lor, vanzatorii asigura ca produsele comercializate sunt ecologice si nu afecteaza sanatatea oamenilor.

In acelasi timp, cumparatorii spun ca nu au de ales si se multumesc cu ceea ce se vinde la piata.

Potrivit datelor CNSP, in ultima saptamana au fost inregistrate peste o mie de cazuri de boli diareice acute. Totusi, nu a fost stabilit inca daca toate dintre acestea au fost provocate de consumul produselor care contin substante chimice.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente