stonehemp green homes

Premieră în România: O casă din cânepă, în construcție la Sibiel

Clădirile izolate cu cânepă devin din ce în ce mai populare în România. Din vara acestui an, însă, vom avea pentru prima dată pe piața românească o clădire construită chiar din cânepă. Va fi ridicată conform criteriilor caselor verzi și va obține certificarea Green Homes din partea Romania Green Building Council. Aflați cine sunt cei…

Citește mai departe
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide

Merele, rosiile si portocalele contin cele mai multe pesticide

Doar 10% din fructele si legumele care ajung in tara sunt controlate de inspectorii sanitar-veterinari. Merele, rosiile si portocalele sunt primele pe lista alimentelor care contin cele mai multe pesticide, potrivit unui raport al inspectorilor sanitar-veterinari. Cele mai multe dintre merele cu o cantitate mare de pesticide sunt romanesti, iar restul fructelor, in mare parte…

Citește mai departe

Raport: Pesticidele din hrana bebelusilor: morcovi, caise, patrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim

Nivelul de pesticide in legume, fructe si cereale produse la noi creste, fara a depasi, totusi, cotele maximum admise, arata un raport al Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide, realizat in baza unui regulament european. Cazul bebelusilor grav bolnavi din judetul Arges a ridicat, pentru putin timp, semne de intrebare asupra calitatii unor fructe consumate…

Citește mai departe

Studiile arata ca poluarea din apa transforma pestii masculi in femele

Pestii masculi devin hermafroditi din cauza poluarii mediului (substantele chimice din apa), spun participantii la un nou studiu efectuat de Universitatea din Carolina de Nord. Daca in trecut glandele lor reproductive contineau sperma din abundenta, acum acestea contin oua, iar abilitatea lor de a se reproduce a devenit indoielnica. Care este motivul unui fenomen atat…

Citește mai departe

Fructe si legume cu gust de pesticide

Fructe si legume cu gust de… nitrati si pesticide! Asta risca sa cumpere locuitorii Capitalei in pietile agro-alimentare. Desi comerciatii jura, cu actele pe masa, ca produsele lor nu sunt nocive, expertii sunt de alta parere. Raziile efectuate de acestia arata ca unele loturi sunt doldora de nitrati si pesticide. CNSP deruleaza cu regularitate controale in toate pietile din…

Citește mai departe

Guvernul a aprobat strategia nationala si planul national pentru gestionarea siturilor contaminate

Guvernul a aprobat miercuri, prin Hotarare, Strategia Nationala si Planul National de Actiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din Romania, a caror aplicare are in vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu, informeaza un comunicat remis de biroul de…

Citește mai departe

Agricultorii folosesc un nou pesticid, care nu a fost testat in laboratoare: Initium sporeste cu pana la 65% riscul de cancer de colon

Fructele si legumele pe care le consumam cel mai frecvent pot duce la cancer sau alte boli grave. Un compus chimic deosebit de periculos si netestat suficient inainte de a fi lansat pe piata ajunge zilnic in farfuriile oamenilor, fara ca acestia sa aiba cea mai mica idee, informeaza B1 TV. Initium, noul pesticid folosit de agricultori,…

Citește mai departe

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor spune NU TTIP

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor se alatura initiativei societatii civile impotriva negocierii Tratatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) dintre UE si SUA. TTIP este un acord care urmareste ”armonizarea” legislatiei pentru a incuraja liberul schimb intre SUA si Europa. Acest acord, negociat in secret, ascunde insa o suma de pericole la care vom fi…

Citește mai departe

Prima mare reforma in agricultura in ultimii zece ani. Schimbarile vor intra in vigoare in 2016

Activistii din domeniul agriculturii din Romania dau vina pe PAC pentru permiterea consolidarii pozitiei companiilor mari, care ocupa tot mai mult din piata (sub 1% din companii lucreaza aproape jumatate din terenul agricol), intr-o tara cu numarul cel mai mare de ferme de familie din Uniunea Europeana – aproape 3.9 milioane, sau 32% din total. STUDIU DE…

Citește mai departe

Autoritatile pregatesc o noua taxa in agricultura

Autoritatile pregatesc o noua taxa in agricultura. Fiecare produs folosit pentru a proteja culturile ar putea fi impozitat suplimentar cu 2%, potrivit unei ordonante a Ministerului Mediului. Taxa ar trebui platita de companiile producatoare de pesticide, insa si fermierii vor fi afectati pentru ca vor cumpara la randul lor produse mai scumpe. Iar acest lucru…

Citește mai departe

Leacul pentru bolile autoimune: Alimentatia sanatoasa

Oferiti mai multa atentie calitatii alimentelor Poliartrita reumatoida este una din cele mai frecvente boli autoinfla­ma­to­rii, care ataca, cel mai adesea, arti­cu­latiile. Ca majoritatea bolilor auto­infla­matorii, cauza exacta nu se cu­noaste. Ceea ce se stie este ca sistemul imuni­tar, care are capacitatea de a recunoaste toate celu­lele propriului corp, „pierde” aceasta capacitate si nu isi…

Citește mai departe

OPINIA NUTRITIONISTULUI: Alimentatia organica

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animala sau vegetala care au fost obtinute fara utilizarea substantelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii iar in urma producerii lor mediul inconjurator nu a avut de suferit, sustin specialistii. Potrivit acestora, pentru a se considera organica, productia agricola sau zootehnica…

Citește mai departe

Pesticidele cresc riscul de afectiune cardiovasculara

Expunerea la pesticide este foarte periculoasa pentru sanatatea aparatului cardiovascular. Iata rezultatul unui studiu aparut in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism in cadrul caruia cercetatorii portughezi atrag atentia asupra efectelor nocive ale chimicalelor policlorinate dintre care face parte si DDT-ul. Desi acesta a fost interzis in mult tari inca din anii ’70, se foloseste…

Citește mai departe
Risc de cancer din cauza pesticidelor contrafacute

Risc de cancer din cauza pesticidelor contrafacute

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania atrage atentia ca pesticidele contrafacute care intra pe piata romaneasca sunt toxice atat pentru mediu, cat si pentru sanatatea oamenilor, considerand ca vanzarea acestora este o forma de crima organizata. Cantitati mari de produse contrafacute pentru protectia plantelor sunt fabricate, puse pe piata in vreme ce legislatia comerciala…

Citește mai departe
Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe

La aplicarea tratamentelor fitosanitare se impun masuri de protejare a albinelor

Pentru a preintampina intoxicatiile cu pesticide a albinelor, reprezentantii Directiei pentru Agricultura Bihor tin sa comunice celor implicati in aceasta actiune ce obligatii le revin. Astfel, producatorii agricoli care executa sau beneficiaza de tratamente fitosanitare cu pesticide trebuie sa instiinteze, in scris, cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului consiliile locale, pe…

Citește mai departe

Ecoruralis: Seminte traditionale distribuite gratuit taranilor si gradinarilor

Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti,…

Citește mai departe
Ameninţările de pe Someşul Mic: poluarea şi braconajul

Amenintarile de pe Somesul Mic: poluarea si braconajul

Custodele ariei protejate, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Cluj-Napoca, si asociatia Apáthy István Egyesület, organizatia care deruleaza proiectul, au stabilit un plan de management al zonei localizate pe raza municipiilor Dej si Gherla, dar si a comunelor Mica si Mintiu Gherlii. Reprezentantii institutiilor abilitate (Apele Romane, Garda de Mediu, Consiliul Judetean, Jandarmeria Romana), dar si…

Citește mai departe

Care sunt fructele si legumele cu cele mai multe pesticide. Cum ne ferim de otravurile de la piata sau supermarket

Medicii nutritionisti si agricultorii autohtoni concorda in principiul „cu cat mai mare, cu atat mai prost”, atunci cand trebuie sa ne alegem legumele si fructele de la tarabele din piata sau de la standurile din supermarket. Se refera la dimensiunile considerabil mai mari fata de standardele din urma cu 15-20 de ani. O boaba de…

Citește mai departe

Franta introduce un program de certificare pentru cei care folosesc pesticide

Certiphyto este noul program de mediul introdus in Franta si care vizeaza utilizarea sustenabila a pesticidelor. Sistemul de certificare are in vizor circa 800.000 de lucratori francezi, in special pe cei din sectorul agricol, si promite sa fie functional pana la finele acestui an. Toti profesionistii care lucreaza cu produse fitosanitare sunt obligati sa obtina…

Citește mai departe
Albina sălbatică din Europa, pe cale de dispariție

Cercetarile oamenilor de stiinta confirma indoielile cu privire la decizia de interzicere a unor pesticide

Dupa reglementarile din 2013 care au dus la interzicerea unor insecticide din grupa neonicotinoidelor, care au facut obiectul catorva studii privind mortalitati la albine, fermierii din Europa au inceput sa foloseasca pesticide mai vechi, la care mai multi daunatori au dezvoltat rezistenta. Acum, din cauza infestarii cu daunatori, putem asista la o scadere de pana…

Citește mai departe
Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile "bombelor" de mediu pe cale sa explodeze

Greenpeace in Romania: planul organizatiei pentru independenta energetica si povestile „bombelor” de mediu pe cale sa explodeze

Proiectul de la Rosia Montana, prezenta companiei americane Chevron la Pungesti, defrisarile ilegale si cultivarea de organisme modificate genetic sunt doar cateva probleme care fac subiectul campaniilor si actiunilor Greenpeace Romania. wall-street.ro a stat de vorba cu unul dintre cei opt membri ai organizatiei din Romania, care a vorbit despre cum ar putea fi obtinuta…

Citește mai departe
Cele mai mari dezastre ecologice, cauzate de om

    Cele mai mari dezastre ecologice, cauzate de om

    Cele mai grave dezastre ecologice s-au produs din cauza omului. Cei de la Historia si-au propus sa faca topul celor mai groaznice dezastre, care au zdrunciunat echilibrul si supravietuirea planetei. 1.Cel mai infiorator dezastru nuclear din istorie, cauzat de o centrala. Pe 26 aprilie 1986 unul dintre reactoarele centralei de la Cernobil din Ucraina a…

    Citește mai departe
    Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

    Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

    Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

    Citește mai departe
    Peste 90% din ceaiurile indiene sunt contaminate cu pesticide interzise

    Peste 90% din ceaiurile indiene sunt contaminate cu pesticide interzise

    Organizatia Greenpeace a dat recent publicitatii un raport cu informatii ingrijoratoare privind compozitia ceaiurilor provenite din India. Potrivit Greenpeace, peste 90% din mostrele de ceaiuri provenite de la 11 branduri contin pesticide peste limita admisa de FDA (Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite), iar aproape 60% din aceste ceaiuri testate au in compozitie…

    Citește mai departe
    Isteria OMG-urilor – avem motive să ne temem de organismele modificate genetic?

    Isteria OMG-urilor – avem motive sa ne temem de organismele modificate genetic?

    Auzim din ce in ce mai vocal grupuri de oameni care scandeaza lozinci impotriva producatorilor de alimente care utilizeaza tehnici de inginerie genetica pentru a intari rezistenta plantelor impotriva daunatorilor si pentru o mai buna productivitate, insa nu putem sa nu ne intrebam. Sunt aceste tehnici periculoase pentru sanatatea omului si a mediului? Pot OMG-urile…

    Citește mai departe
    Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

    Organismele modificate genetic: vot in comisia pentru mediu

    Marti, 11 noiembrie, deputatii europeni de la comisia pentru mediu voteaza recomandarile pentru plen referitoare la posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe propriul teritoriu. Urmariti votul in direct de la 9.00 CET! Pentru detalii, urmariti interviul cu raportoarea Frédérique Ries (ALDE, Belgia). Activitatea legislativa in domeniu a inceput…

    Citește mai departe

    Agricultura ca-n Evul Mediu. Mai mult de jumatate dintre micii fermieri vor sa renunte la pamant, pentru ca nu recupereaza banii investiti

    Mai mult de jumatate dintre romanii care detin sub 5 hectare de teren agricol vor sa vanda sau sa dea in arenda pamantul pentru ca nu isi recupereaza banii investiti in culturile agricole din cauza majorarilor din ultimii ani ale preturilor la motorina, seminte si pesticide, potrivit patronatelor. „In agricultura au inceput sa mearga lucurile…

    Citește mai departe
    Solicitarile si Recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei

    Solicitarile si Recomandarile Greenpeace pentru candidatii la Presedentia Romaniei

    Greenpeace Romania a transmis astazi celor doi candidati la Presedintia Romaniei, solicitari privind probleme stringente de mediu si energie, fata de care candidatii nu s-au exprimat pana acum in cadrul vreunei dezbateri la care sa participe si societatea civila . Greenpeace Romania solicita celor doi candidati sa prioritizeze problematica mediului, avand in vedere ca de…

    Citește mai departe
    În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

    Mita la Directia de Agricultura pentru cultivare de soia modificata genetic

    Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de ieri, 28 octombrie, a directorului executiv al Directiei Judetene pentru Agricultura Mures, Liviu Timar, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de primire de foloase necuvenite in…

    Citește mai departe