Amenintarile de pe Somesul Mic: poluarea si braconajul

Ameninţările de pe Someşul Mic: poluarea şi braconajul
Amenintarile de pe Somesul Mic: poluarea si braconajul
Amenintarile de pe Somesul Mic: poluarea si braconajul

Custodele ariei protejate, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Cluj-Napoca, si asociatia Apáthy István Egyesület, organizatia care deruleaza proiectul, au stabilit un plan de management al zonei localizate pe raza municipiilor Dej si Gherla, dar si a comunelor Mica si Mintiu Gherlii.

Reprezentantii institutiilor abilitate (Apele Romane, Garda de Mediu, Consiliul Judetean, Jandarmeria Romana), dar si oamenii de stiinta au dezbatut modalitatile prin care habitatele si speciile de aici sa poata convietui in armonie cu omul.

Principalele amenintari constate aici in urma cercetarilor de teren sunt cantitatile mari de ingrasaminte chimice si pesticide; pescuitul necontrolat si braconajul; depozitarea deseurilor menajere si din constructii; poluarea apei in amonte de sit; agricultura intensiva in lunca raului; extinderea constructiilor; incendierea stufului; prezenta cainilor hoinari; captari de ape in exces, amenajari piscicole; barajul de la Manastirea care desparte populatiile de pesti; prezenta speciilor invazive in sit.

„Pe viitor se doreste ca in imediata vecinatate a teritoriul ariei protejate sa fie constructii controlate, care nu au amprente mari la sol”, sustine managerul de proiect, Anna Szabo. De asemenea, specialistii clujeni au pus in vedere intretinerea barajului de la Manastirea, aflat in prezent in administrarea unei societati comerciale, unde ar fi necesara amenajarea unor trepte pentru pesti. Autoritatile publice locale si proprietarii vor trebui informati despre masurile prevazute in planul de management, acestia avand rolul de a intretine terenurile din vecinatate.

Din dezbateri a reiesit importanta cooperarii si armonizarea masurilor de interventie specifice institutiilor abilitate, cum ar fi Apele Romane sau APM, inclusiv la nivel de proiecte depuse spre finantare, facand astfel posibila mentinerea habitatelor din aria protejata. Intalnirea a fost organizata in cadrul proiectului ,,Elaborarea planurilor de management integrat pentru siturile de importanta comunitara Fagetul Clujului Valea Morii, Poienile de la Sard si Somesul Mic”, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *