Peste 350 de tineri activiști din 150 de țări vor participa la un eveniment climatic online

Tineri activiști din întreaga lume vor lua parte la o discuție virtuală privind schimbările climatice, în cadrul căreia își vor prezenta viziunea asupra acțiunilor pe care ar trebui să le întreprindă liderii pentru a combate această criză.

Corform unui articol al The Ecologist, evenimentul Mock Cop26 în care vor fi implicați peste 350 de delegați din 150 de țări se derulează pe parcursul a două săptămâni, în absența conferinței climatice Cop26 care urma să aibă loc luna aceasta. Summit important al Organizației Națiunilor Unite, conferința a fost amânată până în noiembrie 2021, din cauza pandemiei. 

Mock Cop26 va oglindi procesul unui summit oficial, fiecare delegație națională urmând să susțină un discurs referitor la îngrijorarea tinerei generații și viziunea asupra acțiunii climatice. De asemenea, vor fi ascultate și părerile cercetătorilor de renume din domeniul schimbărilor climatice, ale economiștilor și profesioniștilor din sănătate. Potrivit organizatorilor, se va elabora o declarație comună finală privind deciziile pe care ar trebui să le adopte liderii la Cop26. Delegații solicită, de asemenea, ca tinerii să facă parte din fiecare delegație națională participantă la Cop26, astfel încât opiniile lor să fie ascultate.

Organizatorii Mock Cop26 au decis să acorde dreptul la un număr mai mare de delegați reprezentanților statelor celor mai afectate de criza climatică, țărilor în curs de dezvoltare, în general vocilor altfel marginalizate.  

Cred că vocea tinerilor este deosebit de importantă și, cu toate acestea, în mod constant guvernele nu ne oferă un loc semnificativ la masă atunci când vine vorba de luarea deciziilor cu privire la viitorul nostru. Experiențele noastre sunt mereu respinse, în ciuda faptului că reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente în producerea unei schimbări – a argumentat Jodie Bailey-Ho, 16 ani, activist de mediu din Harlow, Essex, Marea Britanie, unul dintre organizatori.

Mock Cop26 oferă tinerilor o șansă de a participa activ la discuția privind schimbarea și acțiunea climatică. La ceremonia de deschidere va lua parte și președintele Cop26, Alok Sharma, care a afirmat că evenimentul constituie o inițiativă fantastică și că aplaudă angajamentul și dedicarea organizatorilor în abordarea schimbării climatice. 

Acest eveniment demonstrează încă o dată necesitatea ca guvernele și organizațiile din întreaga lume să își asume acțiuni climatice ambițioase – a declarat Alok Sharma.

Organizația ClientEarth colaborează cu tinerii organizatori, pentru a dezvolta un tratat juridic care să permită țărilor să adopte prin lege cerințele Mock Cop26.

Autor: Emily Beament

Traducerea și adaptarea: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *