Proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare, lansat în dezbatere publică

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ieri în procedură de consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare. În cadrul unei conferințe de presă, Mircea Fechet, ministrul de resort, a declarat că s-a consultat cu reprezentanți ai altor state membre cu privire la organizarea sistemului garanție-returnare. Acesta funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieși din paradoxul în care se găsește astăzi: pe de o parte o țară sufocată de deșeuri iar, pe de altă parte, o țară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supraviețuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deșeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este și motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel național. Prin sistemul garanție-returnare ne vom transforma din țara depozitării în cea a reciclării pentru că vom reuși să colectăm și să procesăm din primii ani de funcționare până la 90% din deșeurile reciclabile – a declarat ministrul Mircea Fechet.

Conform proiectului de hotărâre, valoarea garanției percepute de la consumatori va fi de 50 de bani pentru toate tipurile de recipiente de băuturi incluse în sistem – plastic, sticlă și metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri, inclusiv. La returnarea ambalajului, indiferent dacă e în magazinul de unde a fost achiziționat produsul sau în alt punct de returnare, suma va fi restituită consumatorului în numerar sau sub forma unui voucher care poate fi folosit la cumpărături.

Populația trebuie să știe că totul se va întâmpla exact ca în cazul coșului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanție-returnare presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România – a mai spus Mircea Fechet.

Precizăm că sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.

Ministrul a explicat că este important ca micile magazine să fie parte din sistem, întrucât doar 30% din comerțul din România se face în supermarketuri. Oficialul a subliniat că  fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deșeurilor predate de populație sau pentru sisteme automate, așa cum există în alte state europene. Garanția va fi restituită pe loc, indiferent de sistemul în care le va returna. 

În proiectul de hotărâre se precizează că în magazinele de mici dimensiuni – sub 50 de metri pătrați – va fi impus un număr limită de predare a deșeurilor, egal cu media ambalajelor ce fac obiectul sistemului garanție-returnare vândute zilnic.  Toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate, a afirmat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Conform sistemului definit prin proiectul de HG, ambalajele returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja. Acest operator va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanți ai acestora, dar și retaileri.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 și prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului național de sistem.

Citește și Cum poate deveni România o referință pentru sud-estul Europei în privința implementării sistemului garanție-returnare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *