Microfibre de plastic, găsite în stomacul unor pești de mare adâncime

Mici fibre de plastic au fost găsite în stomacul unui pește care trăiește la mare adâncime într-o zonă îndepărtată din sudul Oceanului Atlantic. Cel mai probabil, fibrele provin din apele uzate ale mașinii de spălat, de la obiecte sanitare sau șervețele umede care au fost aruncate în toalete.   O expediție de explorare a Muzeului de…

Citește mai departe

Planul Local de Actiune pentru Mediu al judetului Bistrita-Nasaud, in consultare publica

Agentia pentru Protectia Mediului BN a demarat procesul consultativ al documentului PLAM, in vederea elaborarii formei finale a Planului Local de Actiune pentru Mediu al judetului Bistrita-Nasaud. In cadrul procesului de revizuire a Planului Local de Actiune pentru Mediu (PLAM) coordonat de Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, Grupul de Lucru a identificat 10 categorii de probleme: poluarea…

Citește mai departe
Ameninţările de pe Someşul Mic: poluarea şi braconajul

Amenintarile de pe Somesul Mic: poluarea si braconajul

Custodele ariei protejate, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Cluj-Napoca, si asociatia Apáthy István Egyesület, organizatia care deruleaza proiectul, au stabilit un plan de management al zonei localizate pe raza municipiilor Dej si Gherla, dar si a comunelor Mica si Mintiu Gherlii. Reprezentantii institutiilor abilitate (Apele Romane, Garda de Mediu, Consiliul Judetean, Jandarmeria Romana), dar si…

Citește mai departe

VRN.ro: Adevarul despre gazele de sist!

Oamenii de stiintã vorbesc: politicienii romani isi astupã urechile! DEZBATERE FÃRÃ AUTORITÃTI Dezbaterea privind efectul fracturãrii hidraulice asupra sãnãtãtii oamenilor si asupra mediului, care a avut loc ieri la Centrul de Afaceri Vaslui, nu a fost onoratã de prezenta autoritãtilor judetene si locale, desi au fost invitate special. Sandra Steingraber a vorbit aproape douã ore,…

Citește mai departe
Capriciile naturii ne oblig? s? dezvolt?m rapid voluntariatul pentru situa?ii de urgen??

Comisia Europeana: „Taxe ecologice si protectia la inundatii, masuri de redresare economica”

Politica de mediu poate impulsiona cresterea economica prin mai multe masuri de protectie impotriva inundatiilor si prin tranzitia catre taxe mai ecologice, conform unor studii publicate astazi de Comisia Europeana. Diminuarea taxarii fortei de munca si reorientarea acesteia catre poluare ar putea genera venituri de 35 miliarde euro in 2016, putand ajunge la 101 miliarde…

Citește mai departe

Apa din fantanile de la tara, poluata cu nutrienti

In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu nitrati, substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor. Pornind de la acest lucru, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a demarat, anul trecut, o ampla campanie de sensibilizare si constientizare a persoanelor care locuiesc…

Citește mai departe
Ce se ascunde în spatele normelor de poluare

Moldovenii invinuiesc autoritatile de poluarea mediului inconjurator

Moldovenii stiu ca poluarea mediului inconjurator are un impact negativ asupra vietii oamenilor, dar considera ca statul este responsabil de aceste probleme. Datele se contin intr-un studiu realizat de IMAS, la comanda Ministerului Mediului. Potrivit cercetarii, mai mult de jumatate dintre intervievati considera ca autoritatile publice locale si Guvernul sunt responsabile de poluarea mediului inconjurator…

Citește mai departe

Substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica si riscurile pentru sanatatea umana si organismele vii

Dincolo de plangerile populatiei afectate, efectele reale asupra sanatatii si legatura lor directa cu fracturarea hidraulica sunt rareori documentate, pentru ca nu a existat o preocupare oficiala in acest sens, iar pe de alta parte fracturarea este exceptata de la divulgarea compusilor chimici utilizati, ceea ce a ingreunat diagnosticarea si stabilirea unor corelatii. Potrivit activistilor…

Citește mai departe

Cum se polueaza apele Clujului

Controalele si amenzile aplicate de Garda de Mediu nu ii impiedica pe fermieri sa fie neglijenti cu depozitarea deseurilor animale, astfel ca solul este afectat, existand in permanenta riscul de contaminare a surselor de apa. Barajul de la Tarnita este principala sursa de apa potabila a municipiului Cluj-Napoca / foto Ioana Tohat In spatiul hidrografic…

Citește mai departe

Coalitia de mediu: Dezvoltare durabila si Protectia mediului

Degradarea accelerata a capitalului natural din Romania sub presiunea dezvoltarii economice, in special in conditiile actualei crize economico-financiare, creeaza nenumarate probleme de mediu in majoritatea domeniilor: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane,…

Citește mai departe
Gaze de sist: Riscuri scazute pentru sanatatea oamenilor, cu o singura conditie

Merita riscul exploatarii gazelor de sist pentru economia Romaniei?

Exploatarea gazelor de sist in Romania a trezit constiinta ecologica a populatiei, existand, in ultimele saptamani, proteste fata de contractul obtinut de compania americana Chevron pentru a extrage aceasta resursa din subsolul tarii noastre. Insa, sub presiunea cetatenilor si a politicienilor, firma a fost nevoita sa renunte temporar la exploatare, care presupune pomparea de apa,…

Citește mai departe

Turbine eoliene si sonde pentru extractia gazelor de sist, acesta ar putea fi viitorul peisajului dobrogean

Turbine eoliene si sonde pentru extractia gazelor de sist. Acesta va fi peisajul care va putea fi „admirat” in curand pe litoralul romanesc, chiar si in zone istorice si ecologice protejate. Primarii care pastoresc localitatile Costinesti, Vama Veche si Adamclisi nici macar nu au fost anuntati ca in zona lor vor aparea sonde. In final,…

Citește mai departe

Revista romana de dreptul mediului nr. 1/2011

Editura Universul Juridic anunta aparitia numarului 3 pe anul 2011 al Revistei romana de dreptul mediului. Cuprinsul: STUDII La création d’un marché d’unités de biodiversité est-elle possible? (Marie-Pierre Camproux Duffrène) Ocrotirea mediului natural in republica Moldova. Poluarea apei prin prisma legii penale. (Victor Moraru) Sanctiunile contraventionale principale in dreptul mediului (Gabriel Manu) JURISPRUDENTA DE MEDIU…

Citește mai departe

Rezolutia Forumului ONG de Mediu 2010

Constatand ca starea mediului in Romania este catastrofala, iar autoritatile publice nu doresc sa schimbe aceasta situatie, Cunoscand nenumaratele probleme de mediu din domeniile: arii protejate, exploatarea resurselor (minerit, cariere), managementul deseurilor, eficienta energetica si energie regenerabila, protectia zonei costiere, energia nucleara si deseurile radioactive, poluarea apei si amenajarile hidrotehnice, spatii verzi urbane, turism, agricultura…

Citește mai departe

Statul roman saboteaza dezvoltarea durabila

Starea mediului in Romania este catastrofala, iar autoritatile publice nu doresc sa schimbe aceasta situatie. Guvernul Romaniei a ignorat de-a lungul timpului cele mai multe initiative si solutii propuse de societatea civila, iar acum organizatiile neguvernamentale sunt amenintate cu excluderea fara drept de apel din cadrul oficial de dialog social la nivel national conform draftului…

Citește mai departe

Ziua Mondiala a Mediului Marin

In fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sarbatoreste Ziua internationala a mediului marin, eveniment care readuce in prim plan problematica poluarii si reducerii populatiei subacvatice la nivel mondial. Un raport intocmit de Institutul national de cercetare-dezvoltare marina (INCDM) Grigore Antipa releva faptul ca, in 2008, nivelul Marii Negre in zonele costiere ale Romaniei…

Citește mai departe

Poluarea apei si a solului ar putea fi stopata cu o substanta brevetata in Romania

Un experiment realizat in emisiunea colegilor de la TVR Timisoara releva calitati incontestabile ale substantei testate de insusi descoperitorul ei. Demonstratia este cat se poate de simpla: intr-un acvariu se toarna ulei de motor. Apoi se intervine cu solutia decontaminanta. Rezultatul se vede in aproximativ 3 minute, timp in care uleiul este absorbit in totalitate….

Citește mai departe

Comuna Gilau investeste in gestionarea apelor uzate

Consiliul Local Gilau implemenreaza proiectul „Reabilitare infrastructura in localitatea Gilau – extindere retele canal aferente localitatilor Gilau si Somesul rece”, cu o valoare de 950 458 euro, derulat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Programul Phare CES 2006. Proiectul de investitii vizat isi propune sa realizeze urmatoarele obiective:implementarea prioritatilor din Planul National de Dezvoltare…

Citește mai departe

Poliaminele – alternativa ecologica a hidrazinei si fosfatilor

Tratarea anti-coroziune a apei in sistemele apa-abur-condens din majoritatea industriilor din Romania nu este tocmai ideala. Termocentrale, rafinarii, combinate chimice, fabrici de bere si multe alte obiective folosesc produse daunatoare mediului precum fosfatii la care se adauga hidrazina, un pericol real nu numai pentru natura, ci si pentru om. Coroziunea in sisteme cu cazane cu…

Citește mai departe

Poluarea apei

Apa este un factor important in echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problema actuala cu consecinte mai mult sau mai putin grave asupra populatiei. Prin poluarea apei, se intelege alterarea caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale apei, produsa direct sau indirect de activitatile umane si care face ca apele sa devina improprii utilizarii normale…

Citește mai departe

Poluarea apei

Apa este un factor important in echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problema actuala cu consecinte mai mult sau mai putin grave asupra populatiei. Prin poluarea apei, se intelege alterarea caracteristicilor fizice, chimice si biologice ale apei, produsa direct sau indirect de activitatile umane si care face ca apele sa devina improprii utilizarii normale…

Citește mai departe

Natura, binefacatoare, munceste pentru a restabili ceea ce omul nu inceteaza sa distruga

– La nature bienfaisante travaille a retablir ce que l’homme ne cesse de detruire. -(Le Comte de Buffon). – Natura, binefacatoare, munceste pentru a restabili ceea ce omul nu inceteaza sa distruga- (Le Comte de Buffon). Ce reprezinta pentru noi mediul in care locuim? Ce inseamna natura, ce sunt copacii, iarba, apele, animalele si plantele?…

Citește mai departe

Ziua Internationala a Zonelor Umede

Astazi se sabratoreste Ziua Internationala a Zonelor Umede. Ieri, Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF), Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Societatea Ornitologica Romana (SOR) au anuntat, printr-un comunicat de presa, un scurt bilant al situatiei actuale in care se afla Delta Dunarii. Vaclav Klaus nu crede in schimbarile climatice CONVENTIA DE LA RAMSAR…

Citește mai departe

„Bomba” de la Protan a explodat

Concesionarul activitatii de ecarisaj pe toata tara a decis sa-si inchida cele opt unitati. Procesatorii de carne risca sa-si suspende activitatea, pentru ca nu vor avea unde sa duca lesurile. Romanii se vor impiedica de caini morti pe strada, iar procesatorii de carne vor fi nevoiti sa faca stive de cadavre in curtile societatilor incepand…

Citește mai departe

Fabrica de otravire a populatiei

Cele mai multe surse de apa potabila din judetul Arad contin noxe si poluanti cu mult peste limitele admise In judetul Arad, incet-incet se instaureaza desertul. Apa care ajunge in fantanile sau la robinetele aradenilor e otrava curata. Agentia pentru Protectia Mediului Arad a constatat ca oamenii se otravesc zilnic, in timp ce autoritatile locale…

Citește mai departe