Apa din fantanile de la tara, poluata cu nutrienti

Apa din fantanile de la tara, poluata cu nutrienti
Apa din fantanile de la tara, poluata cu nutrienti

In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu nitrati, substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor. Pornind de la acest lucru, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a demarat, anul trecut, o ampla campanie de sensibilizare si constientizare a persoanelor care locuiesc in mediul rural privind poluarea apei cu nutrienti.

Zilele acestea, a fost reluata campania, care continua cu proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” – Seminariile de educa

tie ecologica pentru copii.

In cadrul acestor seminarii, copiii discuta despre problemele legate de igiena si consumul de apa. De asemenea, micutii vor fi instruiti pentru crearea unei atitudini pozitive in relatia lor cu mediul inconjurator. Seminariile de educatie ecologica vor fi sustinute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori, organizat in primavara acestui an, sub supravegherea reprezentantilor Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice. Evenimentele se vor organiza in gradinitele si scolile din comunele incluse in proiect. Astfel, cele trei grupe de copii, prescolari, ciclul primar si cel gimnazial vor primi informatii despre importanta apei pentru mediul inconjurator si sanatatea omului.

„Prin aceste actiuni, se doreste imbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale in zonele rurale din Romania (in special in comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), in ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila. Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantani”, explica reprezentantii Ministerului Mediului.

„Boala albastra”

In Romania, peste 1.900 de localitati, inclusiv din judetul Constanta, sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Cantitatile peste limitele admise a nitratilor in apa de baut conduc la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau „boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea.

In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *