Natura, binefacatoare, munceste pentru a restabili ceea ce omul nu inceteaza sa distruga

pamantul– La nature bienfaisante travaille a retablir ce que l’homme ne cesse de detruire. -(Le Comte de Buffon).

– Natura, binefacatoare, munceste pentru a restabili ceea ce omul nu inceteaza sa distruga- (Le Comte de Buffon).

Ce reprezinta pentru noi mediul in care locuim? Ce inseamna natura, ce sunt copacii, iarba, apele, animalele si plantele? Sunt cateva din intrebarile pe care ar trebui sa ni le punem poate chiar zilnic, caci planeta noastra are tot mai mult de suferit din cauza poluarii cauzate de mana omului. Cu sau fara intentie, noi ne distrugem propriul camin.

Inca de mici, suntem obisnuiti sa aruncam gunoaiele pe jos, desi la cinci metri distanta se afla un cos…gol. Acesta este doar inceputul. Nici nu ne putem imagina cat de daunatoare este o singura hartie lasata pe pamant; e ca si cum am da unui copil ceva ce nu ii place. Poluarea nu mai este o tema necunoscuta pentru nimeni. Efectele ei sunt vizibile oriunde pasim, iar „cale de intoarcere” nu prea mai exista daca nu facem cateva eforturi.

Natura este foarte importanta pentru fiecare persoana. Ea se gaseste pretutindeni, reprezinta frumusetea, magia, farmecul Terrei. Din pacate, aceasta prezinta nenumarate „lipsuri”, deoarece padurile sunt in numar foarte mic din cauza defrisarilor, animalele dispar din cauza vanatului excesiv, apele sunt murdare pentru ca lumea „le-a confundat” cu cosurile de gunoi, iar aerul devine tot mai nociv din cauza gazelor toxice produse de uzine sau masini. Exista sute de probleme care pot fi rezolvate mai mult sau mai putin.

Protectia animalelor

Animalele sunt prietenii oamenilor – acesta este primul motiv pentru care trebuie sa le ocrotim. La noi, lucrurile nu stau astfel; pe an ce trece, sute de specii de animale dispar, defrisarile excesive si vanatul fiind principalele cauze. Oamenii nu mai tin cont de reguli, de legi, tot ce conteaza sunt distractia si interesele personale.

Defrisarea reprezinta o adevarata problema la nivel global. Unde au disparut hectarele intregi de paduri? Lumea nu se mai gandeste la micile vietuitoare? Dupa disparitia padurilor, animalele sunt nevoite sa-si caute alte adaposturi, de cele mai multe ori, acestea fiind in zadar, iar acestea mor. De asemenea, vanatul efectuat in locatii nepermise, in perioade interzise, in cantitati exagerate duce la disparitia unor specii de animale.

un catel care a fost adoptatCatei care asteapta sa fie adoptati un catel care a fost adoptat

Persoanele care fac astfel de lucruri nu mai „respecta” mediul in care traiesc, nu sunt interesate de ceea ce se afla in jurul lor.

Principalele cauze ale disparitiei speciilor de animale sunt : distrugerea habitatelor, exploatarile irationale, vanatoarea, braconajul, poluarea mediului inconjurator si aclimatizarea speciilor. Dintre acestea, distrugerea habitatului lor reprezinta cea mai mare amenintare pentru toate speciile.

Bineinteles, mai exista pe lumea aceasta si persoane cu inima, care au infiintat diverse asociatii de protectie a animalelor. Acestea au ca scop adapostirea acelora fara stapani, care traiesc pe strazi. Din tara noastra, putem aminti: asociatia „Casa Cainelui” din Timisoara, fundatia „Suflete nevinovate” din Craiova, asociatia ANIMED din Arad.

Animalele trebuie sa fie ingrijite, iubite si respectate. Cand vad animalele abandonate pe strazi, la periferia oraselor, sau chiar lasate acasa fara mancare, fara apa, ce mor de frig si de anumite boli, mi se frange inima. As vrea sa pot face ceva pentru ei……dar cu cine ? nu pot lupta singura cu intreaga umanitate …….

Protectia atmosferei

Atmosfera reprezinta invelisul gazos ce inconjoara Terra si detine un rol esential in cadrul ecosferei, fiind una din elementele fara care viata nu ar putea exista. In afara proceselor naturale, prezenta omului si activitatile acestuia contribuie la eliminarea in atmosfera a unei mari cantitati de substante toxice, poluante care pot sa modifice conditiile normale de existenta.

Sursele de poluare reprezinta rezultatul activitatilor (economice, industriale) necontrolate si afecteaza, in primul rand, starea de sanatate a intregii planete. Arderea combustibililor (carbunii, petrolul, gazele naturale) duce la aparitia unor gaze toxice care se combina cu aerul din atmosfera, iar astfel, noi ajungem sa-l inspiram. O greseala des intalnita este arderea gunoaielor: poluantii rezultati sunt cu atat mai daunatori cu cat cantitatea resturilor este mai mare. De asemenea, industria materialelor de constructii si metalurgia neferoasa au ajuns „fabrici poluante”, pentru ca procesele tehnologice efectuate in combinate produc substante nocive care contin oxizi de plumb, zinc, cupru,…

Nu putem sa nu amintim de mijloacele de transport, dintre care autovehiculele sunt cele mai daunatoare. Acestea degaja in atmosfera sute de tipuri de substante poluante, cele mai importante fiind oxidul de carbon, oxizii de azot, hidrocarburile si plumbul.

Nici noi nu scapam de efectele poluarii. Corpul nostru este supus in permanenta la diferite modificari ale starii de sanatate. De aceea, au loc cresterea mortalitatii, aparitia unor simptome si modificari fiziologice. Din cauza aerului poluat, bolile cancerigene sunt in numar tot mai mare si afectiunile respiratorii si alergiile sunt tot mai dese.

Un oras poluatUn oras poluat un oras curat

Pentru a proteja atmosfera, au fost luate diferite masuri, cum ar fi: instalarea filtrelor la cosurile fabricilor si uzinelor, dotarea autoturismelor cu filtre speciale ce opresc noxele.

Protectia solului

O singura intrebare in acest caz: solul reprezinta un ecosistem natural sau o groapa de gunoi? Teoretic, un ecosistem. Practic,…

„Muntii de gunoaie” intalniti tot mai des la marginea oraselor par desprinsi dintr-un film de groaza. Acest tip de poluare a solului rezulta (din nou) din activitatea omului: acumularea deseurilor. Cantitatea de gunoaie este in continua crestere, iar compozitia este extrem de diversa: de la resturi alimentare, materiale plastice, pana la hartie, sticla si cenusa. Din nou, apare inconstienta noastra, caci desi exista cosuri de gunoi, noi continuam sa aruncam…pe jos.

Solul are nevoie de substante hranitoare, apa, saruri minerale pentru a fi „sanatos” si productiv. Factorii negativi in acest caz sunt substantele chimice utilizate in agricultura, care se descompun in sol. Dupa cum spuneam, solul asigura cresterea si dezvoltarea plantelor, iar poluantii impiedica acest lucru. Astfel, solul devine arid. Microorganismele mor, „locuinta” lor fiind poluata.

Ca masuri de protectie a solului, putem reduce poluantii industriali si deseurile menajere, putem evita folosirea ingrasamintelor si pesticidelor din sol, inlocuindu-le cu cele naturale; sunt indicate oprirea defrisarilor necontrolate, reducerea pasunatului excesiv; reducerea exploatarii excesive a unor soluri; eliminarea aratului necorespunzator; evitarea desecarilor necontrolate care au dus la saraturarea solurilor(de exemplu, Delta Dunarii); evitarea poluarilor cu hidrocarburi; folosirea materialelor biodegradabile si reciclabile; interzicerea depozitarii in sol prin ingropare a deseurilor industriale si impadurirea zonelor cu fenomene de eroziune avansata.

Poluarea solului protejarea solului

image10.jpegProtectia apelor

In loc sa fie o resursa a vietii, apa a devenit otrava atat pentru oameni, cat si pentru animale si plante. Poluarea apei se produce de cele mai multe ori din cauza acumularii excesive a diverselor deseuri, punctul de plecare fiind omul.

Din pacate, in apa putem gasi o cantitate mare de deseuri menajere, substante toxice( pesticide, ingrasaminte naturale sau chimice). Consecintele nu sunt suportate numai de populatia umana, ci si de vietuitoarele din apa, care traiesc intr-un mediu poluat si care, intr-un final, mor.

Apa este unul din cele mai importante elemente pentru fiecare fiinta umana, atat in consumul casnic, in producerea de energie ca mijloc de transport,…

Pentru a proteja apele de „mareele negre”, cum este supranumita poluarea, au fost luate masuri: construirea de baraje, epurarea apelor reziduale, construirea de bazine speciale de colectare a deseurilor, pentru a impiedica varsarea directa a acestora in apele de suprafata; constructia de zone de protectie a apelor.

image6.pngNu faceti asa ceva!!

Sa pastram apele curate

Rezervatiile naturale

Rezervatiile si parcurile naturale pot fi numite „ultimele paradisuri”, pentru ca ele sunt singurele locatii in care poluarea lipseste, adica natura este protejata de lege. Acestea au fost infiintate inca din secolul al XIX-lea, insa numarul lor era mult mai mic. Rezervatiile naturale au ca scop ocrotirea mediului natural, protejarea unor plante sau animale pe cale de disparitie. In lumea intreaga exista astfel de parcuri, reprezentand totodata si un punct turistic. Milioane de persoane viziteaza anual cele mai mari rezervatii, cautand un loc de refugiu, peisaje mirifice, spatii in care pot fi descoperite specii necunoscute de plante sau animale, forme deosebite de relief.

Asadar, Pamantul poate fi salvat- sau cel putin protejat- de catre cei care l-au si distrus: oamenii. Nu ne lipseste decat putina inteligenta si intelegere pentru a realiza cat de mult rau provocam printr-o actiune negandita, efectuata intr-un timp foarte scurt. Oricum, zarurile au fost aruncate, cum se spune, iar „efortul” depus dinainte pentru a arunca o hartie pe jos, de exemplu, se va tripla, pentru a putea imbunatati situatia catusi de putin. .

image131.jpegDefrisari in rezervatia naturala Datoria noastra este de a proteja

din Bucegi aceste rezervatii naturale

Mediul inconjurator nu se refera doar la mediul natural ci si la activitatiile si creatiile umane. Intre mediul inconjurator si poluarea, degradarea aerului si a apei, desertificarea care toate la un loc ameninta stratul de ozon, exista o stransa interdependenta. Mediul inconjurator cuprinde tot ceea ce noi vedem: dealuri, paduri, soluri.

O alta cauza pentru care mediul nostru inconjurator este degradat este aceea a existentei numarului mare de masini, avioane, vapoare de mare tonaj, prea multe uzine care functioneaza dupa tehnologiile vechi.

Protectia mediului inconjurator este una din principalele chestiuni dezbatute in cursul ultimului deceniu in toata lumea. Toate institutiile Uniunii Europene au cazut de accord in ceea ce priveste masurile pentru a crea o Europa verde, sanatoasa, nepoluata, insa aceasta provocare trebuie sa nu ramana la stadiul de dezbatere ci trebuie puse in aplicare anumite practici.

Toata lumea isi doreste o lume mai curata, toata lumea cauta sa gaseasca masuri aplicabile pentru protejarea si conservarea mediului inconjurator prin reducerea poluarii, prin curatirea tuturor raurilor si fluviilor, prin introducerea in circulatie a vehiculelor care polueaza mai putin, prin extinderea fenomenului de reciclare a deseurilor.

In ultimul timp se vorbeste tot mai mult atat de gasirea de noi solutii pentru efectele globalizarii cat si de termenul de dezvoltare durabila in sensul ca cetatenii europeni trebuie sa tina cont de transporturi, de agricultura, de industrie, de energie, de turism si de alte domenii importante astfel incat sa nu se utilizeze la maxim resursele neregenerabile, sa gaseasca solutii pentru a putea folosi intr-un mod rational resursele regenerabile pentru a nu periclita sansele generatiilor viitoare de a-si asigura propriile nevoi. Europa lupta impotriva schimbarilor climatice (impotriva incalzirii globale) prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si cresterea sau mentinerea rezervelor energetice.

Acum doi ani a luat nastere un proiect intitulat „Ora Pamaului” prin care toate capitalale lumii dar si orasele mai importante din statele respective au hotarat sa stinga timp de o ora toate luminile avand drept scop reducerea efectelor provocate de incalzirea globala.

Se mai vorbeste si despre dezvoltarea durabila, in special pentru protectia si calitatea mediului inconjurator, definindu-l si intarindu-l din ce in ce mai mult. Cateva din obiectivele dezvoltarii durabile pot fi totusi mentionate: pastrarea sanatatii oamenilor, conservarea si ameliorarea mediului, utilizarea in mod rational a resurselor, precum si promovarea unor masuri internationale pentru mediu.

Va invitam sa urmariti videoclipul lui Yannick Noah – Aux arbres citoyens! Poate vom invata ceva, poate ne vom reuni toate fortele pentru a schimba aceasta lume, pentru a salva animalele, rezervatiile naturale, orasele, padurile; poate reusim sa schimbam mentalitatile anumitor oameni.

DOAR IMPREUNA VOM REUSI

Eseu realizat de:

Elev: IRIMIES ANDREEA

Elev: PASCALAU EMA

Profesor: OANA IANOSEVICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *