Ministerul Mediului vrea un sistem performant de monitorizare a taierilor ilegale

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor /MMAP/ va urmari, in acest an, sa dezvolte un sistem pentru monitorizarea managementului forestier si a taierilor ilegale, precum si elaborarea Planului National de Gestionare a Deseurilor /DNGD/, care va include Planul National privind Prevenirea Generarii Deseurilor /PNPGD/, conform listei de prioritati strategice ale institutiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului….

Citește mai departe

Mai multe fonduri europene pentru natura pana in 2020

Programul Operational Infrastructura Mare 2014 -2020 (POIM), aprobat oficial de Comisia Europeana, contine recomandarile WWF in ce priveste integrarea biodiversitatii ca obiectiv trasversal in program, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie din partea WWF Danube Carpathian Programme Romania. Programul are acum o axa prioritara dedicata finantarii proiectelor pentru natura, dar ia in…

Citește mai departe

Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, comoara naturii de la poalele Masivului Sureanu

Drumuri rustice, zone arabile intinse, paduri si situri arheologice unice deschid peisajul de poveste pe care il ofera calatorului Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Reper important pe lista patrimoniului natural al Romaniei, zona delimitata de varfuri montane cu goluri carstice si cursuri de apa de cand lumea atrage anual turisti de peste tot. Cine…

Citește mai departe

In saptamana Scoala altfel, WWF implementeaza metode de Educatie pentru Dezvoltare Durabila in scoli din 10 judete

6 aprilie 2015 – WWF-Romania sustine scolile si profesorii pentru conectarea elevilor cu natura, promovarea unui stil de viata durabil si a cetateniei active, in cadrul saptamanii „Scoala Altfel – Sa stii mai multe, sa fii mai bun”. WWF si partenerii sai le pun la dispozitie scolilor din intreaga tara materiale online gratuite, utile pentru organizarea…

Citește mai departe

Adunarea ONU de Mediu din 2016 va dezbate securitatea mediului, la propunerea Romaniei

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a propus, in cadrul Biroului Adunarii ONU de Mediu a Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEA), ca securitatea mediului sa fie o tema principala de discutie in cadrul celei de-a doua sesiuni a Adunarii ONU de Mediu (UNEA2), din 2016. Ministrul Gratiela Gavrilescu este vicepresedinte al UNEA. ”Dezbaterile…

Citește mai departe
Tranziţia energiei la BMW: peste 50% din electricitatea utilizată provine din surse regenerabile

Tranzitia energiei la BMW: peste 50% din electricitatea utilizata provine din surse regenerabile

Cu ocazia conferintei de presa anuale pentru bilant, BMW Group a anuntat ca, pentru prima data in istoria concernului, 51% din electricitatea pe care o utilizeaza la nivel mondial este furnizata din surse regenerabile. Acesta este un punct de reper semnificativ pentru companie, obiectivul sau fiind ca, pe parcursul anilor urmatori, sa creasca treptat ponderea…

Citește mai departe
Proiectele de mediu, culturale şi infrastructură sunt prioritare în cadrul SUERD

Inovatie si instrumente pentru dezvoltarea ONG-urilor romanesti, cu fonduri nerambursabile

Asociatia Young Initiative, alaturi de Academia de Studii Economice din Bucuresti si Federatia VOLUM, anunta inceperea implementarii proiectului Management sustenabil in sectorul nonprofit din Romania, finantat prin granturile SEE 2009 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, in perioada martie 2015 aprilie 2016. Astfel, pe perioada celor 14 luni, se urmareste cresterea capacitatii si sprijinirea…

Citește mai departe

    TURECO infiinteaza 10 noi intreprinderi sociale in ecoturism

    Fundatia Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD) in calitate de beneficiar, impreuna cu partenerii Fundatia Culturala Art Promo, Fundatia Eco-Pontica si Asociatia pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale anunta lansarea proiectului ”TURismul ECOlogic in Romania – sansa pentru dezvoltare economica si sociala – TURECO”, care va fi implementat pe o perioada de 12 luni in intervalul ianuarie-decembrie…

    Citește mai departe

    Scandalul taierilor ilegale in Caras-Severin

    Dupa ce in primele episoade ale serialului nostru despre TAIERILE ILEGALE de PADURI din ROMANIA ne-am axat pe zona ARDEALULUI, astazi va prezentam situatia “MASACRULUI” din zona CARAS – SEVERIN, acolo unde PARCURILE NATIONALE sunt de-a dreptul “MUTILATE”. Motivul este unul HALUCINANT: intarzierea documentelor permite, sub protectia legii, aceste DEFRISARI ILEGALE. “Scandalul taierilor ilegale continua…

    Citește mai departe

    Au fost lansate Cluburile EcOprovocarea la doua licee din Zalau

    ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, in parteneriat cu o multinationala din judet si cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a lansat, in doua licee din Zalau, un nou proiect pilot ,,Cluburile EcOprovocarea”. Dupa 4 editii cu rezultate remarcabile la nivelul comunitatilor locale in care s-a desfasurat si o distinctie internationala, proiectul-concurs EcOprovocarea evolueaza si ia…

    Citește mai departe

    Al cincilea protest impotriva poluarii la Sebes. Oamenii cer relocarea fabricii de formaldehida de la Kronospan

    Dupa patru saptamani de negocieri ratate intre reprezentanti ai societatii civile, ai ONG-urilor pentru protectia mediului si compania Kronospan, dar si raspunsuri fara efect din partea autoritatilor, oamenii s-au strans din nou in parcul din fata Primariei Sebes, pentru a-si revendica dreptul lor la sanatate si la un mediu curat. “Inarmati” din nou cu vuvuzele,…

    Citește mai departe

    Ministerul Mediului pune „bete-n roate” modificarii limitei Parcului Natural Buila Vanturarita

    Anul trecut, deputatul PSD Aurel Vladoiu a adresat o interpelare conducerii Ministerului Mediului pe tema modificarii limitei Parcului Natural Buila Vanturarita: „Societatea Nationala a Sarii – Sucursala Exploatarea Miniera Ramnicu Valcea exploateaza calcar in zona Bistrita (Comuna Costesti -Valcea) in baza unei licente aprobata prin HG 652/2000. Ulterior aprobarii perimetrului minier, printr-o alta hotarare de…

    Citește mai departe
    Zacamantul de gaze naturale descoperit in Marea Neagra ar putea avea 100 miliarde metri cubi

    Mai educati, salvam Marea Neagra!

    Responsabilitatea pentru mediu revine generatiei actuale. Ca sa avem un viitor mai bun, nu avem alta sansa, in prezent, decat sa educam copiii si tinerii in spiritul civismului si sa le imprimam un comportament adecvat cu privire la pastrarea sanatatii mediului inconjurator. Strigatul de ajutor al naturii pare mut si neputincios, dar emite vibratii puternice,…

    Citește mai departe
    Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu, a semnat contractul pentru Proiectul ”Calea verde spre dezvoltare durabila”

    Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu, a semnat contractul pentru Proiectul ”Calea verde spre dezvoltare durabila”

    Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a semnat, impreuna cu directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu, Bogdan Trif, contractul pentru Proiectul ”Calea verde spre dezvoltare durabila”, din cadrul Programului RO07 – Adaptare la Schimbari Climatice, finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009 – 2014. ”Semnarea acestui contract reprezinta un…

    Citește mai departe
    Reteaua de economie ecologica si durabila in Europa

    Reteaua de economie ecologica si durabila in Europa

    Incubaeco si UnternehmensGrün, doua asociatii ecologice din Spania si Germania doresc sa coopereze. Ele au creat o noua retea europeana pentru consultanta durabila „Economia Ecologica in Europa” Acest demers este acum pe ordinea de zi, atat Incubaeco, platforma spaniol pentru economia ecologica, precum si UnternehmensGrün, asociatia germana federal de economie verde, lucreaza in tarile lor…

    Citește mai departe
    Ministrul Mediului a semnat contractul pentru "Calea verde spre dezvoltare durabilă"

    Ministrul Mediului a semnat contractul pentru „Calea verde spre dezvoltare durabila”

    Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a semnat ieri contractul pentru Proiectul „Calea verde spre dezvoltare durabila”, de aproape 4,5 milioane euro, ce va transmite informatii actuale legate de adaptarea la schimbarile climatice in special factorilor de decizie care pot beneficia cel mai mult, conform unui comunicat remis redactiei. Valoarea totala eligibila a proiectului…

    Citește mai departe

    Sibiul urmatorilor 10 ani: verde, cultural, inovativ si al comunitatilor

    Primaria Sibiu impreuna cu Fundatia Heritas a finalizat elaborarea Ghidului de Dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru perioada 2014 – 2024, un document care indica directiile de dezvoltare a orasului pentru urmatorii 10 ani, acestea fiind stabilite in urma analizei datelor si consultarilor publice. Prin obiectivele propuse, noul ghid continua proiectele celor 10 ani precedenti. “Acesta…

    Citește mai departe
    Masterplanul pentru implementarea turismului durabil în Sud-Vestul ?i Nord-Vestul Dun?rii de Jos

      Masterplanul pentru implementarea turismului durabil in Sud-Vestul si Nord-Vestul Dunarii de Jos

      Proiectul „Parteneriatul transfrontalier strategic pentru turism durabil al regiunilor din Sud – Vestul si Nord – Vestul Dunarii de Jos”, implementat in perioada iunie 2013 – decembrie 2014, de catre Asociatia Transfrontaliera E(quilibrum) – Environment (AteE) in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Industrie Electronica si Software-Filiala Oltenia, Asociatia „Parteneriatul Regional pentru Dezvoltare Durabila” – Vidin,…

      Citește mai departe
      Maramure?enii, împreun? pentru o dezvoltare durabil? a regiunii

      Maramuresenii, impreuna pentru o dezvoltare durabila a regiunii

      WWF-Romania aduce impreuna maramureseni din toate domeniile care doresc sa isi uneasca fortele pentru a genera un impact social si economic pozitiv in comunitatile locale prin valorificarea patrimoniului cultural si natural. Saptamana aceasta a avut loc lansarea publica a procesului de planificare participativa dedicat imbunatatirii protectiei si conservarii Patrimoniului Natural Protejat al judetului Maramures; concret,…

      Citește mai departe
      Mun?ii P?durea Craiului – mica Elve?ie a bihorenilor

        Muntii Padurea Craiului – mica Elvetie a bihorenilor

        Pestera Vantului Muntii Padurea Craiului din partea de sud-est a judetului Bihor au fost adesea comparati cu Tara Cantoanelor, dar nu fiindca ar avea piscuri care sa rivalizeze cu varfurile inalte ale Alpilor, ci deoarece peisajele salbatice si pesterile din aceasta parte de tara taie respiratia turistilor prin frumusetea lor. Printre culmile domoale, specifice Apusenilor,…

        Citește mai departe
        Valorificarea patrimoniului cultural ?i natural prin WWF

        Mai multe institutii publice au fost implicate intr-un proiect care vizeaza punerea in valoare a Patrimoniului Natural Protejat al Maramuresului

        Un grup de lucru pentru imbunatatirea patrimoniului natural protejat a fost constituit la nivelul judetului Maramures in cadrul unui proiect care se va incheia in 2016. Autoritatile judetene spun ca e nevoie sa se treaca de la vorbe la punerea in practica a unei strategii care sa puna in valoare bogatia naturala a Maramuresului. O…

        Citește mai departe
        Mesajul speciali?tilor elve?ieni în hidroenergie: “Proteja?i cu orice pre? râurile care înc? mai curg liber în România!”

        Mesajul specialistilor elvetieni in hidroenergie: “Protejati cu orice pret raurile care inca mai curg liber in Romania!”

        WWF-Romania a gazduit seminarul „Energii regenerabile in arii protejate” cu participarea unei delegatii de experti din partea WWF Elvetia, autoritati locale din zona Podisului Hartibaciului (Garda Nationala de Mediu – reprezentanti din Brasov si Sibiu, Inspectoratul Judetean in Constructii, APM Brasov, Administratia Nationala Apele Romane), reprezentanti ai ONG-urilor, ecologi romani, specialisti in hidro-energie si energie…

        Citește mai departe
        POS Mediu: 5 noi contracte semnate

        POS Mediu: 5 noi contracte semnate

        Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a semnat joi, la Targu Mures, unde a participat la cea de-a XV-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational Sectorial (POS) „Mediu”, cinci contracte de finantare in valoare totala de 16,5 milioane de lei, pentru o serie de proiecte din judetele Mures si Covasna, transmite Agerpres…

        Citește mai departe
        S-a lansat Platforma ?coli Verzi, un instrument modern de eco educa?ie

        S-a lansat Platforma Scoli Verzi, un instrument modern de eco educatie

        Trei organizatii de mediu au lansat astazi un nou instrument destinat educatiei ecologice in scoli, care isi propune sa creasca interesul profesorilor pentru problemele de mediu si sa transforme elevii in cetateni activi si responsabili. Platforma Scoli Verzi, proiectul realizat de Asociatia Greenitiative, in parteneriat cu WWF-Romania si ViitorPlus – Asociatia pentru dezvoltare durabila, include…

        Citește mai departe
        Berarii au cur??at albiile apelor de gunoaie

        Berarii au curatat albiile apelor de gunoaie

        334 de angajati ai Ursus Breweries din Bucuresti, Timisoara, Buzau, Brasov si Cluj-Napoca s-au implicat in ecologizarea zonelor din jurul apelor, participand la protejarea resurselor, parte din ecosistemele utilizate in comun de comunitatile locale si in activitatile companiei. Acestia au curatat zonele riverane altor resurse de apa locale, prin implicarea directa a angajatilor simultan in…

        Citește mai departe