POS Mediu: 5 noi contracte semnate

POS Mediu: 5 noi contracte semnate
POS Mediu: 5 noi contracte semnate
POS Mediu: 5 noi contracte semnate

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, a semnat joi, la Targu Mures, unde a participat la cea de-a XV-a reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational Sectorial (POS) „Mediu”, cinci contracte de finantare in valoare totala de 16,5 milioane de lei, pentru o serie de proiecte din judetele Mures si Covasna, transmite Agerpres (30 octombrie).

„In 2010, au fost lansate la Administratia Fondului de Mediu linii de finantare pentru apa si canalizare si pentru impaduriri. Atunci, pentru ca au fost foarte multe proiecte depuse, au fost declarate eligibile mai multe proiecte decat era buget alocat.

Din pacate, anul trecut au fost foarte putin bani pentru implementarea proiectelor deja contractate, anul acesta vorbim de sute de milioane de lei pe care am reusit prin resuscitarea si prin revitalizarii activitatii Administratiei Fondului de Mediu sa-i ducem in zona investitionala si am creat si un spatiu in care contractele deja declarate eligibile pot fi contractate si autoritatile locale sa inceapa investitiile. Si astfel am semnat astazi doua contracte pentru proiecte de impadurire pentru orasul Ludus si comuna Raciu, alte doua contracte foarte importante pe canalizare, pentru comunele Sincai si Voivodeni (toate din judetul Mures — n.r.)”, a anuntat Attila Korodi, intr-o conferinta de presa.

El a spus ca toate cele patru localitati vor beneficia de finantari de la Administratia Fondului de Mediu si a dat asigurari ca vor exista bani. Attila Korodi a precizat ca cele doua proiecte de impaduriri din Ludus si Raciu vizeaza suprafete de 53 de hectare, respectiv, 10 hectare, si ca, la fel ca si cele doua proiecte pentru apa si canalizare de la Sincai si Voivodeni, vor aduce beneficii mari comunitatilor de acolo.

In privinta lucrarii de la Ghelnita, judetul Covasna, Attila Korodi a precizat ca acesta este un proiect de aparare impotriva inundatiilor inceput de Apele Romane in anii anteriori, ce nu a putut fi continuat din lipsa de fonduri si care a fost trecut pe fonduri europene.

„La Ghelnita va fi de 5,2 milioane de lei. Acela se va integra pe alte proiecte europene realizate in Bazinul Olt. Astazi mai era pregatit inca un contract de semnat — care se va semna probabil saptamana viitoare sau peste doua saptamani — care se refera la judetul Dolj, pe managementul deseurilor”, a afirmat Attila Korodi.

La semnarea contractelor a participat si fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely, care a declarat pentru AGERPRES ca acestea au fost initiate in 2010-2011, pe cand se afla la conducerea ministerului, ocazie cu care s-au semnat documente cu 154 de localitati din tara.

„Noi am semnat contracte in 2010-2011 din Fondul de Mediu in valoare de 650 de milioane de lei pentru 154 de localitati, care, din pacate, in 2012-2013, mai ales in 2013 cand, din pacate, au pornit aceste programe au primit bani destul de putini, circa 80 de milioane de lei. Anul acesta, slava Domnului, domnul Korodi nu numai ca a reluat unele programe si a dat mai multi, ca a putut sa administreze banii, ci sunt programe noi care vor porni. Pentru apa-canal, circa 380 de milioane in acest an, fata de 80 de milioane anul trecut. Azi s-au semnat patru contracte in judetul Mures si vor reporni si alte programe, cum sunt pistele pentru biciclisti, si a repornit Casa Verde, care a fost oprit pentru persoane fizice. Si pentru persoane juridice va reporni, sunt vreo 200 de proiecte”, a spus Laszlo Borbely.

El a afirmat ca Fondul de Mediu trebuie alimentat cu mai multe fonduri, intrucat se incaseaza taxe de mediu si ca, probabil, va trebui regandita taxa de prima inmatriculare pentru masini, astfel incat fiecare detinator de autovehicul sa plateasca in functie de cat polueaza.

„Va trebui sa fie o noua conceptie, din cate stiu se lucreaza la treaba aceasta la minister. Din Fondul de Mediu se pot rezolva foarte multe probleme de mediu, de dezvoltare durabila si nu afecteaza bugetul de stat”, a mentionat Laszlo Borbely.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *