Retrocedarile de la Rucar pot trece peste DNA direct in Cartea Recordurilor

Retroced?rile de la Ruc?r pot trece peste DNA direct în Cartea Recordurilor
Retrocedarile de la Rucar pot trece peste DNA direct in Cartea Recordurilor
Retrocedarile de la Rucar pot trece peste DNA direct in Cartea Recordurilor

Scandalul izbucnit la nivel national, avand ca varf de lance DNA-ul, in cazul retrocedarilor ilegale de padure i-a facut pe multi argeseni, unii cu functie si nume, altii cu renume, sa tresara numai la gandul ca sunt trecuti pe lista de asteptare a dezvaluirilor, deja zornaindu-le in urechi sunetul catuselor. Ajungand intr-o arie ceva mai restransa, in Muscel, unde exista cele mai controversate retrocedari in zona Rucar – Dambovicioara – Stoenesti, am putea spune ca dintr-un total estimat de 33.000 ha de padure, in mare majoritate retrocedate, o parte pur si simplu s-a evaporat, scriptic, de pe fata pamantului, in timp ce o alta a fost exploatata la ras si mai apoi vanduta catre controversatul cetatean german Promberger Christoph Franz Johannes.

„NeaChristoph-PrombergerSMmtul”, asa cum este cunoscut zonei, reprezinta legal mai multe societati si fundatii prin care cumpara en-gros padurile Muscelului, de la persoane fizice si mai nou de la mosneni, asta dupa ce si-a lipit de Obstea Mosnenilor Rucareni si Dambovicioreni una dintre firme, respectiv SC Sanatate si Natura SRL.

Volumul de informatii si de documente, care demasca retrocedarile hilare din Rucar si imprejurimi, este extrem de mare si greu de pus in atentia publica dintr-o data. Statul a-ncercat sa isi ia padurile inapoi act trimis de romsilva directiilor silvice in 2011 Sunt multe semne de intrebare asupra unor liste de retrocedari de padure, mai ales ca la baza lor stau niste documente incendiare, lucru ce-l exemplificam cu o adresa a Romsilva, din data de 27.07.2011, prin care directorul de atunci al Regiei, Valerian Solovastru, cauta o modalitate de a readuce la stat padurile retrocedate ilegal din inventarul anului 1940 al „Padurilor Statului”. Astfel de adrese au fost transmise de Romsilva catre toate directiile judetene, insa la scurt timp directorul Solovastru a demisionat din functie, iar actiunea acestuia a fost mancata de … ursul din padurea ce-a fost odata a statului. Si acum, voci din cadrul Romsilva spun ca este vorba de aproape 6.500 hectare de padure, retrocedate ilegal din inventarul „Padurilor Statului”. “Izvoarele Dambovitei” alte retrocedari intrate in atentia DNA inca din 2012

Un alt caz numai bun de pus in atentia DNA este cel al celor circa 1440 de hectare de padure din punctul „Izvoarele Dambovitei” – Rucar, pe care Prefectura Arges le-a validat spre retrocedare in noiembrie 2009. Si asa, imediat dupa retrocedarea „la noroc”, aproape toata padurea a fost rasa, iar ceea ce a ramas a ajuns in proprietatea „neamtului”, pentru a i se pierde urma.

Foarte interesant ca in capul listei cu vanzarea unor suprafete de padure catre cetateanul german Promberger Christoph, este unul dintre rucarenii care a reclamat constant, chiar si la DNA, o parte dintre retrocedarile ilegale, pentru ca mai apoi sa-si retraga „spusele”.

Redam o parte dintr-o plangere ce a ajuns in fata DNA-ului in urma cu circa doi ani:
„In anul 2005, au fost validate mai multe persoane din Rucar, printre care s-au facut si validari in baza unor documente false, dar si duble validari, incalcandu-se grav legea. De aceea va aduc in atentie, pentru a fi cercetate, cazurile in care:
– In calitate de mostenitor al autorului Gheorghe Dutescu, Mihail George Dutescu, in baza unei adeverinte false, eliberata de primaria Boteni, obtine o validare pentru suprafata de 339 ha de padure la Rucar.

– In aceeasi lista de validari apar si mostenitorii numitului Dumitru Anastasescu pentru suprafata de 136 ha de padure, ca dubla validare, deoarece au beneficiat de acest drept, pe raza comunei Dambovicioara, in baza acelorasi acte care au stat si la baza validarii din comuna Rucar.

Va rog a lua in considerare copiile actelor anexate (copie dupa paginile Registrului Agricol Boteni, unde Gheorghe Dutescu apare cu suprafata de 53.90 hectare teren pe raza altor localitati, copii ale adeverintelor eliberate de primaria Boteni in care apare suprafata de 339 hectare padure, copii ale listei de validari, o copie a unei note a Directiei Silvice Arges in care sunt mentionate neregulile din lista validarilor), din care reiese clar comiterea infractiunii penale de fals in inscrisuri si insusirea de drepturi necuvenite prin fals si inselaciune. In cauza este vorba de un prejudiciu adus statului de aproape 500 hectare de padure, valoarea acesteia insumand peste 1,5 milioane de euro. In calitate de cetatean, de rucarean, va aduc la cunostinta toate acestea in speranta ca veti dispune inceperea cercetarilor in vederea stabilirii vinovatilor si a modului fraudulos in care au fost facute aceste doua validari”. In cazul retrocedarilor ilegale de pe zona Rucar – Dambovicioara sunt implicate nume sonore ale unor persoane ce au trecut pe la conducerea Prefecturii, a Directiei Silvice, dar si nume ale unor politicieni de rang inalt si oameni ai legii, multi putand fi regasiti pe acte de retrocedare, vanzare – cumparare ori acte de donatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *