Garda de Mediu a sesizat Parchetul. Firma Landmark n-a eliminat 204 tone de deseuri periculoase

Garda de Mediu a sesizat Parchetul. Firma Landmark n-a eliminat 204 tone de deseuri periculoase
Garda de Mediu a sesizat Parchetul. Firma Landmark n-a eliminat 204 tone de deseuri periculoase

Scandalurile repetate de mediu transforma Campulungul in capitala poluarii din Arges # Landmark Management a primit amenzi de 1,5 miliarde lei vechi pentru nerespectarea protectiei mediului # Conducerea firmei spune ca deseurile nu ii apartin si ca amenzile sunt abuzive, desi a pierdut procesul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Problemele privind nerespectarea normelor de protectia mediului pe fosta platforma ARO nu sunt numai la fostul si controversatul chirias Global Eco Center, ci si la firma ce detine activele ARO, in speta Landmark Management, detinuta de omul de afaceri Nicolae Ratiu si administrata de Sergiu Filip (foto). In 2013 si in acest an, Garda de Mediu Arges a efectuat la punctul de lucru din Campulung al Landmark Management trei controale. Iar neregulile constatate de catre comisarii Garzii de Mediu s-au soldat cu trei amenzi in valoare totala de 1,5 miliarde lei vechi.

Astfel, pentru neconfor-mitatile depistate cu ocazia controlului din perioada 5-8 noiembrie 2013, s-a aplicat o amenda in valoare de 80.000 de lei pentru depozitarea de reziduuri sau de substante chimice, fara asigurarea conditiilor de evitare a poluarii, directa sau indirecta, a apelor de suprafata sau subterane si o amenda in valoare de 10.000 lei pentru depozitarea de uleiuri uzate rezultate din dezafectarea unor utilaje/instalatii in spatiu neasigurat contra scurgerilor accidentale, nesecurizat si neinscriptionat.

APM Arges a lasat Landmark sa depoziteze deseuri fara autorizatie de mediu

Pentru neconformitatile constatate cu ocazia controlului din 19 februarie a.c. s-a aplicat o sanctiune contraventionala de 60.000 lei pentru desfasurarea activitatii de depozitare deseuri periculoase fara a detine autorizatie de mediu. Aici se pune o mare intrebare la care trebuie sa raspunda Agentia pentru Protectia Mediului Arges: cum a fost posibil ca cei de la Landmark sa fie lasati sa depoziteze deseuri, fara sa aiba autorizatie de mediu? O „scapare” flagranta ce ar trebui sa intre si in atentia organelor de cercetare penala.

Trebuie spus ca la data controlului din 19 februarie 2014, pe amplasamentul fostului depozit ARO, existau 204 tone de slamuri galvanice. Spatiul respectiv nu era autorizat pentru depozitarea deseurilor.

Tot ca urmare a controlului din 19 februarie a.c, Garda de Mediu a cerut Landmark sa predea sutele de tone de slamuri galvanice catre un operator autorizat in vederea eliminarii acestora, termenul fiind 19 aprilie a.c. Numai ca Landmark nu a respectat termenul. In urma cu doua luni, Garda de Mediu a venit din nou sa verifice Landmark si a constatat ca nu a fost predata nicio cantitate de slamuri galvanice de la data ultimului control.

Drept urmare, pe 19 septembrie a.c. a fost trimisa o sesizare penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Campulung pentru ca Landmark Management nu a luat si nu a respectat masurile obligatorii in desfasurarea activitatilor de valorificare si eliminare a deseurilor periculoase, respectiv a continuat sa desfasoare activitatea de depozitare a deseurilor periculoase dupa dispunerea incetarii acestei activitati.

Sergiu Filip, administrator Landmark: „Cele 204 tone de deseuri nu sunt ale noastre, dar Inalta Curte a dispus sa ne ocupam de ele”

Am luat legatura si cu Sergiu Filip, administratorul Landmark, pentru a ne spune punctul sau de vedere vizavi de cele de mai sus: „Am gasit intamplator, in urma cu aproximativ un an si jumatate, cele 204 tone de deseuri la care se face referire. Erau ingropate in pamant. Am deschis un proces impotriva ARO pentru gasirea vinovatilor care le-au ascuns. In acest an, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat o hotarare prin care spune sa ne ocupam de aceste deseuri, desi ele nu sunt ale noastre. Am trimis adrese la Garda si Agentia de Mediu pentru a ne preciza pasii ce trebuie urmati, insa nu am primit vreun raspuns pana acum. Controalele in urma carora am fost amendati au fost facute inainte de aceasta hotarare. Ne-au amendat pentru niste obligatii pe care nu le aveam. Am contestat amenzile in instanta si avem termen luna viitoare. In mod eronat, cei de la Garda de Mediu au asimilat deseurile gasite si care nu ne apartineau cu deseurile identificate in bilantul de mediu din 2007. Deseurile de atunci au fost eliminate si am cheltuit in acest sens 400.000 de euro.”
Legat de sesizarea penala din 19 septembrie, Sergiu Filip ne-a declarat: „Nu stiam nimic legat de acest lucru, acum aflu prima data de la dumneavoastra. Voi lua legatura cu avocatul. Mi se pare o chestiune abuziva.”
Denis Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *