O noua turma, de 14 zimbri, a ajuns vineri in Muntii Tarcu, judetul Caras-severin, urmand sa treaca printr-un proces de adaptare treptata, pana la eliberarea acestora in salbaticie, in toamna.
„Vorbim aici de refacerea naturii, de resalbaticire, de readucerea unor specii care au disparut din aceasta zona. Ideea este ca o natura sanatoasa, pe termen mediu si lung, va genera si o societate si o economie, sanatoase. Incercam, prin actiunea noastra, sa aratam comunitatilor locale si autoritatilor din Romania, ca refacerea naturii, salbaticia sunt valori de care avem nevoie. In momentul in care vom reusi sa dezvoltam si sa cream oportunitati pentru turism, operate de comunitatea locala si pentru comunitatea locala, in acel moment vor fi interesati sa protejeze tot ceea ce e in jurul lor, inclusiv zimbri si habitatul acestora, iar in acest fel sa se creeze un pol de atractie naturala, nu numai in Romania, dar si in toata Europa”, a declarat Csibi Magor, din partea WWF Romania.
Vineri, in zona Armenis au sosit 14 zimbri care au intrat in zona de aclimatizare, urmand ca sambata sa intre in zona de libertate. Pana in anul 2019, in zona Carpatilor Meridionali urmeaza sa traiasca o populatie stabila de 185 de zimbri liberi, care ar putea ajunge la 500 de exemplare in urmatorii zece ani.
Reintoarcerea zimbrilor in Carpati, dupa doua secole de absenta, este considerat un eveniment deosebit de important de catre primarul comunei Armenis, Petru Vela.
„Pentru noi este un eveniment deosebit, aceasta, practic, a doua venire a zimbrilor, aici, la noi. Totodata, sunt bucuros ca au venit atatia oameni care au participat la acest eveniment, ceea ce inseamna ca actiunea e de interes”, a afirmat primarul comunei Armenis.
Acum un an, cel mai mare mamifer din Europa, zimbrul, a fost readus in Carpatii Meridionali, 17 zimbri fiind relocati in Muntii Tarcu, provenind din centre de reproducere si gradini zoologice din toata Europa.
Rewilding Europe si WWF Romania, impreuna cu partenerii locali, nationali si internationali, lucreaza la crearea unui model de dezvoltare durabila in Carpatii Meridionali si la refacerea unei populatii salbatice de zimbri de-a lungul Carpatilor.
Zimbrul, o data reintrodus cu succes, iar habitatul ei conservat in mod eficient, va ajuta la mentinerea, la scara mare, a coridoarelor ecologice, permitand proceselor naturale si resalbaticirii sa aiba loc, ajutand astfel natura sa se vindece singura.
Sambata, in aceeasi locatie, sunt programate excursii de observare a zimbrilor si plimbari ghidate in zona de resalbaticire. La orele pranzului, va avea loc deschiderea portilor si eliberarea celor 14 zimbri, in salbaticie.
AGERPRES/(AS — autor: Paula Neamtu, editor: Cristian Anghelache)