Al cincilea protest impotriva poluarii la Sebes. Oamenii cer relocarea fabricii de formaldehida de la Kronospan

Al cincilea protest impotriva poluarii la Sebes. Oamenii cer relocarea fabricii de formaldehida de la Kronospan
Al cincilea protest impotriva poluarii la Sebes. Oamenii cer relocarea fabricii de formaldehida de la Kronospan

Dupa patru saptamani de negocieri ratate intre reprezentanti ai societatii civile, ai ONG-urilor pentru protectia mediului si compania Kronospan, dar si raspunsuri fara efect din partea autoritatilor, oamenii s-au strans din nou in parcul din fata Primariei Sebes, pentru a-si revendica dreptul lor la sanatate si la un mediu curat.

“Inarmati” din nou cu vuvuzele, fluierici, steaguri tricolore, da si cu pancarte si bannere pe care erau trecute mesaje ca ”Ne revoltam, uniti depoluam”, ”Sebeseni, uniti-va”, oameni de toate varstele, inclusiv copii, au iesit in strada, dupa negocieri ratate intre reprezentanti ai societatii civile, ai ONG-urilor pentru protectia mediului si compania Kronospan, dar si raspunsuri fara efect din partea autoritatilor.

In jurul orei 16.00 protestatarii au incheiat marsul in fata companiei Kronospan. In ciuda frigului de afara, oamenii au ramas fermi pe pozitii si au dus actiunea de protest pana la capat. Ca si la celelalte proteste, masurile de siguranta si ordine publica au fost asigurate de Jandarmeria Alba. Nu au fost semnalate incidente. Daca in datile trecute numarul protestatarilor era peste 1.200, la cel de-al cincilea manifest au infruntat gradele cu minus de afara aproximativ 400 de persoane.

Scrisoarea angajatilor Kronospan adresata politicienilor

Saptamana trecuta, un grup de angajati au companiei Kronospan Sebes au formulat o scrisoare deschisa adresata unor politicieni, prefectului de Alba si primarului din Sebes. In adresa mentionata se arata ca acestia sunt ingrijorati privind locurile lor de munca.

„Prin actiunile dumneavoastra ne puteti in pericol locurile de munca. Daca ati veni macar o data la noi in fabrica, ati fi cat de cat informati asupra subiectelor pe marginea carora faceti declaratii politice. Ne pare rau ca va exprimati opinia despre un subiect pe care nu-l cunoasteti. Domnilor Demnitari sunteti reprezentantii nostri in Parlamentul Romaniei, v-am votat si noi la fel ca si ceilalti locuitori ai orasului Sebes. Noi, angajatii SC Kronospan Sebes, vazand ca declaratiile Dommnilor Alexandru Peres, Clement Negrut, Cristian Chirtes, impreuna cu lipsa de implicare a Domnilor Gheorghe Feneser si Alexandru Dancila ne vor lua locurile de munca, va adresam o singura intrebare: Este posibil sa fie interzisa in Romania o activitate economica legal Constituita?”, se afirma in scrisoarea angajatilor Kronospan.

Raspunsul senatorului Alexandru Peres

Singurul care a raspuns pana in prezent a fost senatorul Alexandru Peres. „Cunosc foarte bine situatia de la Kronospan si tocmai de aceea am indraznit sa ma exprim pe acest subiect, pe care l-am abordat, spre deosebire de altii, inca de acum 7-8 ani, printr-o serie de Intrebari si interpelari facute de la tribuna Senatului, adresate responsabililor de la Minsiterul Mediului, Apelor si Padurilor. M-am informat de fiecare data pe acest subiect tocmai ca eu cred ca vremea vizitelor de lucru in fabrici si uzine a spus demult si trebuie sa facem lucrurile intr-un mod profesionist si responsabil.

In calitate de senator al Romaniei, datoria mea este sa apar legea si exact asta voi face si in cazul de fata. Democratia se bazeaza pe libertate, de aceea nu trebuie sa uitam ca libertatea fiecarui individ se sfarseste acolo unde incepe libertatea altui individ. Tocmai despre acest pricipiu vorbim si aici, unde limiteaza dreptul la viata sanatoasa si dezvoltare durabila al altora. (…) Va asigur ca imi voi face corect datoria si voi veghea ca legea sa fie respectata si in cazul Kronospan”, afirma senatorul Peres in raspunsul adresat angajatilor de la compania Kronospan Sebes.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente