Mai educati, salvam Marea Neagra!

Zacamantul de gaze naturale descoperit in Marea Neagra ar putea avea 100 miliarde metri cubi
Mai educati, salvam Marea Neagra!
Mai educati, salvam Marea Neagra!

Responsabilitatea pentru mediu revine generatiei actuale. Ca sa avem un viitor mai bun, nu avem alta sansa, in prezent, decat sa educam copiii si tinerii in spiritul civismului si sa le imprimam un comportament adecvat cu privire la pastrarea sanatatii mediului inconjurator.

Strigatul de ajutor al naturii pare mut si neputincios, dar emite vibratii puternice, care rezoneaza cu sufletul curat al tinerei generatii, dispusa sa mute si muntii din loc. Energia lor trebuie canalizata astfel incat peste zeci de ani sa nu fim ingropati in deseuri.

ONG Mare Nostrum continua, astfel, seria proiectelor prin care mobilizeaza resursa umana si adreseaza o chemare pentru toate categoriile de varsta de a-si imbunatati calitatea vietii.

In acest sens, organizatia si-a propus sa dezvolte un program de educatie pentru dezvoltare durabila, sa creeze abilitati diferitelor grupuri tinta pentru atingerea deziteratelor dezvoltarii durabile in zona costiera romaneasca si sa constientizeze cca. 20 000 de persoane cu privire la importanta dezvoltarii durabile a zonei costiere romanesti si a Marii Negre.

Una dintre activitatile cele mai importante inscrise in acest proiect este colectarea uleiului uzat. De la 1 noiembrie 2014, ONG Mare Nostrum a implicat unitatile de invatamant constantene intr-un concurs cu premii pentru scolile care colecteaza cea mai mare cantitate de ulei uzat. Premiul I consta in containere de colectare selectiva si jocuri, pentru cei clasati pe locurile II si III se va amenaja un spatiu verde in jurul scolii si, de asemenea, vor primi si jocuri, iar cel mai activ elev, din fiecare unitate de invatamnt participanta, va primi un premiu special. Concursul se va desfasura pana pe 31 mai 2015.

Alte activitati desfasurate, cu succes, de ONG Mare Nostrum in 2014 au fost cele de colectare a datelor cu privire la capturile accidentale si esuarile celor trei specii de delfini din Marea Neagra. Astfel, au avut loc 60 monitorizari terestre pe plajele de pe intreg litoralul. Acestea au fost efectuate atat de echipa Mare Nostrum impreuna cu voluntarii, cat si de „Reteaua de voluntari pentru monitorizarea delfinilor”, retea formata din elevii din institutiile de invatamant din judetul Constanta, cu implicarea a peste 400 de elevi, coordonati de 25 cadre didactice, din 16 unitati de invatamant. Pe parcursul monitorizarilor au fost identificati 20 delfini esuati, pentru fiecare fiind completata o fisa de observatie.

Pe intreg parcursul anului trecut, au avut loc 47 de sesiuni de informare si constientizare la clasa, pe diverse teme de mediu, precum: „Conservarea delfinilor din Marea Neagra”, „Marea Neagra si importanta protejarii acesteia”, „Problema deseurilor marine pe litoralul Marii Negre” si „Necesitatea colectarii uleiului vegetal uzat”. Prin intermediul acestor sesiuni au fost informate 87 cadre didactice si 1756 elevi din judetul Constanta.

Cu ocazia Zilei Intenationale a Marii Negre, am organizat, pentru unitatile de invatamant din judet, activitatea de Coastwatch (inventarierea numerica a deseurilor prezente pe plaja), activitate la care au participat 18 unitati de invatamant, care au monitorizat sectoarele de plaja si au implicat 35 cadre didactice, insotite de peste 500 de elevi.
Din luna septembrie 2014, se organizeaza la sediul Mare Nostrum o tombola de colectare a uleiului vegetal uzat (la 5 l de ulei vegetal uzat colectat se ofera 1 l de ulei bun de gatit), dedicata tuturor cetatenilor, fiind colectati astfel, pana in acest moment, 144 litri de ulei uzat.

Ne-am propus multe proiecte si anul acesta, dar intotdeauna rezultatele ne-au intrecut asteptarile!

Proiectul Educatie pentru Marea Neagra se desfasoara pe o durata de 16 luni, din mai 2014 pana in septembrie 2015, iar costurile sale totale se ridica la aproape 71.000 de euro, din care valoarea finantarii nerambursabile este de aprox. 64.000 de euro si este finantat prin granturile SEE 20092014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *