Oamenii de stiinta au raportat deja ceea ce ai eu numit un inel de 1235 de kilometri patrati pe fundul oceanului din zona Golfului Mexic, ramase la nivelul apei in urma catastrofei din 2010, potrivit „Business Insider”.
20 aprilie 2010. La o adancime de 1.500 de metri in Golful Mexic, la circa 80 kilometri de Venice (Louisiana), explodeaza putul de petrol care perfora platforma Deepwater Horizon, aflata in proprietatea companiei Transocean si inchiriata British Petroleum (BP). Mor 11 muncitori si alti 17 sunt raniti. O estimare vorbeste la acel prim moment de circa o mie de barili de petrol care se revarsa din put in fiecare zi, raspandindu-se in mare.
O luna mai tarziu, la 27 mai, dispersia de petrol a depasit-o pe cea provocata in 1989 de Exxon Valdez (de 262.000 barili de titei); este acum estimata la 19.000 barili/zi, calificandu-se drept „cel mai grav dezastru ecologic din istoria Statelor Unite”.
In 2014, David Valentine si colegii sai de la Universitatea din California au scris un articol in „Proceedings of the National Academy of Sciences” din octombrie in care aduc in discutie cantitatea de 10 milioane de galoane de petrol scurs pe fundul golfului. O dimensiune aproximativa a deversarii pentru a intelege gravitatea situatiei, este cea a statului america Rhode Island.
Petrolul a fost foarte greu greu de gasit. O alta echipa de oameni de stiinta condusi de Jeff Chanton, profesor de oceanigrafie la Universitatea de Stat din Florida, a gasit intre sase si zece milioane de galoane de petrol depuse pe fundul oceanului, in apropierea golfului.
Chanton si colegii sai au scris in revista „Environmental Science & Technology” ca au putut determina cum a avut loc depunerea de petrol in sol, pe fundul apelor. Profesorul Chanton si un alt cercetator, Tingting Zhao, au reusit sa creeze o harta a zonelor in care se pot gasi urme ale petrolului depus.
Cele doua echipe au ajuns la concluzia ca efectul depunerii petrolului pe fundul apei va avea efecte negative in ceea ce priveste fauna si vegetatia deoarece pestii se vor hrani in mod sigur cu viermi care au trait pe fundul apelor, loc profund contaminat. De asemenea, plantele sunt afectate de substantele din componenta petrolului.