Pentru Padurea Craiului ca destinatie ecoturistica

Pentru Padurea Craiului ca destinatie ecoturistica
Pentru Padurea Craiului ca destinatie ecoturistica

CAPPD Bihor avanseaza in proiectul de a promova zona Padurea Craiului ca destinatie ecoturistica.

Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor a organizat, la finele saptamanii trecute, o serie de intalniri cu factori de decizie si agenti economici din domeniul turismului ce activeaza in zona Muntilor Padurea Craiului. Una din cele mai importante mize ale acestor intalniri, care fac parte din proiectul „Padurea Craiului- destinatie de ecoturism”, proiect finantat prin granturile EEA Grants, in cadrul programului Fond ONG, a fost aceea de a dezbate propunerea de strategie de dezvoltare a ecoturismului in Padurea Craiului si de a initia un parteneriat, intre CAPDD Bihor si toti factorii interesati, cu privire la managementul viitoarei destinatii de ecoturism.

In cadrul celor doua intalniri gazduite de Centrul Judetean pentru Informare si Promovare Turistica Bihor au participat reprezentanti ai primariilor din Padurea Craiului, ai Consiliului Judetean Bihor si ai Jandarmeriei Romane, administratori de pensiuni si operatori de turism din zona, ONG-uri, ghizi de turism. S-a dezbatut in plen propunerea de strategie de dezvoltare a ecoturismului in Padurea Craiului, s-a discutat modul de conformare a zonei cu criteriile privind certificarea zonei ca destinatie de ecoturism si propunerea de parteneriat privind managementul viitoarei destinatii de ecoturism, propus de CAPDD Bihor.

Totodata, sectorului de afaceri in turism i s-a prezentat ideea de a dezvolta un mecanism financiar voluntar de sustinere a activitatilor de conservarea naturii si dezvoltarea unei infrastructuri de ecoturism la scara mica si s-au identificat cateva elemente ce vor trebui dezvoltate pentru a face acest mecanism operational.

Destinatia de ecoturism Padurea Craiului urmeaza sa se dezvolte prin punerea in valoare a patru zone principale: Valea Iadului, Defileul Crisului Repede, Valea Rosiei si zona Bratca – Suncuius. Pentru fiecare dintre aceste zone au fost propuse o serie de proiecte care includ: amenajarea de pesteri turistice, poteci tematice, centre de vizitare si informare turistica, trasee de cicloturism si, probabil cea mai importanta tinta a acestei strategii, crearea si operationalizarea primei retele de pesteri speoturistice din Romania, cu rol de model pentru alte zone din tara, demers ce va fi pus in aplicare in 2016-2018.

18 atractii speologice

“Este vorba de 18 cavitati subterane, cu diferite grade de dificultate si atractivitate, care prezinta un real potential de a face din Padurea Craiului una din cele mai reprezentative zone pentru practicantii speoturismului din zona Europei centrale. In plus, Padurea Craiului are toate argumentele naturale pentru dezvoltarea cicloturismului sau a turismului semiactiv, destinat preponderent familiilor cu copii si tinerilor”, explica Paul Iacobas, presedintele CAPDD Bihor. El a mai declarat ca, initiind acest parteneriat cu toti actorii locali relevanti, se urmareste implicarea lor in procesul decizional si in implementarea proiectelor deja amintite, prin dezvoltarea unui organism de management al destinatiei ecoturistice Padurea Craiului, organism ce va fi gazduit de CAPDD Bihor. Potrivit artizanilor acestui proiect, prezenta zonei Padurea Craiului in cadrul retelei de destinatii ecoturistice din Romania va insemna o mai buna vizibilitate la nivel (inter)national, cresterea numarului de turisti si a duratei de timp pe care acestia o petrec in Padurea Craiului si, implicit, a veniturilor din turism si serviciile asociate pe care le pot obtine locuitorii acestei zone de o frumusete aparte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *