Sute de euro subventii pentru agricultura ecologica

Statul si Uniunea Europeana acorda sute de euro la hectar pentru fermierii care vor sa se apuce de agricultura ecologica. Sunt 6 pachete de sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica. Primul pachet este destinat culturilor agricole pe terenurile arabile, inclusiv plante de nutret si este in valoare de 293 euro la hectar pe an.

Pentru pachetul al doilea se primesc anual 500 de euro la hectar. Acesti bani sunt alocati celor care aleg sa cultive legume ecologice.

Cele mai mari subventii sunt primite pentru pachetul al 3-lea. Cei care au livezi ecologice primesc anual 620 euro la hectar.

Pachetul al 4-lea este destinat celor cu vii. Ei au garantat din partea statului si Uniunii europene suma de 530 de euro la hectar.

Al 5-lea pachet, dar nu cel din urma este destinat celor care aleg sa cultive plante medicinale si aromatice. Hectarul cultivat este subventionat anual cu suma de 365 euro.

Ultimul pachet, al 6-lea este si cu valoarea cea mai mica, dar nu presupune nici foarte multa munca. El se refera la pajisti permanente, iar subventia este de 124 euro la hectar.

La toate acestea se mai adauga si sprijinul acordat pe suprafata care este in valoare de aproximativ 160 euro/ha/an.

Institutia Prefecturii Teleorman a organizat o intalnire prin care a dorit sa-i informeze pe fermierii din judet cu privire la sectorul bio, care se poate dezvolta in Teleorman ca o alternativa in beneficiul agricultorilor, profitand totodata de sprijinul acordat de catre Uniunea Europeana si Ministerul Agriculturii, prin subventii si oportunitati de finantare.

La aceasta intalnire au participat, pe langa fermieri si autoritati judetene si europarlamentar Viorica Dancila, vicepresedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, dar si secretarul de stat al M.A.D.R., Daniel Botanoiu, insotit de Elena Tatomir, director general DGPAS si Silviu Cernatescu, consilier pe agricultura ecologica in cadrul DGPAS.

Astfel s-a putut facilita transmiterea principalelor nereguli din agricultura de pe plan local catre centru. Secretarul de stat, Botanoiu intarind in repetate randuri ca motivarea fermierilor de a face conversia catre sectorul BIO, profitand de sprijinul financiar pe care ni le ofera Uniunea Europeana pentru sectorul agricol, ar trebui sa fie o prioritate.

In urma discutiilor purtate s-a ajuns la concluzia ca o dezvoltare durabila a agriculturii, in special intr-un judet precum Teleormanul, reprezinta o prioritate, atat pentru autoritatile publice locale si centrale, precum si pentru cei care fac demersuri pentru educarea si informarea consumatorilor asupra a ceea ce se regaseste pe piata de desfacere.

„Am vrut ca noi, autoritatile din Teleorman, sa venim in sprijinul fermierilor cu informatii certe despre conversia la agricultura ecologica, despre avantajele pe care le pot obtine pe acest palier, despre posibilitatile de finantare, subventii si probabil despre ceea ce intereseaza cel mai mult, despre o analiza cost-beneficiu.

Concret, ne-am dorit sa aducem in atentie un proiect integrat care sa plece de la infiintare culturilor pana la partea de desfacere.

Cel mai important lucru pe care l-am sesizat a fost faptul ca ne confruntam cu o lipsa de informatie in randul fermierilor si in acelasi de expertiza pe zona Bio.

Tocmai de aceea, am hotarat ca in cel mai scurt timp, sa infiintam o filiala a Bio Romania in judetul Teleorman, pentru ca cei interesati sa poata beneficia de consiliere, sprijin in creare de organizatii profesionale pe domenii de activitate (productie vegetala si animala, procesare, marketing, consultanta si promovare), realizandu-se astfel, un organism capabil sa propuna, discute, negocieze si sa armonizeze interesele tuturor celor care vor intra in conversie, cu scopul final al dezvoltarii agriculturii ecologice si a alimentatiei sanatoase prin produse ecologice, pentru protectia mediului si a consumatorului”, a precizat prefectul Carmen Dan.

La finalul conferintei, toti participantii s-au deplasat la o ferma bio din judetul Teleorman pentru a vedea pe viu un exemplu de bune practici in sistemul ecologic.

Vizita in teren a dat ocazia de a observat la fata locului productia de grau, orz si rapita bio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *